Božinović najavio pojačane kontrole nošenja maski: Svatko tko želi izbjeći teški oblik bolesti će se cijepiti

Ranije u ponedjeljak, članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite sastali su se s premijerom Andrejom Plenkovićem, a nakon završetka javnosti se obratio Davor Božinović, čelnik Stožera te ministar unutarnjih poslova.

“Analizirali smo situaciju s korona krizom u Hrvatskoj. Brojevi rastu – i brojevi novozaraženih i hospitaliziranih. To je nešto što smo najavljivali, kada dođe jesen, kada ljudi počnu više boraviti u zatvorenom moguće je očekivati porast novozaraženih”, započeo je ministar.

To su, dodaje, uvijek kombinirali s preporukama i pozivima građanima da se u što većem broju cijepe jer osim toga ne postoje neke posebne aktivnosti koje se mogu koristiti u ovoj situaciji.

“Oni koji su cijepljeni, ne znači da je to 100% zaštita, ali mogu učiniti najviše što nam je znanost dala kao rješenje, a to je da ublaže teže oblike”, navodi Božinović.

Pojačana kontrola

Ide pojačana kontrola mjera, naročito maski u zatvorenom prostoru, najavio je Božinović.

“Razmotrit će se škole jer skoro četvrtina novozaraženih dolazi iz školskog sustava, da vidimo kako iskoristit nadolazeće blagdane, da se možda oko tih dana ne ide u školu, ali o tome će se još razgovarati”, nastavlja.

Razgovaralo se i o booster dozi cjepiva. “Kada je riječ o nošenju maski, tu bi trebalo i dodatno malo pooštiriti kontrolu”, smatra.

Najrealnije je jače inzistiranje na postojećim mjerama, navodi pa nastavlja:

“Covid potvrde ne razmatramo na način kako se one primjenjuju u Europi, bar ne sad. Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje”.

“Ono što je najvažnije, ako držimo distancu i nosimo maske, klonimo velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, to su sve situacije u kojima možete dobiti koronu”, navodi.

Za razliku od ranijih valova, mi sada, imamo cijepljenje s kojim možemo preventirati teže oblike bolesti. “Cjepivo je besplatno i svatko tko želi izbjeći teže oblike bolesti će se cijepiti. Cjepiva ima dovoljno i mislimo da je to najbolji pristup u ovoj krizi koja je ozbiljna. Ovi brojevi novozaraženih će se sigurno odraziti i na broj hospitaliziranih”, navodi.

(izvor: DIREKTNO.hr, https://direktno.hr/, foto: Screenshot)