Čakovec među gradovima odlikašima prema ocjeni Instituta za javne financije RH

Institut za Javne financije, koji već godinama analizira proračunsku transparentnost jedinica lokalne samouprave, predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja obavljenog u razdoblju od studenog 2021. do travnja 2022. godine.

Rezultati su Grad Čakovec svrstali među najtransparentnije hrvatske gradove te ocijenili najvišom ocjenom – čistom peticom – za otvorenost Proračuna, dakle potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o Proračunu te omogućavanje kontrole prikupljanja i trošenja javnog novca svojim građanima.

Kao jedan od najtransparentnijih gradova, Čakovec time radi na boljoj komunikaciji s građanima te povećanju povjerenja građana, uz poticanje odgovornosti Grada i gradskih službi. Ocjenjivala se objava pet dokumenata na internetskim stranicama: godišnji izvještaj, izglasani proračun, polugodišnji izvještaj, prijedlog proračuna i proračunski vodič, a Grad Čakovec objavljuje i Proračun u malom kako bi se građanima što jasnije prikazalo na koji se način troše javna sredstva.

Uz to, Čakovec je napravio i nekoliko koraka dalje na putu otvorenosti prema svojim građanima, tako je aktivna aplikacija “Transparentnost isplate iz Proračuna”, a u pripremi je i platforma “Građani odlučuju” koja će građanima omogućiti jednostavnije sudjelovanjima u procesima odlučivanja i predlaganja svojih ideja i zahtjeva te će uz sudjelovanje u kreiranju Proračuna imati mogućnost pratiti i njihovu implementaciju.

Samim time ne čudi kako je upravo Grad Čakovec dobio posebno priznanje Instituta kao pokretač jednog dugotrajnog procesa zajedničkog i sustavnog unaprjeđenja zajednice.

GRAD ČAKOVEC