Čestitka zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak uoči Dana državnosti: Prije 32 godine rođena je hrvatska država

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak uputila je čestitku hrvatskim građanima uoči obilježavanja Dana državnosti. Na sutrašnji dan prije 32 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski izabrani višestranački Hrvatski sabor.

„Tijekom naše teške, ali slavne i junačke povijesti, Hrvatski je sabor predstavljao nepokolebljivu utvrdu očuvanja hrvatske državnosti i identiteta. Uspostavom prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora prije 32 godine rođena je demokratska hrvatska država. Tim povijesnim događajem postavljeni su čvrsti temelji hrvatskoj samostalnosti za koju se naš narod stoljećima borio.

U prijelomnim trenutcima naše povijesti Hrvati su, pod vodstvom dr. Franje Tuđmana, pokazali zajedništvo, hrabrost i nepokolebljivost u odluci da naša Domovina bude slobodna i neovisna. Na tome smo vječno zahvalni svim hrvatskim braniteljima, a posebno onima koji su za mir i slobodu položili svoje živote.

Nažalost, tri desetljeća nakon Domovinskog rata, na europskom tlu ponovno smo suočeni s bezumnom ratnom agresijom na neovisnu i samostalnu državu. Hrvati u potpunosti razumiju, podupiru i stoje uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za mir.

Hrvatska je, u godinama koje su uslijedile, ostvarila zacrtane vanjskopolitičke ciljeve i punopravna je članica zajednice demokratskih država Europske unije, kojoj je civilizacijski tijekom svoje povijesti oduvijek pripadala.

Našoj Domovini i narodu iskazujem najveće poštovanje i vjeru u postignuća pred nama; da se nikada ne zaboravi žrtva na kojoj je izrasla hrvatska sloboda te da nas i dalje neraskidivo povezuju ponos i ljubav prema jedinoj nam Hrvatskoj. S ponosom vam čestitam Dan državnosti!“

Podsjetimo, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem, a odlukom Hrvatskog sabora iz listopada 2019. godine, Dan državnosti u Republici Hrvatskoj ponovno se obilježava 30. svibnja. (m)