ANDREJ PLENKOVIĆ LOBIRATI ĆE U HRVATSKOJ I EUROPI ZA NOVI MOST I ZAOBILAZNICU U MURSKOM SREDIŠĆU

 Na poziv gradonačelnika M.Središća danas je u posjet gradu došao HDZ-ov EU parlamentarac  Andrej Plenković . U njegovom društvu nalazio se i predsjednik međimurskog  HDZ-a Darko Horvat.

 Prvenstveni cilj dolaska  EU zastupnika Plenkovića bilo je upoznavanje sa problemom  koji već dugo muči mještane  M.Središća , a to je ogromni kamionski promet kroz sam centar mjesta.

Gradonačelnik Srpak rekao je da je situacija već toliko loša da građanima pucaju zidovi kuća, da im otpada žbuka sa zidova, da se stalno uništava cesta , šahtovi postaju opasnost po same učesnike prometa , a da ne govorimo o onom najgorem, stalnoj opasnosti po mještane naročito za one najmlađe koji su stalno na  toj cesti kod odlaska i dolaska u školu.

Plenković se zahvalio na pozivu i rekao da je upoznat sa problemom prometa ne samo u Središću već i u mjestima koje se nalaze na potezu prema Čakovcu.

 „I sam sam se  imao prilike uvjeriti u intenzitet prometa kod dolaska u M.Središće. Sigurno da je potreban jedan strateški dogovor na nacionalnoj razini što se tiče hrvatske i slovenske strane jer  koliko vidim lokalna i županijska sredina učinile su sve da se taj problem riješi. Znam da imate podršku sa slovenske strane što se tiče Lendave jer su i oni prošli kroz te probleme. Baš zato je potrebno to sve podići na nacionalnu razinu , a znam da je i predsjednik Josipović  obećao pomoć za vrijeme nedavnog posjeta.

Imamo mogućnosti dvostrukog djelovanja, prvo pritiskom na  vladu RH , te na Ministarstvo vanjskih poslova i prometa. Sigurno da je ovo vrlo atraktivna lokacija  jer povezuje dvije EU države , a tu je i međunarodni prijelaz koji povezuje dva naroda  , a to je i jedan od ciljeva EU.

Zato ćemo kroz razgovore sa našim partnerima i prijateljima iz Slovenije podići taj vaš problem na višu razinu, a konačno tu je i  izvršna vlast EU, mislim na EU komisiju. Siguran sam da se određena sredstva za ovakav projekt međunarodnog karaktera mogu očekivati .

To je poruka koju ću odnijeti iz M.Središća i Međimurja gdje sam i prije već dosta dolazio kao tajnik ministarstva  te kao zastupnik u Saboru RH.

Sutra ću već početi rješavati vaš problem na način da ću se prvo informirati u ministarstvima dokle se došlo u rješavanju ovog vašeg problema , a slijedi i pismo ministrici vanjskih poslova kako bi se čim prije krenulo u rješavanju tog problema.

Mi EU zastupnici ćemo još dva puta posjetiti vaš kraj pa ćemo i tada moći konstatirati dokle se došlo u rješavanju tog problema. Zbog takovih i sličnih razloga potrebno je da vas čim više izađe na EU izbore  jer samo odabirom najboljih ljudi moći će se  rješavati problemi kroz EU.

Treba kandidirati čim više dobrih projekata kako bi se odande dobila sredstva jer za svaki uplaćeni euro prema EU odande se moraju vratiti dva i pol , a to se može samo kroz dobre projekte kao i EU zastupnike koji će tamo znati moći i smjeti lobirati.

Sada više stvarno nema nikakvih izgovora tehničke prirode da se do tih sredstava ne može doći.“ 

Samo da istaknemo da se druženje  i razgovor sa gospodinom Plenkovićem vodio na ugodnom prostoru Beach bara “Trska “pa je i on sam istaknuo da mu je to jedinstvena prilika da govor drži na takom lijepom i atraktivnom mjestu.

Gradonačelnik Srpak zahvalio se zastupniku na njegovom posjetu te istakao da  se iskreno nada njegovoj pomoći.

Predsjednik HDZ-a Međimurske županije Darko Horvat uzeo je riječ te se ispričao u ime stranke  što  njezin predsjednik nije u svom zadnjem dolasku u Međimurje navratio u M.Središće iako je bio najavljen, no jednostavno vremenski tjesnac to nije dozvolio te da će se to svakako uskoro dogoditi.

Za kraj svog posjeta M.Središću  A.Plenković je prošetao šetnicom te razgledao most koji je i najveći problem jer nikad nije bio građen za takav intenzitet prometa , a star je već 46 godina.

Gradonačelnik ga je upoznao i sa poviješću našeg mjesta .

 

                                                          (Z. Rihtarec, foto R. Tomanić)