AKTUALNI SAT 3. SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

Jučer je održana 3. sjednica Gradskog vijeća na čijem je početku vijećničku prisegu položio Alen Stojko. On je zamijenio Rudolfa Mesarića koji je svoj mandat stavio u mirovanje. Zapisnik sa prošle sjednice usvojen je jednoglasno i bez primjedbi. U uvodnom izlaganju predsjednik Miljenko Cmrečak obavijestio je sve prisutne da se vijećnici vladajuće koalicije odriču dijela naknade za sjednice u korist Caritasa. Napomenuo je da to nije nikakav licemjeran ni demagoški čin, već potreba da se u ova vremena neimaštine i bijede pomogne ljudima kojima je to potrebno.

Aktualni sat svojim je pitanjima otvorio Miladin Matić kojeg je zanimalo da li izvođač radova ograde na pekleničkom odbojkaškom igralištu daje kakvu garanciju za obavljene radove, jer se ograda već počela raspadati. U svome odgovoru gradonačelnik Dražen Srpak kaže da garancija postoji, no da on smatra da se to događa zbog primjene fizičke sile i devastacije, sa čime Matić nije bio zadovoljan. Drugo pitanje koje je postavio odnosilo se na staračka domaćinstva i brige o tim ljudima. Srpak odgovara da je 19 ljudi upravo završilo obuku za njegu, a da su 4 sa područja Grada koji će i obilaziti nemoćne, naravno u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb.

Maria Nerera zanimao je novo postavljeni svijećomat na groblju i da li će Grad od toga imati kakve prihode. “Mi smo molili da se svjećomat postavi i za to osigurali prostor. Prihode nećemo imati. Bitno je da sada svi posjetitelji iz drugih krajeva mogu lampione nabaviti na samom groblju”, odgovorio je Srpak. Na drugo Nererovo pitanje o garažama u Istarskom naselju dati će se pisani odgovor.

Zanimljivi su bili i podaci o neplaćanju komunalne naknade koji su na vijećničko pitanje Hrženjak Dominika detaljno obrazloženi. Na obročno plaćanje odazvalo se 120 građana koji duguju 125.000,oo kuna. Rok koji je istekao 15.10. produžen je do 01.11. i očekuje se više zainteresiranih koji žele na taj način platiti dug Gradu. U Murskom Središću od 1245 obveznika, komunalnu naknadu nije platilo 493 u iznosu od 511.000,oo kuna. U Hlapičini od njih 297 obaveze nije podmirilo njih 141 u iznosu od 183.000,oo kuna. U Štrukovcu od 134, 66 mještana duguje 96.000,oo kuna, u Peklenici od 443, njih 201 duguje 213.000,oo kuna i u Križovcu od 239, 111 duguje 99.000,oo kuna.

Vijećnike također smeta i buka koju stvaraju mnogobrojni kamioni koji prolaze kroz glavnu prometnicu i sam grad. U rujnu prošle godine izbrojeno ih je 6.100, a ove godine 10.750 što je povećanje za 76%. Ne pridržavaju se propisane brzine i jure do 80 km na sat. Po tom pitanju poduzimaju se određene mjere sa Županijom i određenim ministarstvima, a jedino rješenje vidi se u izgradnji novog mosta i zaobilaznice koja bi riješila taj problem.

Tomislav Korbelj zatražio je odgovor na pitanje tko je odgovoran za nedavno onečišćenje Mure o čemu smo također pisali. “Nitko nije kriv ! Inspekcijske i nadležne službe nisu pronašle nikakve tragove kod potencijalno mogućih počinitelja” bio je odgovor koji je dobio.

Robertu Barat smetaju neuređeni kolnici na lokalnim cestama koje spajaju gradska naselja i opasnost za učesnike u prometu, pogotovo školsku djecu. Srpak je upoznat sa tim problemom kojeg ne negira te namjerava to riješiti izgradnjom biciklističkih staza u suradnji sa ŽUC-om i to 2014. godine. Roberta je također izjavila da će se i oporba odreći dijela naknade u humanitarne svrhe.

Ivan Goričanec bio je izrazito protiv postavljanja svijećomata na groblju. “500 godina smo skromno i sa pijetetom odavali počast pokojnima, a sada se bojim da će se uskoro pojaviti i automati za kokice i coca-colu”. Spomenuo je i sukob između vjerskih zajednica u Sitnicama u vezi sa izgradnjom kapelice. Srpak odgovara da postoji jedna grupa u naselju koja se predstavlja kao većina i protivi se izgradnji kapelice, no peticija koju su pokrenuli nije uspjela.

U kojoj je fazi izgradnja vatrogasnog spremišta u Križovcu, zanimalo je Leonarda Sanjkovića. “Grad je u to uložio 71.000,oo kuna i koliko znam kombi je pod krovom. Nadam se da će sve biti gotovo iduće godine kada vatrogasci slave obljetnicu”, odgovara Srpak.

Juricu Mesarića zanima koji su kapitalni projekti i ulaganja u Grad aktualni i što se radi po tom pitanju. Srpak odgovara da rekonstrukcija pruge ide dalje i da je primio nekoliko zainteresiranih ulagača iz Austrije koji bi željeli graditi nove pogone ili koristiti postojeće potencijale. Napomenuo je da se radi o ozbiljnim ljudima i da će uz pomoć našeg veleposlanstva u Austriji nastojati da do realizacije dođe čim prije.

“Da li Grad ima sredstva i da li namjerava pomoći obilježavanje “Dana djece” koji se održava 20. studenog ?” pitala je Ivana Maltarić. “Ove godine za to nismo predvidjeli ništa, no to ne znači da nećemo sljedeće. Predlažem da se vrtići udruže i nekako obilježe taj dan” odgovorio je Srpak.

Na kraju aktualnog sata riječ je uzeo Miljenko Cmrečak koji je pozvao vijećnike da ne primjenjuju netoleranciju i netrpeljivost prema drugima, što se možda dalo zaključiti iz izlaganja jednog vijećnika u vezi problema u Sitnicama.

                                                                                                 (tekst R. Tomanić, foto Tin Tomanić)