Andreja Marić (SDP) o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama

Predlagatelj izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Ministarstvo unutarnjih poslova) još je jednom dokazao da vladajuća svita uopće ne poštuje mišljenje struke, liječničkih udruga, udruga pacijenata i oporbe. Uzalud javno savjetovanje, uzalud tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na temu ovog zakona, uzalud sve primjedbe u prvom čitanju zakona. Ako vladajući sutra u Saboru izglasaju izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je sporan u dijelu koji se odnosi na zdravstvene preglede vozača i njihovo prijavljivanje MUP-u u slučaju privremene promjene zdravstvenog stanja (članak 37), mnogi građani ostat će bez vozačke dozvole!

Predloženim izmjenama zakona neće se riješiti sigurnost prometa na cestama, a napravit će se nemjerljive štete zdravstvu i zdravlju naših građana. Tragikomično je da prometni stručnjaci, policija i pravosuđe nisu u stanju riješiti problem prevelikog broja nesreća na cestama, već bi taj problem trebali rješavati liječnici, osobito obiteljski liječnici. Najveći uzrok nesreća na cestama su prevelika brzina, mobiteli, alkohol, a ne privremena promjena zdravstvenog stanja.

Jedini liječnici ovlašteni za odobrenje upravljanja vozilom su specijalisti medicine rada. Zašto se Republika Hrvatska ne ugleda na druge zemlje?, primjerice Veliku Britaniju, u kojoj postoje vladine agencije koje se bave sigurnošću prometa i posao im je da izdaju dozvole, određuju tko, kada i zašto gubi dozvolu, uslijed kojeg zdravstvenog stanja i kada je opet može dobiti. A kod nas se sva odgovornost prebacuje na liječnike. Ukoliko pacijenta ne prijave, podliježu mogućoj prekršajnoj i kaznenoj odgovornosti. Naravno da je potrebno upozoriti pacijenta na njegovo zdravstveno stanje i lijekove koje uzima, zapisati u njegov zdravstveni karton, upoznati ga s njegovom odgovornošću. No posao liječnika ne bi trebao biti prijavljivati određena vrlo široko opisana zdravstvena stanja svojih pacijenata policiji. Koja su to stanja, dijagnoze, koji lijekovi, koje doze? Nemamo ništa propisano od strane zdravstvene administracije. Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača koji bi to definirao, donijet će se za 12 mjeseci. Hoće li se tu slušati struka? Ovim prijedlogom zakona narušit će se povjerenje između liječnika i pacijenta. Može se dogoditi da pacijent neće liječniku iznijeti važne medicinske informacije zbog mogućih sankcija odnosno prijave i straha da privremeno ne izgube vozačku dozvolu, pa neće uzimati lijekove, odazivati se na preglede.

Namjera ovog zakona nije odterećenje liječnika, već dodatno opterećenje i kažnjavanje, uz moguće incidente, konflikte s pacijentima, tužbe, financijsko terećenje od strane osiguravajućih kuća.

U burnoj saborskoj raspravi ukazali smo na sve probleme koje će zakon donijeti za liječnike i pacijente/ vozače te podnijeli niz amandmana na zakon. Očito su toga postali svjesni i vladajući pa će odgoditi primjenu zakona (u dijelu koji se odnosi na spomenuti članak 37) dok se ne donese Pravilnik. Živi bili pa vidjeli.

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Saborska zastupnica (SDP)