Boška Ban Vlahek: Vjerujem da nas uskoro čeka lijepa vijest o sufinanciranju izgradnje nove školske zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec

Vjerujem kako nas u narednim danima čeka lijepa vijest o potpisivanju sporazuma o sufinanciranju izgradnje nove školske zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.  Jer sve nas povezuje jedan zajednički cilj – da djeca s poteškoćama postanu djeca mogućnosti!

Boška Ban Vlahek, saborska zastupnica iz Čakovca, još je 7. rujna 2022. godine uputila u saborsku proceduru zastupničko pitanje Radovanu Fuchsu, ministru znanosti i obrazovanja, vezano uz početak izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

 Naime, kao što je u pitanju navedeno, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec jedina je obrazovna ustanova u Međimurju koja skrbi o djeci s teškoćama. Također, jedina je škola u zemlji koja još uvijek djeluje u prostorima izgrađenim prije pola stoljeća, premalim i potpuno neprimjerenim današnjim pedagoškim standardima. Unazad 15-ak godina razgovara se o različitim opcijama kako to realizirati, kako napraviti primjerenu školsku zgradu potrebama njihovih polaznika, odnosno primjerenu suvremenim potrebama i mogućnostima koje nove tehnologije te metode učenja i rada od struke iziskuju. Prostor u kojem su trenutno je apsolutno nefunkcionalan i neprimjeren u svakom pogledu. Izgradnja nove zgrade će zadovoljiti sve potrebe djece s teškoćama i njihovih roditelja s područja cijelog Međimurja.

Projekt izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec uvršten je u Državni proračun Republike Hrvatske, amandmanom zastupnice Boške Ban Vlahek u prosincu prošle godine te je time povećan proračunski iznos na kapitalnoj investiciji u osnovnom i srednjem školstvu u razdjelu sredstava Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec za šest milijuna kuna u 2022. godini. Sva potrebna revidirana dokumentacija projekta dostavljena je Ministarstvu znanosti i obrazovanja 7. srpnja 2022. godine.

Ponovljeno odugovlačenje s početkom gradnje stvara opravdano nezadovoljstvo kod roditelja polaznika, struke i stanovnika Međimurja, jer isto opetovano stavlja u nepovoljniji položaj upravo učenike s najvećim teškoćama s područja cijelog Međimurja.

Svi jako dobro znamo koliko nova zgrada Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec znači za djecu, roditelje, djelatnike. Za naš grad, županiju. Škola je to koja prepoznaje pozitivne vrijednosti djece i u kojoj se uče životne vještine. Zaslužili smo da se financijska sredstva koja pune državnu blagajnu vrate kroz ovu investiciju. Do sada smo dobivali samo obećanja, sada očekujemo da se investicija realizira, te vjerujem kako ćemo u narednim danima ipak primiti lijepu vijest o potpisivanju sporazuma o sufinanciranju izgradnje nove školske zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Jer sve nas povezuje jedan zajednički cilj – da djeca s poteškoćama postanu djeca mogućnosti! – zaključila je Boška Ban Vlahek. (m)