Božićna poruka i čestitka gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka

Poštovane građanke i građani grada Mursko Središće!

U ovo božićno vrijeme želim Vam uputiti riječi ohrabrenja, riječi ljubavi i mira u Vašim obiteljima, riječi nade i vjere u bolje i sretnije vrijeme koje zajednički gradimo već gotovo deset godina.

Pritom mislim na dužnost koju sam obavljao pet godina kao zamjenik gradonačelnika, kao gradonačelnik od 2013. g do 2017. g i ponovno u novom mandatu za koji ste mi dali povjerenje u svibnju ove godine. Hvala vam na tome. Vrijeme brzo prolazi i mnogo stvari se dogodilo u tih deset godina, a lice grada je u mnogo čemu promijenjeno. Drago mi je kada građani na ulici prilaze i iskažu svoje zadovoljstvo jer se naš grad svakodnevno mijenja na bolje. Ja im pritom naravno zahvalim i to su geste koje mi daju ohrabrenje za još više truda na opće dobro svih građana našeg malog  najsjevernijeg grada. Naravno da bih i ja želio da mnoge stvari idu brže međutim puno puta to iz raznih prepreka nije moguće. Najvažnije je da znamo kuda idemo, da naš grad ide u pravom smjeru.

Ono što me posebno veseli je to što je grad u potpunosti stabiliziran, nema nikakvih dugova, sve se uredno i na vrijeme plaća, stalno se kao što vjerujem i primjećujete nešto radi i gradi, a na računu je stalno oko četiri miljuna kuna., a u proteklih nekoliko godina bilo 25 milijuna kuna investicija, a pola tog iznosa nisu sredstva gradskog proračuna. Riječ je o projektima koji su godinama čekali ili pak nisu bili ni u kakvim planovima i zbog kojih smo postali konačno grad. Pritom mislim na državne urede, pa se tako prvi put u povijesti može dobiti putovnica u našem gradu, dati zahtjev za mirovinu, potvrditi dokumente za potrebe zdravstva, ishoditi legalizacija objekata. Nikada nije bilo hitne službe u gradu, a u šest mjeseci mnogima je već bila od vitalnog značaja. Završili smo i produžili šetnicu, obnovili potpuno staru školu, eko bombu Hrastinku sanirali smo Eu novcem, dobili prekrasnu ulicu kraj groblja financiranu opet iz drugih izvora, groblje je jedno od najljepših u okruženju, preselili smo tele  antenu van grada, u potpunosti opremili gospodarsku zonu Brezje, gradi se etno kuća sa pretećim objektima, grade se objekti za naše udruge koje se u puno većem iznosu financiraju. Obnovljene su mnoge ulice, izgrađene pješačke staze, uređena parkirališta, uvedena javna rasvjeta, počelo se sa zamjenom stare javne rasvjete. Uređeno je nekoliko dječjih igrališta. Manifestacije su postale nešto po čemu nas prepoznaju. DVD-i su  zavidno opremljeni,a još cijeli niz manjih zahvata uopće neću ni spominjati. Početkom prosinca otvoren je prekrasni trgovački centar  KTC sa restoranom i poljoapotekom , a 35 naših sugrađana dobilo posao. Završen je privatni dječji vrtić, a dom za starije i nemoćne  će uskoro otvoriti svoja vrata, dok je prije par dana završena stambena zgrada sa 20 stanova, a već se najavljuju nove investicije. Po svim naseljima se obnavljaju društveni domovi, a onaj u Peklenici je pravi mali Centar za kulturu, a na sv. Barbaru otvorili smo nakon 13 godina  potpuno obnovljeni Centar za kulturu Rudar i time vratili gradu duh kulture, otvorili put svekolikog kulturnog napretka.

Vrtić će se nadalje finacirati 60% od strane grada, pa tako pojeftinjuje za roditelje, za drugo dijete u školi se plaća 50 % užine, a za treće sve plaća grad, besplatne su bilježnice, studenti dobivaju potpore, nagrade dekana i rektora se nagrađuju sa 1000 i 2000 kn, dok je za doktorat nagrada 7500,00 kn.umirovljenici sa mirovinama manjim od 2000,00 kn dobivaju dar za uskrs i Božić. Mlade obitelji do 35 g kod gradnje prve kuće oslobođene su 50 % kom. doprinosa, a od iduće godine početi će program poticanja adaptacije ili uklanjanja starih kuća. Roditelji bolesne djece invalidi i oni sa malim primanjima ne plaćaju kom. naknadu. Grad želi postati –grad prijatelj djece i na tome ustrajno radimo. U suradnji sa županijom kreće priprema dokumentacije za dogradnju škole za potrebe jednosmjenske nastave. Štošta bih još mogao spomenuti međutim Vi ,drage građanke i građani sve to ionako dobro znate.

U nadolazećem razdoblju idu veliki projekti. Iduće godine kreže aglomeracija sa pročistačem otpadnih voda i tu će trebati strpljenja svih nas. Riječ je o projektu za iduće generacije. Biti ćemo prekopani,ali sve će se vratiti u još bolje stanje nego je bilo.

Želimo sagraditi dječji vrtić koji smo kandidirali u EU fondove, dok gospodarsku  zonu na razne načine reklamiramo da što prije počnu investicije. Komunalno poduzeće koje smo agilno početi razvijati će se spojiti sa Murs-ekom ako ga Grad preuzme ili pak će preuzeti punu funkciju.

Svakodnevno radim na problemu prometa,surađujem sa ministarstvima i ministrima i mogu Vam reći da se stvari kreću. Trenutno se radi studija izvodljivosti projekta novog mosta i zaobilaznice, te se sa R. Slovenijom dogovara prekategorizacija graničnog prijelaza u cilju smanjenja prometa.

Po naseljima isto tako nastavljamo sa uređenjem društvenih domova,majura u Hlapičini i Štrukovcu, Spomen parkom naftaštva u Peklenici.

Djela, ne riječi. To je bio moj moto, to ostaje moj moto.Hvala mojim suradnicima i djelatnicima na svekolikoj pomoći, podršci i hvala što su vrijedni. Sam bez njih ne bih mogao ništa.

Naše udruge postižu krasne rezultate na kojima im čestitam i ponosan sam što ih financiramo nekoliko puta više nego prije.

Želim zahvaliti župnicima Antekoloviću, Hercegu, Mesariću i Leskovaru na dobroj suradnji, zatim PP Mursko Središće, mjesnim odborima, osnovnoj školi, vrtićima, braniteljima, domu zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu, bolnici, a naravno i svim ostalim državnim uredima u Murskom Središću.  Svim gospodarskim subjektima na području grada od obrtnika do najvećih firmi zahvaljujem se na korektnoj suradnji i povećanju zaposlenosti i naravno zasluženo dobivenim nagradama. Drage građanke i građani najsjevernijeg grada. Živimo u vremenu velikih svjetskih previranja. Iskreno se nadam da neće imati neki veći utjecaj na život našeg grada.Vjerujem da je put kojim idemo ispravan i siguran. Rekao sam prije četiri godine da želim da naš grad bude grad sretnih i zadovoljnih ljudi. Siguran sam da smo nakon četiri godine nadomak tome. Trebati će nam još  strpljenja, znanja, a nadasve sloge u tom cilju. Znamo kuda idemo i što hoćemo. Uz Vašu pomoć, pokoju kritiku i pohvalu sve će biti moguće i lakše. Bolesnima želim zdravlja, nesretnima mir u duši, onima bez posla zaposlenje, mladima bezbrižno odrastanje, onima u zrelijim godinama dug život. Budimo čovjeku čovjek!

Želim Vam blagoslovljen Božić i svako dobro u novoj godini!

Vaš gradonačelnik

Dražen Srpak