AKTUALNI SAT 2. SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA (foto Tin Tomanić)

Jučer 04.09.2013. održana je 2. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće. Otvorio ju je predsjednik Miljenko Cmrečak koji je u kratkom uvodnom govoru istakao da su sada svi vijećnici javne osobe za koje vlada pojačani medijski interes i zamolio ih da se tako i ponašaju. On će braniti i štititi integritet svakog od njih, a pozvao ih je na suradnju i zajednički rad za dobrobit Grada.

Sjednica je započela aktualnim satom, što je i uvijek njen najzanimljiviji dio. Danas donosimo pitanja vijećnika i odgovore gradonačelnika, a odluke Vijeća objaviti ćemo kasnije. Na dnevnom redu bilo je 16 točaka, sama sjednica trajala je više od 4 sata, a prisustvovao joj je i predstavnik romske nacionalne manjine. Vijećnik HSLS-a Josip Dobranić podnio je ostavku, a na njegovo mjesto došao je Srećko Kramar koji je i položio prisegu.

Aktualni sat otvorio je Jurica Mesarić koji je u ime koalicije HDZ-HDS-HSLS i HNS postavio 3 pitanja.

Gradonačelnik Dražen Srpak odgovotio je redom:

1. Nije problem samo to parkiralište već i ono kod Matičnog ureda i crkve. Ono u centru je u privatnom vlasništvu Promminga i ja ću sa vlasnikom razgovarati i pokušati pronaći neko rješenje. Ovo drugo je u vlasništvi Grada i Županije i tu ćemo zajednički riješavati problem.

2. Tu inicijativu razmatramo. Bude li interesa privatnih prijevoznika mi ćemo to podržati. Uputiti ćemo im upit i sve ovisi da li će oni u tome naći komercijalnu isplativost.

3. Mi smo prijedlog Hrvatskim cestama uputili prije 4 godine. One traže da stupići budu postavljeni 70 cm od ruba, a mi želimo da to bude 20 cm. Ako se uspijemo dogovoriti, riješiti ćemo i to.

Tada je na iznenađenje svih, Miljenko Cmrečak upitao Srpaka da li će dati ostavku na dužnost jer su se o tome raspisali mnogi mediji ? Srpak je odgovorio da nije u sukobu interesa i da je dao ostavku na mjesto vijećnika u Županijskoj skupštini, te da ostaje gradonačelnik i da su sve dosadašnje njegove odluke pravovaljane.

Sledeće pitanje postavio je Matić Miladin iz SDP-a kojeg je zanimalo da li je Grad uputio prema EU neke projekte kako su to učinili drugi gradovi i općine ?

Srpak odgovara da je u planu nastavak izgradnje šetnice te se radi na otkupu zemljišta. Postoje projekti za Rudarsko okno, Planinarsko-biciklističku kućicu i za aglomeraciju (uređenje kanalizacije, otpadnih i fekalnih voda) samo bez Križovca i Hlapićine koji će to riješiti sa Podturnom i Svetim Martinom na Muri. Sve bi to trebalo biti riješeno do 2018. godine. Radimo i na tome da sve ceste dobijemo u vlasništvo Grada, kako bi onda mogli i nešto raditi. Obnova kino dvorane je u zastoju jer suvlasnik ne želi potpisati zbog nekih drugih nesuglasica, no ja sam u pregovorima sa njim i mislim da ćemo to riješiti na obostrano zadovoljstvo. Dobili smo 50 tisuća kuna za uređenje Zvirka i Curka i 10 tisuća za izradu web stranice Turističke zajednice. Idemo sa rekonstrukcijom Martinske ulice, Selske i Antona Mihanovića kao i autobusne postaje. Sa Hrvatskim cestama razgovaramo o uređenju ceste Mursko Središće-Štrukovec. Zbog problema sa Lendavom nismo ušli u prvu rundu zahtjeva prema EU, ali sada idemo u drugu rundu. Što će se od toga realizirati vidjeti ćemo.

Nerer Mario iz SDP-a spočitao je Srpaku da je bio dogradonačelnik i po tom pitanju nije ništa preduzeo, na što mu je Srpak odgovorio da nije bio načelnik Lendave, a sve pregovore vodile su Međimurske vode kao ovlašteni partner. Nerera je također zanimalo koliko je momentalno stanje na gradskom računu. Odgovor je glasio da je nakon nekih današnjh plaćanja, oko 90.000 kuna, a inače se kreće između 150-200 000 kuna.

Robertu Barat, također iz SDP-a zanimalo je zašto ŽUC loše obavlja saniranje asfaltnog sloja, pogotovo u ulici Marka Kovača, koji prema njoj neće izdržati ni dvije zime. Zanimalo ju je i koliko je koštala proslava ulaska u EU, kao i koliko je gradilišta prodano u industrijskoj zoni Brezje?

Gradonačelnik odgovara, da na žalost. nisu nadležni za nadgledanje kvalitete radova koje izvodi ŽUC , ali da će komunalni referent Antun Šimunić svakako to provjeriti. Za proslavu ulaska u EU Županija je platila vatromet, a Grad ostalo. Nisu u pitanju velika sredstva pošto se u Uniju ne ulazi svake druge godine. Što se tiče gradilišta, prodano je svih šest.

Tomislav Korbelj iz Hrvatskih laburista zatražio je odgovor na pitanje kada će se prokopati i očistiti kanali u ulici Kralja Zvonimira ?

Komunalni radnici već su to radili ručno, odgovara Srpak, ali to ne pomaže. Sljedeći tjedan dolaze Hrvatske vode i nadam se da će one to riješiti.

Maltarić Ivanu iz HNS-a zanimalo je kada će proraditi vađenje krvi u gradskoj ambulanti ?

Rezime Srpakovog odgovora bi bio da je on zatražio od čakovečke bolnice da jedan laborant (dva su iz Središća) vadi krv u našoj ambulanti i vozi je u Čakovec. Tu bi u obzir došla i mala djeca kojoj sada priučene sestre ne mogu vaditi krv, a time bi problem bio djelomično riješen.

Ivana je zatim pitala kada će proraditi policijski objekti u Gradu ?

2011. godine dali smo te objekte na korištenje policiji i to besplatno, a kada će oni proraditi još ne znamo. Pisao sam i ministru Ostojiću no nisam dobio nikakav odgoivor, zaključio je Srpak.

Ivana Goričanca iz HDS-a (a i ostale građane) smeta ograđeno odlagalište zahrđalog željeza kod samog groblja. Gradonačelnik odgovara da će u razgovoru sa privatnim vlasnikom pokušati učiniti sve da se ono makne.

Posljednji za rijeć se javio Mihael Mađarić iz MDS-a koji je postavio pitanja vezana za Štrukovec. Radi se o Društvenom domu i Majuru

Srpak odgovara da mještani Društveni dom i sada koriste te da on zadovoljava njihove potrebe,a što se tiče Majura, bio bi vrlo zadovoljan da se nađe osoba koja bi ga uzela u najam i tako stavila u neku funkciju.

Time je aktualni sat bio priveden kraju jer se više nitko od vijećnika nije javio sa pitanjima.