Andreja Marić: Postavite uloškomate s besplatnim ulošcima i tamponima u međimurskim školama za one koje si ih ne mogu priuštiti!

Inicijativa Andreje Marić za ublažavanja menstrualnog siromaštva

Poštovani,

Iako živimo u 21. stoljeću, termin menstrualno siromaštvo doista postoji, uz sva ostala siromaštva kojima smo izloženi. Menstruacija je životna činjenica polovine populacije i pristup odgovarajućim potrepštinama je potreba, a ne luksuz.

Međutim, hrvatski porezni sustav i dalje tretira higijenske potrepštine za žene koje su im potrebne tijekom menstrualnog ciklusa upravo kao luksuz, a ne kao osnovnu životnu potrebu jer inače porezna stopa ne bi bila 25 posto, nego niža. Vlada je odbila oporbeni prijedlog o smanjenju poreza na 5 posto, o čemu smo svjedočili i tijekom rasprave u Saboru 21.10.2021. Problem menstrualnog siromaštva nije političko ni svjetonazorsko pitanje, no nečinjenjem Vlada Republike Hrvatske ponaša se diskriminirajuće prema ženskom dijelu populacije.

Prema nekim grubim izračunima, kroz tzv. tampon-tax Hrvatska na godinu uprihodi nešto više od 130 milijuna kuna i te prihode uzima samo od žena jer one ne mogu bez tih higijenskih potrepština.

Istraživanje riječke udruge PaRiter, koje je obuhvatilo više od 6000 žena starijih od 16 godina pokazalo je da više od trećine ispitanica štedi na menstrualnim potrepštinama i kupuje uloške lošije kvalitete, da zbog te štednje više od 8,8 posto žena uložak ne promijeni duže od 6 do 8 sati, dok si ih 3,6 posto uopće ne može priuštiti pa koriste improvizirana sredstva poput toaletnog papira i izrezanih majica i krpa.

Porazna je također činjenica, prema jednom istraživanju EU, da si deset posto djevojaka i žena ne može priuštiti tampone i higijenske uloške, zbog čega djevojčice često izostaju iz škole, a mnoge žene su onemogućene u radnim i sportskim aktivnostima.

Stoga sam 26.10.2021. g. uputila inicijativu Međimurskoj županiji, gradovima Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, kao osnivačima osnovnih i srednjih škola na svom području da, s ciljem smanjenja menstrualnog siromaštva, u suradnji s donatorima, odnosno predviđanjem financijskih sredstava u proračunima, postave uloškomate s besplatnim ulošcima i tamponima u našim školama, za djevojčice i djevojke koje si ih ne mogu priuštiti.

Nadam se da će za ovu inicijativu pokazati razumijevanje i interes te je što prije realizirati.

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Zastupnica u Hrvatskom saboru (SDP)