AKTUALNI SAT GV GRADA MURSKO SREDIŠĆE-pitanja predsjednika Gradskog vijeća Miljenka Cmrečaka i gradskog vijećnika Kristijana Antolovića

  1. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće

Predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak na 17. sjednici Gradskog vijeća postavio je gradonačelniku Draženu Srpaku sljedeće pitanje u sklopu Aktualnog sata: „Ako sam dobro shvatio iz medija Grad Mursko Središće je uspješno prijavio i četvrtu rudnu provođenja projekta Zaželi, pa Vas molim da nam date točnu pobližu informaciju za naše starije sugrađane ovog jako važnog projekta.

Gradonačelnik je odgovorio kako je Grad Mursko Središće već u tri ciklusa provodio projekt Zaželi te je to projekt koji je od posebne važnosti za starije građane Murskog Središća te se korisnicima pružala pomoć u kućanstvu, naglasivši da to nije njega već su to gerontodomaćice koje su bile na osposobljavanju i koje zapravo pomažu na način da, onima koji su potrebiti i koji to žele, da im dolaze doma, pospreme kuću, otiđu u trgovinu, ljekarnu, porazgovaraju,… a navedeni projekt pokazao se jako dobrim. Gradonačelnik je iznio kako su Vlada i Ministarstvo prepoznali važnost tog projekta pa su osigurana izuzetno velika sredstva. Grad Mursko Središće se prijavio, uspio je to napraviti u prvoj sekundi obzirom što se prijava vršila na način „najbrži prst“, a partneri na projektu su Općina Mala Subotica i Općina Selnica. Naveo je kako je prije nekoliko dana stigla obavijest da je Grad uspješno napravio prijavu. Spomenuti projekt provodit će se tri godine, bit će 11 zaposlenih, 66 korisnika, a vrijednost projekta je 561 tisuća eura.

Neke ceste u Murskom Središću nisu bile obuhvaćene aglomeracijom te u takvima nije kroz projekt aglomeracije obnovljeni kolnik, sada se i u njima to radi, zanima me na koji način se to financira obzirom što je to vjerojatno ipak veći teret za gradski proračun jer znamo da su se prometnice u aglomeraciji u širini do 3 metara financirale iz projekta aglomeracije, a one koje su županijske ili državne od strane ŽUC-a ili Hrvatskih cesta.“ – bilo je pitanje koje je gradonačelniku postavio vijećnik Kristijan Antolović.

Gradonačelnik je odgovorio: „Odmah da iskoristim priliku da velim da će biti i novih aglomeracija ali nažalost neće biti ovakvog benefita za nas pritom mislim na financiranje ceste do 3 metara nego će se financirati samo u širini rova. Mursko Središće je imalo kanalizaciju i prije nego smo išli u projekt Aglomeracije i u nekim pozicijama se i nakon snimanja te postojeće kanalizacije utvrdilo da je ona dobra jer je tu taj mješoviti sustav kanalizacije i tu se ništa nije kopalo i tu su onda ostale te stare ceste. Radi se o ulicama Kralja Zvonimira, Ruđera Boškovića, Nikole Tesle, Augusta Šenoe, još neki odvojci, Rade Končara djelomično te smo odlučili da i njih obnovimo. Naravno da je bilo promišljanja da se taj postojeći asfaltni zastor ide izfrezati i gore stavi kompletno novi asfaltni sloj, međutim analizom svega se zaključilo da su te ceste stare i da nemaju dobar tampon kao nažalost i neke županijske ceste, i kad bi se išlo na frezanje toliko bi se oslabio taj gornji sloj da više ne bi mogli postaviti samo novi asfaltni zastor već bi je trebalo kompletno iskopati van, postaviti novi tampon, a što su izuzetno veliki troškovi te bismo vjerojatno došli i do potrebe zamjene instalacija. Ono što je bilo moguće košta 137 tisuća eura odnosno da se na postojeći asfaltni sloj postavi novi fini asfaltni zastor debljine 3-4 centimetra. Obzirom što su nastale neke nedoumice kod stanovnika pa neki misle da će im u dvorište teći voda i takve slične stvari, no tu su stručne službe koje sve promtno rješavaju te u tim pozicijama u kojim će možda biti nekih problema to će se usput rješavati, voda će se negdje odvući pa ćemo tako imati nove ceste u cijelom Murskom Središću. Poruka je da ako bude gdje problema zbog tih tehničkih nemogućnosti to će se promtno rješavati. Financiranje obnove cesta je 100 tisuća eura iz gradskog proračuna, a 36 tisuća eura od strane Ministarstva graditeljstva te je poslani još jedan dopis sa zamolbom za još nekom manjom pomoći oko financiranja, a što će vjerojatno biti i odobreno.“