Boška Ban Vlahek: Novim izmjenama Zakona po pravdu u Varaždin. Previd ili namjera?

Na aktualnoj sjednici Hrvatskog sabora donosi se Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o područjima i sjedištima sudova. Prihvaćanjem ovih izmjena i dopuna Zakona Općinski sud u Čakovcu izgubio bi nadležnost za postupanje u predmetima kojima se uređuju obiteljski odnosi.

Stoga je, zbog gore navedenog, saborska zastupnica iz Čakovca Boška Ban Vlahek ministru pravosuđa i uprave, dr.sc. Ivanu Malenici uputila zastupničko pitanje s namjerom ispravka ove nepravde u kojem navodi posljedice takve odluke. Osim što će Međimurje biti jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave s okrnjenom sudskom nadležnošću, bile bi bitno otežavanje rješavanja problema Međimurcima koji pravdu u obiteljskim odnosima moraju tražiti na sudu.

Boška Ban Vlahek ističe kako smatra da efikasnost Općinskog suda u Čakovcu, njegova prometna povezanost sa svim naseljima u Međimurju, suradnja s Centrom za socijalnu skrb, poznavanje problematike obiteljskih odnosa i mnoge druge činjenice govore da Općinski sud u Čakovcu ne smije ostati bez navedene nadležnosti te da Međimurci zaslužuju mogućnost rješavanja svih svojih problema u Čakovcu.

Također je izrazila nadu da je ova djelomična centralizacija sudskih ovlasti predložena previdom i nedovoljnom analizom njezinih posljedica te da će se naći razumijevanje za pravovremenu promjenu predloženih izmjena.

„Kao Čakovčanka i Međimurka apeliram da se razmotre mogućnosti i da se pokuša legitimnim načinima, ishoditi očuvanje integriteta i pune sudske nadležnosti, kako Međimurska županija i županijsko sjedište grad Čakovec ne bi postali županija i županijsko sjedište drugoga reda, jer držim da je to u interesu Međimurske županije, Grada Čakovca, i njihovih žitelja.“ – ističe Boška Ban Vlahek

 

(rt, foto: ilustracija)