Andreje Marić, dr.med. (SDP) o aktualnoj epidemiološkoj situaciji

Poštovani,

Četvrti val pandemije COVID-19 bukti. Obaramo nove rekorde: 7315 novozaraženih na dan 10.11.2021. Nije vrijeme za politiku nezamjeranja, za politikantstvo, populizam, ni za poziv na bunt i otpor… već za slušanje struke i znanstvenika. Kao liječnica, zadovoljna sam što se sve više naših sugrađana odlučuje na cijepljenje. Žao mi je što nas nije više cijepljenih, jer zasigurno ne bi bilo ovako puno zaraženih. No nije sva krivica na građanima. Stožer i Vlada već duže vrijeme rade greške o kojima smo mnogi više puta govorili: dvostruka mjerila, nekonzistentne odluke u službi politike, zbunjivanje građana, nedostatna kampanja za cijepljenje i nedovoljno pojašnjenje potrebe pridržavanja i kontrole epidemioloških mjera. S nedavno najavljenim dodatnim mjerama i pripremom za dodatna testiranja i provjeru COVID potvrda se kasni. Pogledajte kako je u drugim zemljama. Za sve one koji mašu tezom da se i cijepljeni, i necijepljeni mogu zaraziti pa ih treba jednako testirati: krivo postavljate stvari.

Evo praktičan primjer: ako je u prostoriji desetero cijepljenih, te jedanaesti i dvanaesti koji nisu cijepljeni. Tko će se prije zaraziti od tog jedanaestog koji ima koronavirus: onaj dvanaesti necijepljeni ili ovih deset cijepljenih? Tko ima šansu razviti lošiju kliničku sliku: onih deset cijepljenih ili ovo dvoje necijepljenih? Koga  treba prije i više testirati, necijepljenog ili cijepljenog? Naravno da i cijepljenom i preboljelom kojem je prošlo više od 6 mjeseci imunitet pada i raste rizik da se zaraze, zato i treba booster doza, odnosno cjepivo nakon preboljenja. A struka jasno kaže: cijepljeni imaju 10x manju šansu da se zaraze. Ako se zaraze, manja je šansa da će razviti tešku kliničku sliku, završiti na respiratoru ili umrijeti. Sada cijepljeni će steći imunitet za nekih 5-6 tjedana. Ako želimo već sada smanjiti strmost krivulje zaraženih, treba znatno pooštriti mjere, osobito u svim zatvorenim prostorima, opet kaže struka. Stoga treba i dalje motivirati građane na cijepljenje, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera (higijena, distanca, maske), testiranje u prvom redu za one koji nisu cijepljeni.

Vi koji se bunite protiv maski – jeste li pitali zdravstvene djelatnike kako im je po cijeli dan u skafanderima i  pod maskama, po 24 sata u dežurstvima? Problem vam je staviti masku kad dolazite u blizinu drugih ljudi? Nije vrijeme za sebičnost i želje pojedinaca. Krizna vremena traže krizno prilagođavanje svih.

Glede testiranja – najpouzdaniji je PCR test, potom slijedi brzi antigenski test, a najmanje pouzdan je test iz sline. Na vlasti je da osigura što jeftinije PCR i BAT testove i da spriječi i najmanji pokušaj profiterstva u nabavi opreme i testova. Za građane koji se ne žele cijepiti jer se boje, jer misle da je cjepivo eksperimentalno: do sada je u svijetu utrošeno preko 7 milijardi doza cjepiva. Znatno je manje nuspojava bilo na cjepivo nego teških posljedica na COVID, za koje još ni ne znamo kakve će biti narednih godina, a o broju umrlih da ne govorimo. Konzultirajte se sa svojim obiteljskim liječnicima ako imate pitanja i nedoumice, s nama u bolnicama, svi smo se educirali, postoje jasne smjernice i za trudnice, i za imunokompromitirane, i ostale. Testiranje radi COVID potvrda financira se iz proračuna. Izračuni kažu da će se za testiranje necijepljenih u javnim i državnim službama mjesečno utrošiti 96  milijuna kuna. I stoga s pravom cijepljeni sve više pitaju: za one koji se odbijaju cijepiti, zašto bi im netko plaćao testiranja iz našeg džepa? Do kada? Na to Vlada mora odgovoriti već sada.

Kolege zastupnici koji se ne bi ni cijepili, ni testirali: da, imate pravo na virus, dok  god niste u kontaktu s drugim ljudima. Tako vam kažu i ustavni stručnjaci. Zastupniku se ne može dati otkaz jer je biran od naroda, ali ga se može financijski kazniti ako neće ni videovezom sudjelovati u radu Sabora. Sabor je mjesto gdje itekako trebamo kritizirati sve loše političke odluke Stožera i Vlade, kojih je bilo puno, no javno pozivati narod na otpor prema obaveznom cijepljenju, u vrijeme kada cijepljenje nije obavezno, pri čemu sljedbenici čuju samo riječ OTPOR, je kontraproduktivno i neodgovorno. Otpor mjerama, cijepljenju, testiranju, maskama? Kome rade štetu? Svima nama! Ne možete govoriti o pritisku i diskriminaciji prema necijepljenima: necijepljeni imaju i dalje pravo biti necijepljeni, a mogu i ne pridržavati se mjera, ali dok god nisu blizu ostalih ljudi. Jer tada ugrožavaju i moje, i Vaše zdravlje, i svojih bližnjih, i cijele okoline. Tu njihove želje i slobode da rade što god im se prohtije- prestaju. Cijepljeni koji gube termin za pregled, operaciju jer se bolnički kapaciteti posvećuju necijepljenima, e oni bi mogli reći da su sve više diskriminirani, zar ne?

Poštovani građani, slušajte struku i znanstvenike, cijepite se, držite se epidemioloških mjera, izdržimo još, bit će manje oboljelih, manje smrti, manje postCOVID zdravstvenih posljedica, manje gospodarske štete, manje ograničavanja kretanja, i ubrzat ćemo kraj pandemije.

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Zastupnica u Hrvatskom saboru (SDP)