Andreja Marić (SDP): Zbog tromosti, sporosti i nesposobnosti ministarstva zdravstva trpe naši građani

Uskoro se raspušta ovaj deseti saziv Sabora, najkasnije 22.3.2024. Plenkovićeva većina u Saboru prošli tjedan nije izglasala zahtjev oporbe za raspuštanjem Sabora, no u međuvremenu se AP ipak predomislio. Očito mu gori pod petama, boji se da će iskrsnuti još koja afera u koju su uključeni njegovi ljudi. Prilika je to da skorašnjim parlamentarnim izborima građani napokon kažu „DOSTA JE“ dosadašnjem načinu vladanja HDZ-a, dosta aferama, korupciji, klijentelizmu, laganju, varanju, ali i nečinjenju kada je potrebno zaštititi naše građane.

Primjerice, u zdravstvu.

Izvješće vezano za Savjetovanje o “Nacrtu pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidatima za vozače” je trebalo biti objavljeno 13.9.2023, danas je 6.3.2024. Pravilnika još nema. U tom Pravilniku bi se trebao konačno pojaviti dugoočekivani napredak tj. ukidanje apsolutne diskriminacije osoba na inzulinu u ostvarivanju prava na profesionalnu vozačku dozvolu, te produljenje maksimalnog perioda za osobnu vozačku dozvolu sa 5 na 10 godina; sukladno preporukama EU.

Time bi trebala biti ispravljena višegodišnja nepravda i diskriminacija prema osobama koje su u nekom trenutku svog života počele terapiju inzulinom i zbog toga im je automatski i bez ikakvih kriterija otet kruh iz ruku tj. profesionalna vozačka dozvola. Republika Hrvatska tu nebuloznu i nepotrebnu diskriminaciju čini već dugi niz godina i sada je prilika da se pridruži brojnim naprednim zemljama EU koje to ne čine svojim državljanima.

Veliki paradoks je da imamo ozbiljan manjak vozača, a istovremeno imamo ljude koji legitimno žele ostvariti svoje pravo na rad, koje im se ne omogućuje. Prema dostupnim informacijama čeka se Ministarstvo unutarnjih poslova. No, oni su službeno odgovorili da su dostavili Ministarstvu zdravstva (MIZ) svoje primjedbe. U čemu je problem? Dakle, na djelu je opet prebacivanje loptice između 2 ministarstva.

Zbog tromosti, sporosti i nesposobnosti ministarstava, naši građani oboljeli od šećerne bolesti liječeni inzulinom ne mogu ostvariti svoje pravo na rad. U nekoliko navrata bilo je riječi u Saboru na ovu temu: kolega Hajduković i ja govorili smo nekoliko puta, poslano je zastupničko pitanje ministru zdravstva, odgovore je tražio i portal „Na inzulinu.com“, no pomaka još nema.

Drugi primjer nesposobnosti i tromosti MIZ-a:

Dana 6. lipnja napunit će se 3 godine kako je 13-godišnji dječak s neprepoznatom srčanom manom, nakon konzumacije energetskih pića, izgubio život. Javnost se zgražala, pedijatri i nutricionisti govorili su kako su štetna za djecu, a ministar Beroš se busao u prsa govoreći kako su on i HDZ za zabranu prodaje djeci i kako su pokrenuli zakonsku proceduru. Nikakav prijedlog zakona iz resornog ministarstva nije došao u Sabor, a djeca se i dalje nataču s napitcima koji im štete na niz načina, ne samo zbog konzumacije šećera i debljine, već i zbog metaboličkih poremećaja, ugrožavanja zdravlja srca i bubrega. Mi smo ministru Berošu dali vremena da ispuni obećanje da će zaštititi djecu, no očito je da mu to nije prioritet. Stoga je Klub zastupnika SDP-a 14. Lipnja 2022. uputio u saborsku proceduru prijedlog zakona, odnosno izmjenu i dopunu Zakona o trgovini, kojim će se zabraniti prodaja energetskih pića djeci. No, Vlada je naš prijedlog odbila. A njihovog zakona i dalje nema.

Treće, preko 3 godine bavim se temom pripravničkog staža u zdravstvu. I dalje velik broj tih mladih ljudi čeka na staž i po nekoliko godina, staž je država propisala, a ne omogućava im da ga obave u razumnom roku. Kvota je premalo, moje amandmane Vlada je svaki puta odbila pa je za ovu godinu predviđeno još manje novaca i kvota nego prošle godine.

Također nismo dobili u Sabor ni prijedlog izmjena Zakona kojima bi se riješio problem izdavanja licenci prvostupnicima fizioterapije, čime se bavim preko godinu dana. Nedavno su učinjeni koraci vezani uz koeficijente zaposlenih u zdravstvu, no nije uređeno pitanje ugovora za specijalizante, radno-pravni status liječnika, granski kolektivni ugovor, te kvalitetni vremensko-kadrovski normativi.

Ustavom zajamčeno pravo na zdravstvenu zaštitu obavezuje državu, ali i lokalnu zajednicu da prema odgovarajućim zakonima osiguraju jednakodostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za sve stanovnike Republike Hrvatske, bez obzira gdje žive. No, to za sada nije slučaj. Jučer smo održali pressicu vezanu uz hitnu medicinsku helikoptersku službu, koja nije jednako dostupna svim našim građanima. No, ministar Beroš sluša samo „svoju struku“. Kadrovski devastirana PZZ i dalje je administrativno preopterećena. Zdravstvo je financijski, kadrovski i organizacijski neodrživo. Umjesto jačanja javnozdravstvenog sustava, novac curi u džepove privatnika.

Ministar Beroš 4 godine je na čelu Ministarstva, a ova Vlada imala je priliku 8 godina reformirati zdravstveni sustav. A nije.

Za utjehu i nadu našim građanima i zaposlenicima u zdravstvu, uskoro su parlamentarni izbori. Izaberite napokon ljude, nas, koji će ozdraviti naše bolesno zdravstvo.

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Zastupnica u Hrvatskom saboru (SDP)