Božinović o lovu policije na EU parlamentarce: “Htjeli su nezakonito prijeći granicu, to je provokacija!”

OŠTRO NAPAO OPORBU Božinović o međunarodnom skandalu: “Ovo je još jedna u nizu provokacija. EU parlamentarci su htjeli nezakonito prijeći granicu”

Prvi čovjek MUP-a Davor Božinović i načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno komentirali su incident koji se dogodio prilikom dolaska izaslanstva talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu i skupine talijanskih novinara na granicu između Hrvatske i BiH.

Što se dogodilo na granici između Hrvatske i BiH prilikom posjeta izaslanstva talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu i skupine talijanskih novinara, objasnili su ministar Davor Božinović i načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno.

Talijanski mediji tvrde kako je europarlamentarce koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje na granici između BiH i Hrvatske dočekala policijska blokada.

Božinović je uvodno rekao da policija najoštrije osuđuje nepoštivanje zakona RH i pokušaja diskreditiranja institucija Hrvatske. Kazao je i kako je dolazak delegacije bio u privatnom aranžmanu, da nije bila u pitanju najavljena službena delegacija i da su htjeli nezakonito prijeći granicu.

“Ovo je još jedna u nizu provokacija vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavanju zadaća, a to je zaštita državne granice. Policija postupa u skladu sa hrvatskim zakonima, no nekima to očito nije dovoljno i pokušavaju dokazati da policija postupa suprotno tome”, kazao je ministar i dodao: “Što se tiče europskih institucija, u ovih nekoliko godina u mandatu naše Vlade uspjeli smo na iznenađenje svih ispuniti sve tehničke preduvjete za ulazak u Schengen”.

“Nema države u svijetu koja će dopustiti da se u nju ušetava bilo tko”

“Uspjeli smo povući oko 200 milijuna eura iz EU fondova za opremu hrvatske granice, iskomunicirati svima da Hrvatska čuva najdulju kopnenu granicu EU, u skladu sa zakonom, pogotovo hrvatska policija kojoj je to zakonska obveza.

Nema države u svijetu koja će dopustiti da se u nju ušetava bilo tko, bez dokumenata, da se lažno predstavlja i da pokušava ući ondje gdje ulaz nije dopušten. A prijelaz nije dopušten izvan područja graničnog prijelaza.

Čemu onda granični prijelazi među državama, ako netko ima ili se poziva na pravo ulaska preko rijeka ili šuma? Ukoliko netko ispunjava uvjete za međunarodnu zaštitu taj će doći na granični prijelaz. Mi ćemo to EU institucijama objasniti, no ne znam kako ćemo objasniti hrvatske političare”, kazao je.

“Tu prvenstveno mislim na SDP, njegovog predsjednika. Nikada nisu stali u obranu hrvatske policije i težinu posla s kojom se nose u zaštiti državne granice. Zahvaljujem se svim hrvatskim policajcima na svemu što rade, a ovim političarima koji su izašli s optužbama, a da nisu pitali hrvatski MUP, koji su napali hrvatsku instituciju… Oni iz svojih fotelja brane nekakve kolege.

Oni brane parlamentarce koji su htjeli zaobići hrvatski zakon, unaprijed im je rečeno da ne mogu i sada nas napadaju, a ovi domaći im daju za pravo, e ja to ne mogu razumjeti. Ne mogu razumjeti da hrvatski nacionalni interes nije na prvom mjestu”, napomenuo je.

Ničeno je također rekao kako su EU parlamentarci htjeli prijeći granicu tamo gdje nije granični prijelaz.

“Policija je zaustavila tu grupu na 200 metara od granice i rekli su im da ne mogu nezakonito prijeći granicu. Sedam policajaca ih je zaustavilo i preprječilo im put. Oni su pokušali argumentirati svoj prolazak. U tom trenutku su i migranti željeli prijeći granicu. Ponudili smo im da gledaju granicu na nekom drugom mjestu i oni su to odbili. Potom su otišli dalje u BiH”, kazao je Ničeno.

(Izvor: DNEVNIK.hr, https://dnevnik.hr/vijesti/, foto: DNEVNIK.hr)