Božinović otkrio nove mjere: Ograničavaju se okupljanja, maske obavezne u crkvama, kinima, intenzivna kontrola kafića…

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  Krunoslav Capak obraćaju se javnosti na konferenciji za medije u Banskim dvorima kako bi javnost izvijestili o novim mjerama protiv korona virusa.

Prema novoj odluci, bit će zabranjena javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona sa Covid potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba, najavio je Božinović na konferenciji za novinare.

Intenzivnija kontrola ugostiteljskih objekata

U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz Covida potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Na privatnim okupljanjima bit će moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju Covid potvrde, gdje će moći biti 50 osoba.

U ovom trenutku neće biti promjena u radu ugostiteljskih objekata ali će biti bolja kontrola, rekao je Božinović. Intenzivnije će se kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje i čišćenje prostorija.

Od ponedjeljka će se ograničiti i broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Uporaba maski obvezna je bez obzira na posjedovanje Covid potvrda na vjerskim, umjetničkim programima, kino projekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela.

Također se uvodi obveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće god je to moguće.

“Kontrolirat ćemo situaciju koliko možemo. Od prvog dana komuniciramo da želimo vjerovati u svijest građana, to je ispravan put. Sve radimo kako bi zaštitili živote i zdravlje ljudi”, poručio je.

Život i gospodarstvo moraju dalje. Želimo uz najmanje moguće represivne mjere postići željeni cilj, po načelu razmjernosti koje kod svakog predmeta procjenjuje i Ustavni sud, istaknuo je Božinović.

Hoće li se povećavati kapaciteti za testiranje. Capak je rekao: “Još nismo na maksimalnom kapacitetu. Neke županije imaju manje, a neke veće kapacitete. Mi smo na dvije trećine što se tiče PCR-a. Radimo na tome da pojačamo kapacitete za brze antigenske testove. Tu imamo ogromne kapacitete, to smo dokazali u turističkoj sezoni. Imamo više od 1000 subjekata koji obavljaju testiranja. Radimo na tome da bude uz uputnicu te da se prizna kao dijagnostički test”.

Razmišlja li se o proširenju upotrebe Covid potvrda: “Naglasio bih činjenicu, vidim da to dobro pratite, svakodnevno ima barem nekoliko relevantnih analiza što sve ovo znači. Omikron je izazvao jednu novu situaciju, teško možemo uspoređivati, sa svime što smo imali kao neka rješenja do sada. Ostaje ono glavno, ostaje da se treba pridržavati mjera, nositi maske. Oni koji su se cijepili, u velikoj mjeri su zaštićeni. To bi se trebalo ponavljati kao poruka”.

Omikron, kakva je situacija s time, zanimalo je novinare. Uz to, spomenuli su i broj ljudi na respiratoru.

“Mi smo do srijede imali pad hospitaliziranih. U srijedu smo prvi puta imali za tri više hospitaliziranih na dan ranije. Kako nam sada počinje peti val, može nam se dogoditi da za nekoliko dana biti jedan plato, a da će broj pratiti broj novozaraženih. Što se tiče broja omikrona, još uvijek nije dominantan kod nas. Mi smo u ECDC poslali 1100 uzoraka, bilo ih je tri. Kasnije smo sami provodili screeninge, u utorak smo već imali 80 posto omikrona među pozitivnima. U Splitu smo utvrdili oko 30 posto. Omikron vrlo brzo raste, strahovito se brzo širi. Očekujemo da imamo dominaciju”, odgovorio je Capak.

Došlo je do nestašice cjepiva u Primorsko-goranskoj županiji.

“Mogu reći da smo imali izvrsnu suradnju s Pfizerom koji je uvijek bio na visini. Dogodilo se da oni nisu isporučili 149 tisuća doza. Saznali smo kasnije da su imali tehničkih problema, dobili smo obavijest da će nam to u srijedu isporučiti. Prezeli smo ih u Ljubljani, mislim da su danas sve županije dobile. U ovome trenutku, mislim da nema županije koja nije dobila tražene doze”, odgovara Capak.

Nova saznanja o istrazi u Beogradu. “Srpska policija provodi kriminalističko istraživanje. Siguran sam da će komunicirati u trenutku kada će imati nešto za javnost”, rekao je Božinović.

(izvor: https://direktno.hr/, foto: Screenshot)