ANALIZA – PUCNJI U DEMOKRACIJU: Pokušaj atentata na g. Donalda Trumpa

Pokušaj atentata dogodio se dok je Trump držao govor pred mnoštvom pristaša u Butleru, u Pennsylvanija, manje od 48 sati prije početka Republikanske nacionalne konvencije u Milwaukeeju, gdje je Trump trebao formalno primiti nominaciju stranke za predsjedničke izbore 2024. što namjeru atentata čini očitom. Zadnjih 10 izbornih ciklusa unazad u Pennsylvaniji pobijedili su uglavnom Demokrati, osim Trumpa 2016. te George H.W. Bush i Ronalda Reagana davne ´88. i ´84. Ponovna pobjeda Trumpa u ovoj državi donijela bi presudnu prednost Republikancima, što je ovaj skup činilo „događajem visokog rizika“.

Američke se države politički dijele “safe states”u kojima uvijek pobjeđuje ista opcija, primjerice Demokrati u Kaliforniji ili Republikanci u Texsasu i na „swing state“ („plešuća država“) gdje naizmjenično pobjeđuju i jedni i drugi obično u razlici od samo nekoliko postotaka.  Pennsylvania se smatra ključnom „swing state“. Primjerice, na predsjedničkim izborima 2020. godine, Pennsylvania je glasala za demokratskog kandidata Joea Bidena, dok je na izborima 2016. godine glasala za republikanskog kandidata Donalda Trumpa. Ovaj trend mijenjanja preferencija čini Pennsylvaniju ključnom državom u izborima, privlačeći veliku pažnju i resurse od strane obje glavne stranke​. Pennsylvanija ima najveći br. elektorskih glasova, čak 19. Slijede Michigan, North Carolina, Georgia s 16, Arizona s 11, Wisconsin s 10, i Nevada s 6 elektorskih glasova.

Prema izjavama svjedoka, napadač je pucao s povišene pozicije izvan sigurnosnog perimetra. Trump je odmah osjetio udarac u uho te ga je Osiguranje uklonilo s pozornice. Napadač, Thomasa Matthewa, nagrađivani „štreberko“ za matematiku i znanost, po svemu sudeći bio je „vuk samotnjak“, ali ne treba prejudicirati istragu. Ubijen je od strane agenata Tajne službe nakon što je otvorio vatru. Pucnjava je rezultirala smrću jednog gledatelja i kritičnim ranjavanjem još dvoje ljudi, što govori o sporosti osiguranja „post-festum“.

Analitičari naglašavaju više sigurnosnih propusta koji su omogućili napadaču pristup na cca 200 m i višekratno opaljenije. Nejasno je zašto sve povišene i krovne površine nisu bile pokrivene osiguranjem?! Nije dovoljno anticipirana činjenica o Pennsylvaniji kao kritično opasnoj za Republikanskog kandidata, kao što i 1963. nije uočen Texas, Dallas kao opasnost za Demokratskog kandidata.  Kao i kod atentata na JFK-a i ovdje se radi o tzv. „negativnom hicu“ tj. situaciji kada je napadač na povišenoj poziciji u odnosu na štićenu osobu. Osim što takav položaj smanjuje površinu mete koja je izložena strijelcu, potrebno je izvršiti i korekciju udaljenosti za približno kosinus kuta za koji je hitac „zakošen“ prema dolje. I blagi povjetarac koji puše s Appalachi gorja po cijeloj ravnici utjecao je na trajektoriju. Čudno je što počinitelj nije ciljao u vrat, već je hitac prema svemu sudeći išao  glavu. Trump je bio djelomično zaklonjen govornicom, te se tijekom govora pomicao, što za promatrača kroz optiku rezultira tzv. strobo-efektom i srećom lošim izborom ciljne ravnine i trenutka opaljenija. Iako još nisu poznati svi detalji, već sad su uočljivi propusti Osiguranja. Staro pravilo kaže kako snajperist puca prvi metak kako bi pogodio, a drugi kako bi se razotkrio – što dosta govori o karakteru počinitelja. Uobičajeno je na rizičnim mjestima ispred štićene osobe postaviti providnu balistički otpornu barijeru što ovdje nije učinjeno, a nakon pokušaja atentata nije primijenjena „dekica“ tj. balistički otporan zastor koji se prije djelovanja nosi zamotan u obliku „aktovke“ odmah do štićene Osobe. Nakon pucanja čuje se Trump kako želi pokupiti svoju cipelu koja mu je izgleda pala, potom se vidi kako Trump zastaje i herojskom getom obraća publici. To će uči u povijest  i govori o hrabrosti g. Trumpa, ali prema pravilima struke, štićena osoba nema što misliti, Osiguranje ju nakon ovakvog incidenta doslovno odnose u unaprijed pripremljeni sigurni prostor, obično vozilo.  Donald Trump impresivno je visoka osoba, a pripadnici Osiguranja redom su bili birani kao od njega rastom niže osobe koje ga ne mogu u potpunosti zakriliti što je nerazumljiv propust. U pravilu se oko štićene osobe postavljaju „bodyguard“ izrazitijeg stasa, a u širi parametar nešto niže osobe jer niži ljudi imaju brži refleks (kraći živčani put do ekstremiteta) i bolje se mogu nositi s gužvom. O svim propustima vjerojatno će se provesti detaljna istraga. Počinitelj, 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka u državi Pennsylvaniji (otprilike sat vremena vožnje od Butlera), imao je povijest ljevičarskog ekstremizma. Sa 17 godina, dao je donaciju za Act Blue, grupaciju koja podupire ljevičarske i demokratske političare, Donacija od 15 USD bila je namijenjena Projektu za izlaznost progresivnih birača koji potiče demokrate da izađu na izbore. Zašto je ostao „ispod radara“?

Povezanosti s ekstremisitčkim “Antifama”:

Preliminarna izvješća sugeriraju kako je Thomas Crooks bio uključen u aktivnosti usmjerene na izazivanje poremećaja i nemira u različitim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država;

Protest u Seattleu (2023): Thomas Crooks je navodno bio uključen u nasilni Antifa protest u Seattleu, obilježen sukobima s policijom i oštećenjem imovine.

Nemiri u Portlandu (2022): Crooks je navodno sudjelovao u neredima u Portlandu, Oregon, gdje su se članovi Antife sukobili s protu-prosvjednicima, što je rezultiralo brojnim uhićenjima.

Demonstracije u Minneapolisu (2021): Crooks je navodno bio dio tzv.  Antifa akcija tijekom demonstracija u Minneapolisu, obilježenih sukobima s policijom i incidentima podmetanja požara.

ANALITIKA: Povezanosti Thomasa Crooksa

Portland Black Bloc: Poznat po agresivnim taktikama tijekom prosvjeda.

Seattle Antifa Collective: Koordinirao tzv. anti-fašističke akcije diljem pacifičkog sjeverozapada.

New York City Antifa: Poznat po sukobima s konzervativnim desnim grupama.

Los Angeles Antifa Network: Organizirali protu-prosvjede protiv alt-right skupova.

Chicago Anti-Racist Action: Posvećeni pseudo-borbi protiv „bijele nadmoći“ na Srednjem zapadu.

Reakcije i Daljnji Koraci

Trumpova kampanja potvrdila je kako će bivši predsjednik sudjelovati na konvenciji kao što je planirano. Osim toga, planirana je istraga kako bi se utvrdilo kako je došlo do sigurnosnih propusta tijekom skupa. Predsjedavajući „Odbora za nadzor“ u Kongesu (Oversight Committee), Republikanac James Comer, najavio je pozivanje direktorice Tajne službe na saslušanje kako bi se istražili detalji incidenta.​ Ovaj napad naglasio je potrebu za strožim sigurnosnim mjerama na političkim skupovima i izazvao zabrinutost zbog rastućeg političkog nasilja u zemlji ali i indicirao koliko medijska mržnja prema pojedinim kandidatima može učiniti štete. Trump je na društvenoj mreži Truth Social napisao kako je odmah znao kako nešto nije u redu te  kako je osjetio metak koji prolazi kroz kožu, što je uzrokovalo obilno krvarenje​. Predsjednik Joe Biden osudio je političko nasilje i izrazio sućut žrtvama, dok je njegova kampanja obustavila političko oglašavanje kao znak solidarnosti.

Zoran Grgić mag. ing., neovisni analitičar

Foto: Screenshot