BOŽIĆNA ČESTITKA GRADONAČELNIKA DRAŽENA SRPAKA

Poštovane građanke i građani najsjevernijeg grada, djeco, mladi!

U ovo božićno vrijeme želim vam svako dobro, želim svako dobro vašim najmilijima, najmanjima, onima u zrelim godinama, svako dobro svakoj obitelji!

Božić je u hrvatskom narodu izuzetno značajan. Svi u tom vremenu nastojimo biti bolji, humaniji i razumniji, nastojimo činiti dobro ljudima oko sebe, počevši od svojih obitelji. Neka tako bude i ove godine. Pokažimo svoje veliko srce, pokažimo da zaista možemo biti bolji, da možemo još više pomagati potrebite. Pokažimo da možemo biti složniji, hrabriji u činjenju dobra za ljude oko nas, za naš grad.

Sve je lakše kad su ljudi složni. Napredak je brži i kvalitetniji, teške stvari u životu postaju lakše i gotovo sve postaje moguće. Treba biti strpljiv i ustrajan te znati kuda ideš. Na tom putu trebaš suputnike, one koji s tobom koračaju prema cilju. Moj cilj je izrečen prije nekoliko godina. Moj cilj je da naš grad bude grad sretnih i zadovoljnih ljudi, a svi vi na tom ste putu moji suputnici.

Hvala vam što, sad već devetu godinu, zajedno koračamo prema tom cilju. Bilo je raznih prepreka na tom putu, ali ipak – strpljivo, ustrajno i hrabro svakog dana smo napredovali. Nekad brže, nekad sporije. Ali smo napredovali. To se danas očituje na svakom koraku našeg malog grada. Grad se zadnjih nekoliko godina naočigled mijenja. Otvoreni su državni uredi,obnavljaju se društveni domovi, Centar za kulturu i stara škola, rekonstruirane su mnoge ulice, produžena šetnica, uređena groblja.

Novcem iz EU fondova za zdravlje i budućnost naše djece riješena je ekološka bomba – Hrastinka. Gospodarska zona Brezje dobila je struju, plin, vodu, kanalizaciju i pošljunčanu cestu.

Iz centra grada preseljen je telekomunikacijski stup. Uređeno je dječje igralište u gornjem kraju, a uskoro će biti otvorena još dva dječja igrališta. Kupljena je etnokuća i izrađen glavni projekt njene revitalizacije. Kao vjersko-turistički sadržaj, postavljen je zvonik sv. Barbare u Frgovu. Uz 25 godina zaustavljanja tenkova, postavljen je spomenik braniteljima, a uređena su i spomen-obilježja žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata. Gotovi su projekti dječjeg vrtića i traži se novac za gradnju.

Svakodnevno se radi na rješavanju pitanja prometa i u tome neće biti popuštanja. Bude li potrebno, stat ćemo ponovo na zebre i jasno pokazati da šleperima nije mjesto u centru grada. Radimo na revitalizaciji majura u Štrukovcu i Hlapičini. Spomen-dom naftaštva u Peklenici kandidiran je u Interreg EU fond s Mađarima. Želja je kupiti Spomen-dom rudarstva. Križovec će dobiti igralište za mali nogomet i košarku. Od prošle godine, po prvi put u povijesti grada, postavljanjem generatorske postaje dobili smo zaštitu od tuče.

Sve pretpostavke za otvaranje ispostave Hitne službe ispunjene su i ona će od početka iduće godine biti još jedan značajan čimbenik povećanja standarda naših građana. Život i zdravlje nemaju cijenu.

Čeka nas projekt aglomeracije/kanalizacije, s pročistačem otpadnih voda, a nakon toga sanacija cesta. Posebnu poruku želim poslati stanovnicima Ulice Matije Gupca, najstarije ulice u gradu. Hvala vam na strpljenju. Čim završi postavljanje kanalizacije, obećajem da krećemo u njenu rekonstrukciju.

Želim da se iduće godine božićna predstava održi u potpuno opremljenom Centru za kulturu.

Naše udruge svakodnevno dokazuju da zaslužuju novac koji im doniramo. Čestitke na svim krasnim dosezima. Sva tri gradska DVD-a dosežu visoke standarde opremljenosti. Umirovljenicima s mirovinama manjima od 2.000 kuna uz Božić darujemo poklon-bon vrijednosti 150 kuna. Svako će dijete uz Božić dobiti knjigu, a od iduće godine svi osnovnoškolci besplatne bilježnice. Bude li financiranje lokalne samouprave stabilno, za nekoliko godina sve ono što je, nažalost, u proteklom razdoblju otišlo mimo nas bit će nadoknađeno.

 

Drage građanke i građani, hvala vam što na tom putu koračamo zajedno! Vidim u posljednje vrijeme na mnogim licima ponos i zadovoljstvo što su stanovnici najsjevernijeg grada. Takve stvari nama, kojima ste vi dali povjerenje, daju dodatnu snagu i motiv za još jači angažman. Hvala mojim suradnicima na tome što i oni koračaju sa mnom i što su radišni, hrabri i efikasni.

Neka nas sve čuva i vodi na tom putu dragi Bog! Neka bolesnima da zdravlja, neka nam svima da blagostanja, mira i ljubavi za bližnjeg! Blagoslovljen Božić i svako dobro u novoj godini !

Vaš gradonačelnik Dražen Srpak