Aktualni sat i zapisnik hitne 9. sjednice Općinskog vijeća Općine Selnica

ZAPISNIK

sa hitne 9. sjednice Općinskog vijeća Općine Selnica, 17. srpnja 2018. godine

u vijećnici Općine Selnica, s početkom u 20,00 sati

 

Sjednicu je pozivom, KLASA: 021-05/18-01/16, URBROJ: 2109-15-18-01 od 13. srpnja 2018. godine hitno sazvao Branko Perčić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Selnica.

Sjednicu je otvorio Branko Perčić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Selnica.

Pozdravio je sve nazočne vijećnike, zamjenicu načelnika,djelatnice općine, te predstavnik medija.

Sjednici su bili nazočni vijećnici: Josip Bogdan, Dragutin Bohnec, Branko Perčić, Ivan Levačić, Mijo Kocijan, Ivana Novak, Smiljana Fajfar, Marta Novak, Miljenko Vrančići Kruno Živčec.

Vijećnik Tomislav Tomšić, mr.sc. se ispričao što neće prisustvovati sjednici.

Vijećnici Radovan Zadravec i Mihaela Kočila nisu se ispričali što neće prisustvovati sjednici.

Osim vijećnika Općinskog vijeća, sjednici su bili nazočni: Marija JagarinecSić, zamjenica načelnikai Bosiljka Oletić – referentica zaopće i upravne poslove koja je i vodila zapisnik.

Od predstavnika medija bila je Bojana Španiček Kanoti.

Predsjednik Općinskog vijeća utvrdio je da je od 13 vijećnika sjednici trenutno nazočno 10 vijećnika.

Predsjednik Vijeća otvorio je aktualni sat.

AKTUALNI SAT

 

Predsjednik OV, Branko Perčić: Sve vas lijepo pozdravljam. Danas imamo posebnu sjednicu koja se hitno sazvala. Pozdravljam i predstavnicu medija, novinarku Lista Međimurje. Prvo si proučite malo materijale jer se prvi put susrećete s njima.

Bosiljka Oletić, referentica za opće i upravne poslove: Svi su dobili materijale u petak na mail.

Predsjednik OV: Započet ćemo s aktualnim satom. Načelnika nam nema, ja se ispričavam u njegovo ime, on je na godišnjem odmoru. Zamjenica načelnika je tu, i ja sam tu, pa koliko ćemo moći, toliko ćemo i raspraviti. Svi znamo da smo bez načelnika malo krnji u nekim objašnjenjima.

Vijećnik Josip Bogdan: Već je, mislim bilo riječi i na prošlim sjednicama, o ovom našem internetu, koji je blago rečeno nikakav, a malo žešće rečeno, bi bilo svašta. Sa svih strana sam okružen repetitorima, optička vidljivost je maksimalna. Znači, ovdje nešto ne štima! Tehnički gledano, ne znam što se to tamo događa, kod tih operatora. Sad nema načelnika, no ipak da se pokrene to pitanje. Neka se i na Županijskoj skupštini čuje za taj problem. A operatori ukoliko ne mogu zadovoljiti potrebe tržišta, neka kažu. Ima tko zna i tko hoće.

Predsjednik OV: Problem ćemo danas evidentirati, Bosiljka će zapisati.

Vijećnik Josip Bogdan: Druga stvar u vezi koje želim postaviti pitanje, a  vezana je uz policiju, tu mislim na načelnika PP, naše u Murskom Središću ili bilo koje druge, ili na glavnog šefa policije u Čakovcu, je paljenje Pikača. Ima li kakvih novosti ili nema?

Predsjednik OV: Načelnik je već dao izvješće na prošloj sjednici.

Vijećnik Josip Bogdan: Nisam bio. Ispričavam se, nemam saznanja o tome.

Predsjednik OV: Jedan slučaj je otkriven, maloljetne osobe su u pitanju.

Marija JagarinecSić, zamjenica načelnika: I po ovom prvom pitanju vijećnika Bogdana su već pokrenuti koraci, tako da će se postaviti nova pojačala signala, tako da ćemo ipak riješiti to.  Ali kako kod nas sve dugo traje, tako će i to potrajati.

Vijećnica Marta Novak: To je pitanje postavljeno i udruzi potrošača, isto i za tv signal. U odgovoru je napomenuto kako Peklenica ima najslabiju pokrivenost signalom, što je malo čudno. No, sve u svemu, znaju za naš problem i u Bukovcu i ostalim selima. Svi sve znaju, a nitko ništa ne poduzima.

Marija JagarinecSić: Nadamo se da će se riješiti.

Vijećnik Ivan Levačić: Ja bih rekao da se načelnik puno angažirao u PP Mursko Središće, a ja u PUM u Čakovcu, a vezano uz paljenje Pikača. Policija je radila maksimalno svoj posao. U to sam se uvjerio. No kako su u pitanju maloljetne osobe, ODO u Čakovcu  je slučaj predalo CSS, tako da su policiji ruke sad vezane.

Vijećnica Marta Novak: Isto se događa i s obiteljskim nasiljem. Policija napravi zapisnik i onda ostane na tome, jer socijalna služba i takvi ne reagiraju na vrijeme. Imam još jedno pitanje, kratkoročno, za našu ulicu u Donjem Koncovčaku – Flac. Dobro da nema načelnika, već bi mu bilo slabo dok spomenem ulicu „Flac“. Ja sam zvala  i Debelca, tako mi je rekao načelnik: „Zovite si vi Debelca“. Debelec mi je obećao da će se napraviti. Ta je  ulica već mjesec dana neprohodna. Ustvari već od proljeća je tako. Malo dođu, pa dovezu šljunak, pa razgrnu, pa odu i tako stalno.

Predsjednik OV: I ja sam ih pitao kad će biti gotovo, dobio sam odgovor do 24.07. Druga stvar je da uopće nemaju na glavnoj ulici znak Zabrana prometa. Ako skreneš u ulicu po noći, a ne znaš da su radovi, jednostavno ostaneš u svom tom šljunku. Sad da idem prijavljivati to, a morao bih, opet ću biti krivac. To je tako teško. A stvarno je nepropisno. Dajte im netko, bilo tko, savjet, pošto mene već imaju „na zubu“, a  i ja njih. Znak je nepropisno postavljen. On ne može biti u ulici, nego mora biti na glavnoj cesti.  To neka si oni pogledaju po propisima ŽUC-a kako mora biti označeno.

Vijećnica Marta Novak: Mene zanima je li netko zna što se događa s tom firmom?  Što god počnu raditi, ništa ne dovrše.

Predsjednik OV: O tome smo i prošli put raspravljali, ali nismo ništa riješili.

Vijećnica Marta Novak: Znači ništa ne možemo? Samo čekati?

Vijećnica Smiljana Fajfar: Nemaju radnike jednostavno.

Vijećnica Marta Novak: Imamo neku garanciju od njih?

Predsjednik OV: Morali bi imati.

Bosiljka Oletić: Imamo bjanko zadužnicu za uredno ispunjenje ugovora.

Predsjednik OV: Mi smo čak na prošloj sjednici dogovorili da ćeš im poslati dopis, a nisi, a morala si!

Bosiljka Oletić: Nisam bila na zadnjoj sjednici, a dopis smo poslali. Bili su i na sastanku s načelnikom.

Predsjednik OV: Ja sam, velim, dobio odgovor da će radovi biti gotovi do 24.07., no ne vjerujem. Danas je već 16.

Marija JagarinecSić: 17. je!

Predsjednik OV: Da, 17., ispričavam se!

Vijećnik Dragutin Bohnec: Molim da se pošalje molba prometnoj policiji vezano za nadzor brzine. Po Selnici se voze preko 100 km/h. Neka malo kontroliraju promet. U Stepinčevoj ulici, u Ulici Zrinskih, Čakovečkoj.

Bosiljka Oletić: Dobili smo suglasnost za postavljanje znaka ograničenja brzine na ulazu u Selnicu.

Vijećnik Dragutin Bohnec: Neki dan sam zaustavio jednog vozača, pa mi je počeo psovati i rekao da će me izbosti nožem.

Vijećnica Marta Novak: Tu postoji još jedan problem – biciklisti! Kod nas u Donjem Koncovčaku biciklisti koji dolaze od strane Toplica Sv. Martin, jure velikom brzinom. Niti ih vidiš niti ih čuješ. Skoro su povozili ženu, jedan je skoro pao zbog psa, koji ne bi smio biti na ulici. To će u budućnosti biti još jedan veliki problem. Ne znam zašto za njih ne važi ograničenje brzine?

Predsjednik OV: To samo tako izgleda da prekoračuju ograničenje. Sigurno ne voze preko 50 km/h.

Marija JagarinecSić:  Najbolje bi bilo da imamo sve po svud biciklističke staze, no nemamo.

Vijećnica Marta Novak: Postavila bih pitanje, mislim da se već o tome raspravljalo na nekoj od prethodnih sjednica, o rušenju veterinarske kućice. To isto Debelci moraju napraviti ili ?

Vijećnik Dragutin Bohnec:  Ja sam predložio da se otkopča struja s objekta, ali ništa od toga.

Vijećnica Marta Novak: Bilo je rečeno da će se to rušiti.

Vijećnik Dragutin Bohnec:  Za rušenje trebamo dozvolu veterinarske stanice jer je to njihovo. Trebalo bi to čim prije zagraditi, skinuti struju jer je opasno.

Vijećnica Marta Novak: A da se njima pošalje nekakav dopis?

Bosiljka Oletić: Poslali smo zahtjev HEP-u.

Vijećnik Mijo Kocijan: Jučer smo vijećnik Levačić i ja vozili klupe i stolove u staru školu. Tamo je katastrofa.  Radovi su u tijeku, a radnici nisu pokrili stvari u dvorani. Na stolicama je sve puno prašine, tko će sve to očistiti? Slike su po zidovima, cijele u prašini. Sve bi to trebalo zaštiti.

Predsjednik OV: To isto rade Debelci?

Vijećnik Mijo Kocijan: Da, oni rade.

Bosiljka Oletić: Ne radi Strojokop, nego Termoinst iz Murskog Središća.

Vijećnik Dragutin Bohnec:  Jedna folija od 20 m2 košta 5,00 kn.

Predsjednik OV: Svi smo pogriješili. Mogli smo to malo bolje kontrolirati. Ja sam građevinar. Morali ste me službeno zamoliti da im ja velim što ne rade dobro. Onda bih ja došao i kontrolirao to. Kad su prošli put Debelci radili šaht kod stare škole, odmah sam im rekao da nije dobro. Rekao sam im da ne mogu postaviti šaht kao da ga je voda donijela. Nije im bilo svejedno. Ne  znam jesu li popravili ili je još tako. Treba mi službeno napisati i onda ću ja pogledati te stvari. Ako to mogu raditi na gradilištu, onda mogu i tu.

Vijećnik Dragutin Bohnec: Bosiljka, vidiš šta se sad povlači na vijeću? Ono što sam ti pred godinu dana rekao na sastanku, kad smo im davali posao na fasadi.

Marija JagarinecSić: Ja si uzimam za obvezu da odem do njih i tražit ću da se stolice počiste i pokriju folijom.

Vijećnica Marta Novak: A tko tu izvodi radove?

Marija JagarinecSić: Debelci.

Bosiljka Oletić:Termoinst izvodi radove.

Vijećnica Marta Novak: Sve to jako loše izgleda. Novi krov i fasada, a smeće sve okolo.

Vijećnik Mijo Kocijan: Pa radovi su u tijeku. Pospremit će sve kad završe s radovima.

Predsjednik OV: To je privremeno. Odvest će to.

Vijećnica Marta Novak: Ako im nitko neće kazati, onda će ostaviti smeće.

Predsjednik OV: Neće, ne smiju ostaviti.

Bosiljka Oletić: Ugovorom je definirano da se gradilište mora pospremiti nakon završetka radova.

Vijećnik Miljenko Vrančić: Rasprava ide malo u krivom smjeru. Očito je da postoji problem u dotičnoj firmi, odnosno vlasniku, pa bezveze tu raspravljamo o tome. Onda mu treba reći, a ne da se raspravlja stalno o istome. I na prošloj sjednici i na ovoj.

Marija JagarinecSić: Koliko ja znam, oni su bili pozvani na sjednicu vijeća, pa su se ispričali jer su bili zauzeti obvezama.

Predsjednik OV: Ponavljamo se non-stop, a morali bismo to riješiti. Očito smo upali u zamku iz koje se sad moramo izvući. A u zamku smo upali time što smo im dali avans za cestu. Ne bih htio loše govoriti. Ja sam ih dva puta kontaktirao i odmah sam bio napadnut preko poruka.

Vijećnica Marta Novak: Ja sam zvala par puta StrojokopDebelec, a i ovaj tjedan sam zvala. Uključuje se govorna pošta, nitko se ni ne javlja i odgovora nema. Zato me zanima što mi možemo napraviti s tim, jer će se u protivnom, kako vijećnik Miljenko kaže, na svakoj sjednici raspravljati uzalud. Kako riješiti to da se radovi izvedu u roku i korektno? Ali ovo kako se radi nije ništa dobro napravljeno.

Marija JagarinecSić: Poslat ćemo im službeni dopis kojim tražimo da se upozore.

Vijećnica Marta Novak: Postupak treba pokrenuti jer ako ćemo šutjeti ništa se neće napraviti. Ne bih htjela tračati, ali ja sam se malo raspitala i čula sam da je firma u financijskim problemima i u jako lošem stanju i u poslovima privatno i u poslovima s općinom. Općina im je zaliha i štit. Upustili su se u neke ugovore koje neće moći izvršiti.

Vijećnik Miljenko Vrančić: To su njihove privatne stvari i to neka si oni rješavaju!

Predsjednik OV: Ali štetne za nas!

Vijećnica Marta Novak: Naš je problem ako su oni potpisali ugovore o izvođenju, a njihov je problem ako nemaju radnike. Bar se nadam da imaju ugovor.

Bosiljka Oletić: Naravno da imaju ugovor!

Vijećnik Mijo Kocijan: A za privatne poslove imaju radnike?

Vijećnica Marta Novak: Za to očito ima!

Vijećnik Mijo Kocijan: Ovo na općini je siguran posao.

Vijećnica Marta Novak: Sele radnike s jednog posla na drugi i nigdje nije dovršeno.

Vijećnik Mijo Kocijan: Napravit ćemo kako je načelnik rekao, u ugovor navesti rok završetka radova, ako ne dovrše, naplatit će se penali, pa će se onda držati rokova. Nemam ja ništa protiv njih inače.

Vijećnica Marta Novak: Nemam ni ja.

Marija JagarinecSić: Pa i na moru rade.

Vijećnik Josip Bogdan: Ovo je pouka za općinu. Ako se da nekome jedan posao, ili povremeno neki poslovi, neka netko od strane općine i kontrolira to. Barem jednom na tjedan neka se obiđe mjesto radova. To je prijedlog. Bilo tko. Obavezno kontrolirati. Vjerojatno ni s mrtvačnicom ne bi bilo tako da se kontroliralo.

Vijećnica Marta Novak: Isto tako imam pitanje vezano uz ovu novu cestu u Bukovcu prema Gornjem Koncovčaku i ono nastalo klizište na toj cesti. Tko je to radio i postoji li kakva garancija za radove?

Predsjednik OV: To je ŽUC-ova cesta. I mi nemamo ništa s tim.

Vijećnik Ivan Levačić: Ja bih se najprije zahvalio svim sudionicima 1. Dana Pikača, najviše Miji Kocijanu i Miljenku Vrančiću. Zatim ostalim vijećnicima koji su se odazvali kao gosti ili su se pridružili namatanju Pikača. A zamjeram onima koji nisu došli. Ovaj događaj je bio popraćen medijski jako dobro. Mislim da bi bilo lijepo, kad općina već nešto organizira, da se svi vijećnici uključe, makar samo kao gosti. Samo toliko. Hvala.

Vijećnik Kruno Živčec: Ja bih samo rekao na ovo u vezi tih radova. Ako ste već ista struktura na općini, a i  vijećnici su neki ostali isti, i niste se ništa naučili u svemu tome, onda se nećete ni sad naučiti. Jer ti isti izvođači radova su radili i šahtove kod Zadravca i nisu dobro napravili. Ništa se niste naučili. Ima li netko nekakve koristi od toga da stalo angažira te iste izvođače s propustima? Ima i drugih izvođača. Ne vjerujem da nema drugih izvođača.

Predsjednik OV: Pretpostavka je, domaći su, idemo probati s njima raditi.

Bosiljka Oletić: Nije istina to što ste rekli. Svaka nabava je javna. Svaki put raspišemo Poziv za dostavu ponuda za jednostavne nabave, a one prave nabave se objavljuju u EOJN. Za cestu u Bukovcu smo morali produživati rok jer nismo imali ni jednu ponudu.

Vijećnik Kruno Živčec: Bukovec je drugo! Dati posao jednim te istima koji će raditi iste te budalaštine onda nije u redu. Kakve koristi imamo mi od toga?

Bosiljka Oletić: Ali i općenito, jednostavne nabave je teško sprovesti. Ali sve radimo javno!

Predsjednik OV: Moramo jednom stati tome na kraj! Mi smo radili sportsku dvoranu. Ja sam bio u komisiji od prvog dana. Odabrali smo milijun kuna skupljeg izvođača. Kršili smo propise, revizor je pisao o tome. Jeftiniji je bio samo s jedim zaposlenim. I kako njemu vjerovati? Ne možeš tako! A revizor je želio od nas općine da bude najjeftinije, i to je njemu, a mi svi znamo da to ne prolazi, ali on to onda, a morat će nekad pisati opomene, pa neka piše.

Marija JagarinecSić: Po novome se čak ne uzimaju najjeftinije ponude.

Bosiljka Oletić: Tako je, u „pravim“ nabavama kriterij je ekonomski najpovoljnija ponuda, a u jednostavnim je obično cijena kriterij.

Predsjednik OV: To budemo morali na taj način gledati. Malo drugačije. Bosiljka, koliko je bila skuplja ponuda od Perčića? Samo 2,3 tisuće. Eto, sad imamo probleme zbog toga.

Vijećnik Kruno Živčec: 23:00,10 do 23:15,31 – ne razumijem jer svi govore u isti glas!

 Marija JagarinecSić: U nekim ugovorima su Debelci podizvođači, tako da mi nismo s njima sklopili ugovor nego je izvođač njih angažirao.

Predsjednik OV: I onda on ide cestu, pa opet, evo, ja sam sad u ovoj firmi, što je dao, Asfalt gradnja. Imamo finišere, imamo sve. On nema ništa. To nam je 2 km. Znači trošak nam je 0 to dovesti. Ajde, nije 0, ali skoro. Ja uopće ne računam to. Kažem dečku odvezi „finišera“ posle vremena tamo. Nit će tko šta tražiti, potrošit će 5 l nafte i gotovo. On mora sve iznajmljivati i može biti puno jeftiniji od nas?! No pa kako? Na koji način? I zato tako posluje.

Vijećnica Marta Novak: Da, to je problem o kojem ja stalno govorim.

Predsjednik OV: Pa on nema gredera! Kako će poravnati cestu bez gredera?

Marija JagarinecSić: Da, nema mehanizaciju!

Predsjednik OV: Znate li koliko greder košta? 3 milijuna kuna.

Vijećnik Kruno Živčec: Treba izvođača vezati aneksom ugovora i navesti rok izvođenja radova. To je i pravo regulirano. A vi sigurno, ni jednom, kako je ova vlast, niste to napravili!

Predsjednik OV: Da, trebali smo to navesti u ugovoru. Sad smo već debelo prekoračili rokove.

Bosiljka Oletić: Naveden je rok u ugovoru! Radovi moraju biti gotovi do početka 9. mjeseca.

Predsjednik OV: Svi ste vi u pravu. Samo, sad smo zaglibili jer smo dali avans i sad to trebamo nekako isčupati. A za ubuduće, Kruno, kao što si rekao, trebalo bi navesti u ugovoru.

Bosiljka Oletić: U svakom ugovoru su navedeni rokovi.

Predsjednik OV: Još ćemo o tome ili ima netko nešto drugo za reći?

Vijećnica Smiljana Fajfar: Dosta mještana se žali na neurednost groblja. Nije pokošeno, izgleda jako neuredno. Kontrolira li to tko uopće?

Marija JagarinecSić: Da to je problem.

Vijećnica Smiljana Fajfar: Znam da je problem s grobarom, ali…

Marija JagarinecSić: Ne samo s grobarom, nego nismo dobili javne radove. Ustvari, sad smo ih tek dobili.

Bosiljka Oletić: Samo 2 osobe.

Predsjednik OV: Da, za nijansu je groblje neurednije nego prošlih godina. Evo, sad si odmah opet u zamci. Sad mu daj otkaz. A ne možeš onda opet 3 mjeseca nabaviti nekog za posao. Onda jednostavno moramo gutati, tak dugo dok se može. Da, slabije se čisti, to smo svi primijetili. Svi znao to. Ja sam to čuo, a i vidio.

Marija JagarinecSić: Znali smo imati po 6 ljudi na javnim radovima, sad smo jedva dva dobili. Onda je to bilo puno drugačije. Više se moglo napraviti. Općina je velika.

Bosiljka Oletić: Komunalni redar mora uz sve to još i kontrolirati čipove kod pasa, tak da ne stigne ni kositi.

Predsjednik OV: Ima li još kakvih pitanja? Ako nema, ovime bih zatvorio aktualni sat. Prije nego krenemo na dnevni red, u materijalima, koje vam je poslala naša djelatnica, imate objašnjenja kako i zašto da nebi bilo zašto se ova sjednica održava tak kak se održava, malo ishitreno.

Sjednici je trenutno nazočno 10 vijećnika.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Selnica dao je Izvod iz Zapisnik sa8. sjednice Općinskog

vijeća, održane 08. lipnja 2018. godine na usvajanje i konstatirao da je Izvod iz Zapisnikausvojen sa 10 glasova „ZA“ .

Predsjednik OV: Dao sam vam malo vremena da proučite dnevni red, pa možemo krenuti na usvajanje.

Predsjednik je konstatirao da je jednoglasno sa 10 glasova “ZA“, prihvaćeni sljedeći dnevni red:

D N E V N I   R E D

 

  • Prijedlog Odluke o suglasnosti za provedbu ulaganja za izgradnju dječjeg vrtića u Selnici
  • Prijedlog Odluke o suglasnosti za provedbu ulaganja u izgradnju Vatrogasnog doma u Selnici
  • Ostala pitanja i prijedlozi

 

Sjednici je trenutno nazočno 10 vijećnika.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda pristupa se radu po točkama dnevnog reda:

 

1.) Prijedlog Odluke o suglasnosti za provedbu ulaganja za izgradnju dječjeg vrtića u Selnici

 

Predsjednik OV: Tu će zamjenica načelnika dati objašnjenje ukoliko bude potrebno. Ja ću samo uvodno reći da sve znate o čemu se radi. Zatražili smo ta sredstva za taj vrtić i vatrogasni dom i sad moramo donijete neke popratne odluke. Ako netko treba neko objašnjenje, budemo ga probali dati. Ali inače, sve piše u odluci koju ste dobili u materijalima.

Bosiljka Oletić: Još nismo zatražili sredstva jer se natječaj još nije otvorio. Odluka mora biti prije usvojena kako bismo uopće mogli kandidirati projekt na natječaj.

Marija JagarinecSić: Projekt vrtića smo već jednom kandidirali i onda smo bili jako blizu, no nismo uspjeli proći. Sad se ponovo otvara Mjera 7.4. i zbog toga je i sazvana hitna sjednica.

Bosiljka Oletić: Projekt se smanjio za jednu vrtićku jedinicu zbog toga jer nam s prijašnjim projektom javna nabava ne bi prošla.

Marija JagarinecSić: Da, tako smo smanjili troškove.

Predsjednik OV: Naš udio u svemu tome je PDV, odnosno 25%.

Vijećnik Kruno Živčec: Znači 25 % je trošak općine? Samo za 50 tisuća kuna smo smanjili troškove?

Bosiljka Oletić: Smanjili smo za više, no još troškovnici nisu do kraja popunjeni.

Vijećnik Kruno Živčec: U kojem postotku ide financiranje?

Bosiljka Oletić: U 100 postotnom. Samo PDV nije prihvatljivi trošak.

Predsjednik OV: Velim ti, bez PDV-a.

Vijećnica Marta Novak: Ja nisam bila u prošlom sazivu pa ne znam gdje bi taj vrtić bio?!

Vijećnik Dragutin Bohnec: Na Bukovčaku.

Predsjednik OV: Pa to imamo onu dokumentaciju već 2 godine.

Vijećnik Ivan Levačić: Imali smo i prezentaciju u staroj školi.

Predsjednik OV: Ali prije nego si bila vijećnica. Ja se ispričavam što sam ti rekao „ti“, ali se poznajemo. Ja smatram da bismo ovu odluku morali usvojiti. Ima li još tko pitanja?

Vijećnica Marta Novak: To što se da iskoristiti, treba iskoristiti. Maksimalno koliko se da.

Sjednici je trenutno nazočno 10 vijećnika.

Kako nije bilo pitanja, predsjednik OV dao je Prijedlog Odluke o suglasnosti za provedbu ulaganja za izgradnju dječjeg vrtića u Selnicina usvajanje te je isti usvojen sa 10 glasova „ZA“.

Odluka o suglasnosti za provedbu ulaganja za izgradnju dječjeg vrtića u Selniciprilog je zapisnika broj 1 i njegov sastavni dio.

2.) Prijedlog Odluke o suglasnosti za provedbu ulaganja u izgradnju Vatrogasnog doma u Selnici

 

Predsjednik OV: Ista stvar, samo se radi o vatrogasnom domu. I njega smo već kandidirali.

Bosiljka Oletić: Ne, ne kandidiramo vatrogasni dom mi, već vatrogasci, mi im moramo samo dati suglasnost, tj. donosimo odluku za njih.

Vijećnik Kruno Živčec: To je ista mjera?

Bosiljka Oletić: Tako je.

Vijećnik Kruno Živčec: Znači, tu se sredstva dobivaju na temelju razvijenosti općine? Mislim, to ljudi moraju znati. To bi trebalo reći. Jer tko ne zna da je 4 više od 3 ili 200 više od 100, neće znati ni to.

Bosiljka Oletić: Poslala sam uz materijale i objašnjenje načelnika.

Predsjednik OV: Da, mora se sve objasniti.

Vijećnik Kruno Živčec: Znači, treba reći to. Tako da se ne komparira sa npr. Gradom Mursko Središće ili bilo kojim drugim, koji su razvijeniji. Znači ne dobivaju se sredstva zbog  nečije sposobnost nego zato jer smo nerazvijeni.

Marija JagarinecSić: Naravno!

Vijećnik Ivan Levačić: Nije istina. Nećeš dobiti sredstva ako nećeš imati projekt koji ćeš kandidirati.

Predsjednik OV: Da, to sigurno. To je jasno.

Vijećnik Kruno Živčec: To je svakome jasno. Možda samo Levačiću ne.

Vijećnica Marta Novak: Kruno, cure su puno radile i sposobne su.

Vijećnik Kruno Živčec: Pazi, ona to zna da se to uopće ne odnosi na nju.

Predsjednik OV: Ne, dobro je. Kruno je dao dobro objašnjenje. Što nije jasno tu?

Vijećnica Marta Novak: Znam Kruno da nije bilo zlonamjerno, ali oko projekata je jako puno posla.

Vijećnik Kruno Živčec: Ja to ni ne omalovažavam, taj posao. Ali treba reći da ljudi znaju, pošto je Vičević tu napisao da kompariramo s Gradom Mursko Središće, koji su u 8. skupini, ili što ja znam ili 5., a mi smo u 3. zato jer smo nerazvijeni.

Predsjednik OV: Pa da. Istina. Sve je u redu.

Marija JagarinecSić: Zato ćemo i dobiti 100 %. Treba nas malo potaknuti da se razvijemo. Eto! A ovaj vatrogasni dom je nešto što je jako potrebno Selnici. Imamo dosta udruga koje nemaju svoj prostor, pa ti taj prostor i one koristile. Kod Vatrogasnih domova sufinanciranje je 85 %, a ostalo  ide na teret vatrogasaca. Tako i tako, svake godine općina financira vatrogasce, pa će se ti novci izdvajati onda za taj vatrogasni dom.

Predsjednik OV: U sklopu toga će biti i neki drugi sadržaji koji su potrebni općini.

Vijećnik Kruno Živčec: To su sredstva samo za građevinu? Nisu za opremu i kupnju vozila?

Predsjednik OV: Samo za dom.

Vijećnik Ivan Levačić: Za zgradu i uređenje okoliša i pristupnog put.

Predsjednik OV: Pa normalno. Bez pristupnog puta nemaš ni građevine.

Marija JagarinecSić: Takva građevina nama treba. Stara škola je premala.

Kako nije bilo više pitanja, predsjednik OV dao je Prijedlog Odluke o suglasnosti za provedbu ulaganja u izgradnju Vatrogasnog doma u Selnicina usvajanje te je isti usvojen sa 10 glasova „ZA“.

Odluka o suglasnosti za provedbu ulaganja u izgradnju Vatrogasnog doma u Selniciprilog jezapisnika broj 2 i njegov sastavni dio.

Sjednici je trenutno nazočno 10 vijećnika.

 

3.) Ostala pitanja i prijedlozi

Vijećnica Smiljana Fajfar: Ja bih se ispričala jer nisam došla na 1. Dan Pikača. Prije 4 mjeseca smo već rezervirali godišnji odmor. Taj dan smo se baš vraćali kući i žurili smo, no kad smo došli, već je manifestacija završila. Vas nije bilo više kad smo u 2,00 došli do šatora.

Vijećnik Ivan Levačić: Sve u redu. Nisam ja nikog prozivao po imenu. Pogotovo ne one koji imaju opravdanje. No, ako može doći zamjenica župana, onda je red da dođu i vijećnici općine.

Vijećnica Marta Novak: Čitala sam nešto na internetu za kamere i video-nadzor. To nije bilo spomenuto na zadnjoj sjednici.

Bosiljka Oletić: Postavljanje videonadzora je u tijeku. Radovi su već na općini i kod Pikača, a sljedeći tjedan će se započeti i kod stare škole.

Vijećnica Marta Novak: Što će se sve obuhvatiti video-nadzorom?

Bosiljka Oletić: Općina, Pikač, centar Selnice, groblje, stara škola i spomenik.

Vijećnik Josip Bogdan: U naletu mijenjanja onih svjetiljki javne rasvjete, u Merhatovcu, svjetiljka na stupu br. 5, još ne  svijetli. Nije svijetlilo ni prije. Očito im je promaklo. Sad to velim tako da se stigne zamijeniti do početka školske godine.

Vijećnik Dragutin Bohnec: U Stepinčevoj ulici kod kućnog broja 1 i 13 isto ne svijetli javna rasvjeta.

Bosiljka Oletić: Sutra ću poslati mail Kabel Montu.

Vijećnik Ivan Levačić: Ni u Gospodarskoj zoni ne svijetli.

Vijećnica Marta Novak: Imam jedno pitanje vezano uz Pikača. Zašto je to postavljeno baš tamo, usred polja?

Vijećnik Ivan Levačić: Zato jer je to općinska parcela.

Predsjednik OV: Zato jer se tako zamislilo. Nabavili smo, kupili  parcelu i sad je tako.

Vijećnica Marta Novak: Previše je to sve rastegnuto po općini, ribnjak je tam, stara Selnica je tam, sve je to razbacano.

Predsjednik OV: Čuj, a zašto je u Koncovčaku kapelica pored tebe, a nije pored mene?!

Vijećnica Marta Novak: Pa ja bih radije da je pored tebe. Načelnik mi je rekao da sam pod misom razgovarala, a ti si razgovarao.

Predsjednik OV: Privatne stvari ćemo poslije raspravljati.

Kako nije bilo više pitanja, predsjednik Općinskog vijeća zahvalio se svima nasudjelovanju i zaključio 6. sjednicu Općinskog vijeća u 20:41sati.

Zapisnik vodila: Bosiljka Oletić, v.r.

PREDSJEDNIK OPĆINSKOG VIJEĆA

OPĆINE SELNICA

Branko Perčić, v.r.

(foto: TT)