Baksa Tomaševiću: Prestanite omalovažavati Međimurce i zakidati Zagrepčane zbog vlastite političke neugodnosti

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, komentirao je u petak izjave zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o pokretanju pravne bitne bitke za poništenje natječaja na kojem je HERA za opskrbljivača plina na području Zagreba odabrala tvrtku Međimurje plin iz Čakovca.

Jeftiniji plin za građane, a traži poništenje natječaja?

Tom odlukom Međimurje plin će od 1. listopada pa do 2027. imati priliku opskrbljivati oko 290 tisuća korisnika u Zagrebu koji će od tada plin kupovati po 5% nižoj cijeni.

„Gospodin Tomašević smatra kako je financijsko rasterećenje građana grada na kojem je na čelu toliko nepravedno da najavljuje pravnu bitku za poništenje natječaja. Prvi natječaj na kojem je ista ta međimurska tvrtka već odabrana je poništen, da bi zatim i na ponovljenom imala najbolju ponudu. Zar najbolja dva od tri nije dovoljno, zbilja moramo igrati tri od pet?“, rekao je Baksa.

Međimurje plin je renomirana firma, a ne „malo obiteljsko plinsko gospodarstvo“

Baska navodi kako je Tomaševiću upitno da natječaj ne traži da tvrtka ima dovoljne ljudske kapacitete, tehničke uvjete, alate, garancije banke i dokaza o količini plina „kao da se radi o malom obiteljskom plinskom gospodarstvu, a ne o ozbiljnoj firmi“.

„Tvrtka koja je u vlasništvu grada Čakovca i 24 drugih gradova i općina iz Međimurske županije je neprihvatljiva, kao da je Međimurje posebna država, a ne dio Hrvatske. Međimurci su već navikli na takvo marginaliziranje i omalovažavanje iako je krajnje nekorektno“, kaže Baksa.

U poštenoj tržišnoj utakmici odabran je najkonkurentniji ponuditelj

Zastupnik smatra kako je tržišna utakmica odigrana je pošteno, te će iz nje svi na kraju izaći kao pobjednici. Zagrepčani će dobiti jeftiniji plin, hrvatska firma dobiva novo tržište i priliku za rast, otvaranje novih radnih mjesta, a oni opskrbljivači koji nisu odabrani na natječaju za javnu uslugu opskrbe plinom i dalje mogu sudjelovati u opskrbi jer krajnji kupci u konačnici imaju pravo izbora.

„Gdje je problem? Osim što je to politički neugodno za gospodina Tomaševića. HERA je jasno poručila da je natječajem odabran najkonkurentniji ponuditelj i to je sve što bi trebalo biti bitno, posebice za građane kojima je svaki euro važan. Apeliram na gospodina Tomaševića da primiri svoju retoriku i prihvati odluku Agencije, i prestane obezvrjeđivati rad Međimuraca koji su poznati kao ljudi koji se nikad ne bune nego samo vrijedno rade i tim su radom upravo oni pola Zagreba i izgradili“, zaključio je Baksa.

Nezavisna platforma Sjever