Andreja Marić (SDP) uputila otvoreno pismo ministru Berošu

Poštovani ministre Beroš,

Obaramo rekorde po broju zaraženih. Nismo izašli iz četvrtog vala epidemije, a već smo žestoko u petom valu. Deveti smo u svijetu po broju umrlih od koronavirusa na milijun stanovnika. Epidemiološke mjere su labave, kao nacija loše se pridržavamo mjera, provođenje se ne kontrolira, premalo je procijepljenih, kampanja za cijepljenje loše je odrađena. Nacionalni stožer stalno kalkulira i donosi mjere prema svojim političkim i prigodnim potrebama, ne slušajući struku. Još 6.11.2021. pet liječničkih organizacija tražilo je postroženje mjera, privremenog karaktera, u šest stavki, no niste ih prihvatili. I mi iz oporbe, pogotovo mi zdravstveni djelatnici, preko godinu i pol dana upozoravamo Vas u čemu griješite, nudimo rješenja, koja ne uvažavate.

Zdravstveni sustav puca po šavovima, nezadovoljni su i iscrpljeni zdravstveni djelatnici koji su mobilizirani skoro 2 godine, a ne slušaju se njihove preporuke, dok obiteljski liječnici brojne odluke saznaju prvo iz medija. Nedostaje liječnika i sestara. Zagušeni su prevelikim administriranjem. Nezadovoljni su građani, jer loše komunicirate odluke i preporuke koje donosite, a zdravstvena zaštita im je sve nedostupnija. Kapaciteti za testiranje su ograničeni.

Sadašnji sustav testiranja preko uputnice i naručivanja je jednostavno neodrživ uz ove brojke jer već sada liječnici gube pola radnog vremena na administriranje vezano uz testiranje. Popis ordinacija koje su do sada provodile testiranje postoji ako si date truda pa ga tražite po internetu, no mnogi građani to ne znaju, jer ih niste informirali. Pa onda dolaze svojim obiteljskim liječnicima tražeći testiranje. Tim istim obiteljskim liječnicima naredili ste da provode testiranja u svojim ordinacijama, od 17.1.2022., no ni tada nisu svi dobili potrebne testove, niti dovoljno vremena za kadrovsko i infrastrukturno organiziranje.

Obiteljski liječnici već danima Vas upozoravaju da se takvom odlukom potencijalno ugrožava zdravlje i neCovid pacijenata. Zašto se ne ugledate u druge zemlje, primjerice susjednu Sloveniju, kako se provodi testiranje velikog broja građana?

Na popisu za testiranje su i brojne ljekarne za koje sami kažete da nisu u sustavu CEZIH-a pa se ne može doći njima putem uputnice. Organizacija testiranja nije ista po svim županijama. Trošite novce koje naši građani uplaćuju u zdravstveno osiguranje cijeli svoj život da bi cijepili i testirali strane državljane? Šaljete naše liječnike i sestre na te poslove, dok istovremeno naši građani čekaju na PCR testiranja više od tjedan dana?

Brzi testovi se nigdje ne priznaju kao validni za dobivanje Covid potvrde, osim kod nas, no mnogi građani, osobito mlađi, traže potvrdu i PCR testom. Pitanje je kako ćete brojati zaražene, ako se pojedinac testira BAT-om i ispadne pozitivan, a onda se za nekoliko dana potvrdi i PCR-om, dok je drugom građaninu dovoljan samo BAT. Kako ćete prikazati koliko je zaista zaraženih?

Tvrdite da je i bolnički sustav spreman za peti val pandemije? Zna li javnost tko je sve primoran liječiti oboljele od COVID-a? Znaju li naši građani da ih liječe ne samo infektolozi i pulmolozi, već zdravstveni djelatnici svih profila, koji su prisiljeni dodatno se educirati za ono za što se nisu specijalizirali pa ipak i sada daju sve od sebe da bi spasili živote brojnih naših sugrađana? Jeste li osigurali sve opcije imunomodulacijskih lijekova, monoklonskih protutijela svim bolničkim ustanovama?

Stoga Vas pitam:

Kakvu ste strategiju donijeli za borbu protiv nove varijante Omikron Covid 19, koja sve više prevladava? Kada ćete poslušati savjete struke i nas iz oporbe da donesete „semafor mjera“ koje biste prilagodili prema epidemiološkoj situaciji po pojedinoj županiji i sve jasno i na vrijeme iskomunicirali prema građanima? Kada ćete donijeti jasnu cost-benefit analizu i predočiti je nama u Saboru i javnosti: s jedne strane koliko košta povećano testiranje, dobrobiti cijepljenja, COVID potvrde u široj primjeni, utjecaj na gospodarstvo, a s druge strane: koliko košta dan liječenja pacijenta, dan na respiratoru, troškovi zbog velikog broja bolovanja i ono nemjerljivo, broj izgubljenih života?

Ministre, donosite zakašnjele odluke, ne obrazlažete ih i ne objavljujete na vrijeme, loše komunicirate sa strukom i javnosti, broj umrlih raste, zdravstveni sustav je pred raspadom, a vi kao Stožer, ministarstvo i Vlada stalno nešto kalkulirate i oklijevate. Do kada ćete tako?

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Saborska zastupnica (SDP)