Božinović i Capak objavili nova pravila oko izolacije i samoizolacije, mijenja se i rok trajanja Covid potvrda

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u petak je komentirao mogućnost skraćivanja trajanja samoizolacije.

U suobtu se održao sastanak predstavnika HZJZ-a i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Božinović je kazao da se razmišlja o skraćivanju samoizolacije i zbog toga što sve više znanstvenih istraživanja to opravdava.

“Održan je tehnički sastanak. S obzirom na nova rješenja koja su donesena na razini EU-a, od 1. veljače ćemo se i mi uskladiti s njima. Produžit će se one odluke koje su već na snazi, do kraja veljače. Najveća promjena je kod uredbe o prelasku država članica EU-a, pa i Hrvatske”, rekao je.

“Izdavat će se Covid digitalne potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, 14 dana od primitka druge doze se računa 270 dana. Kod PCR-a se i dalje računa 72 sata, s brzim antigenskim 24 sata. Kad je u pitanju preboljenje – prelazak je dozvoljen 180 dana od preboljenja”, rekao je.

“Izdavat će se EU digitalne Covid potvrde s tim rokovima važenja”, rekao je Božinović. Navodi da se već izdanim Covid potvrdama neće mijenjati rok trajanja.

Božinović kaže da su zatražili uzimanje u obzir i BAT testova, te da je to zatražilo i više zemalja. “Vjerojatno će to u jednom trenutku biti i prihvaćeno”, dodao je.

O skraćenju samoizolacije i izolacije navodi kako će o tome odlučiti Stožer, a HZJZ će izdati svoje preporuke.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da u čitavoj Europi prevladava omikron.

“Radi se o jednoj blažoj bolesti, pogotovo kod cijepljenih, no i varijanti koja je naučila obilaziti imunološki sustav i širi se daleko brže. Za smanjenje izolacije i karantene je bitno da inkubacija traje kraće, kao i teža bolest i osoba je kraće zarazna. To nam daje mogućnost da razmišljamo o skjraćenju karantene i samoizolacije”, rekao je Capak, prenosi Dnevnik.hr.

“ECDC je preporučio zemljama da razmisle o skraćenju toga, to nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju. To će biti u preporukama HZJZ-a koje će biti izdane uskoro. Skraćenje karantene za sve osobe išlo bi na sedam dana, izolacije s blagom slikom za pet dana, uz uvjet da je osoba bez simptoma posljednji dan. Za sve ostale uvjeti ostaju isti”, dodao je Capak i najavio preporuke u sljedećih nekoliko dana.

“Razmišljamo o tome i zbog činjenice da ima sve više istraživanja znanstvenih koja bi opravdala to”, rekao je i dodao da je cijeli niz zemalja skratio samoizolaciju na pet dana kako ne bi ugrozili javne službe i funkcioniranje države.

“Mi nismo u toj opasnosti, ali razmišljamo”, kazao je Božinović.

(izvor: https://direktno.hr/, foto: Screenshot)