AKTUALNI SAT – 17. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – pitanja vijećnika Marka Varge, Milorada Mihanovića i Darije Dunjko Manhard

Vijećnik Marko Varga uputio je gradonačelniku sljedeće pitanje: „Nakon velikih završenih projekata u Peklenici kao što je obnovljeni i dograđeni društveni dom, u potpunosti obnovljena Čakovečka ulica, izgrađene pješačke staze u centru Peklenice, puno uloženo u sportske objekte i teren NK Plavih, izgrađena telekomunikacijska antena, opremljeni DVD Peklenica, postavljeno vježbalište na otvorenom, izgrađen Spomen park naftaštva, možemo zaključiti da je u zadnjim godinama Peklenica bila jedno veliko gradilište. Hoćemo li na tome stati ili se naziru i neki novi projekti?“

Gradonačelnik Dražen Srpak je odgovorio kako ide ugradnja rasvjete na nogometnom terenu NK Plavi Peklenica. Ono što je sad najskuplji projekt u Peklenici je staza od ulaska u Peklenicu s lijeve strane od Murskog Središća pa do trgovine Kitro, to je u pitanju nekih 270 tisuća eura, djelomično će to pokriti ŽUC, a djelomično gradski proračun, a i taj projekt će se prijaviti u Ministarstvo regionalnog razvoja. Ima tu nekih manjih problema – jedni vlasnici uz cestu neće dati svoje zemljište ali se nadam da će se to promijeniti do same realizacije jer mi bi od vlasnika trebali 40cm, da bismo dobili stazu široku 80cm što je već prihvatljivo. U Peklenici također ide realizacija šetnice odnosno servisnog puta od centra pa do „pekleničkih graba“.

DVD Mursko Središće već duže vrijeme iskazuje potrebu za novim vatrogasnim vozilom, ima li rješenja za to? – pitao je gradonačelnika vijećnik Marko Varga.

Gradonačelnik je odgovorio kako je o tome razgovarao s predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice i da se čeka da se promjeni indeksacija i ako se promjeni u našu korist onda bismo dobili tu cisternu zasigurno, a ako i ne onda je plan iz Robnih rezervi. Vjerujem da će se to vrlo brzo dogoditi.

Vijećnik Milorad Mihanović pitao je gradonačelnika: „Čujemo dosta o javnom prostoru za problem koji generiraju neodgovorni vlasnici pasa te tako ima napada na pješake, bicikliste, čak i djecu pa me zanima što se čini po tom pitanju.“

Gradonačelnik je odgovorio kako se već godinama radi po tom pitanju te da je vijećnik dobro upoznati s time. Također, tamo su bile i akcije od strane Ministarstva poljoprivrede gdje su se kastrirali, cijepili, čipirali psi. Situacija je nešto bolja nego je bila čak bi rekao da u Sitnicama nema nekih izuzetnih problema međutim ima jako velikih problema u drugom romskom naselju u Hlapičini te ću Vas tu i zamoliti za pomoć. Dakle, planira se jedan sastanak na kojem bi bili nazočni i Vi kao gradski vijećnik i kao predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine, predsjednik Mjesnog odbora Hlapičina, predstavnik romskom naselja Hlapičina, policija, stručne službe grada, inspekcija, da se ide na način da ako treba da i mi financiramo čipiranje pasa, da znamo čiji je pas i da se to na neki način tamo uredi, a ne da psi napadaju ljude koji se tamo kreću. Ovim putem poručujem i poruku za javnost da molimo ljude ako se ne žele ili ne mogu brinuti za kućne ljubimce da ih onda ni nemaju, a ako ih već imaju neka se onda na primjereni način brinu za njih.

Milorad Mihanović iznio je kako postoji baš situacija gdje pse baš u romskom naselju puštaju i onda odlaze i onda normalno da se dešavaju takve stvari.

Gradonačelnik je odgovorio kako onda Grad tu daje velike novce kako bi se ti psi zbrinuli.

Predsjednik Miljenko Cmrečak rekao je kako Ministarstvo poljoprivrede od 2018. godine projekt kojim je obuhvaćeno oko 1500 životinja koje su čipirane i cijepljene. Ove godine se išlo da vlasnici sami plaćaju čipiranje, cijepljenje i tako dalje te je u određenim naseljima puno bolja situacija nego 2018. godine. Edukacija koja se provodi se već provodi duže vrijeme no ponekad je teško uspostaviti dobru komunikaciju, a suradnja je tu jako važna. Smatram da kroz neko vrijeme, ukoliko će se građani držati propisanih mjera da će taj problema nestati ili se barem smanjiti i zasigurno da će u tome veliku ulogu morati imati i gradske službe odnosno komunalno redarstvo.

Vijećnik Milorad Mihanović postavio je još jedno pitanje gradonačelniku: Još 2015. godine u potpunosti je sanirano odlagalište smeća Hrastinka te danas to izgleda gotovo kao nekakav park, može li se to na neki način staviti u funkciju koja bi bila korisna lokalnoj zajednici?

Gradonačelnik je odgovorio kako se vjerojatno čulo i znalo da je ove godine tamo bila motorijada. Nakon onog velikog problema koji je bio na toj poziciji, tu se vozilo smeće iz više općina, ne samo od nas temeljem odluke ondašnjih vlasti. Godine 2015. smo bili već u jako ružnoj situaciji jer su tamo bili požari na tjednoj bazi i jako veliko zagađivanje. Onda smo uspjeli preko Europskih fondova sanirati to zemljište te bi sad polako mogli vidjeti što i kako s njim iako je to vlasništvo RH međutim sad ide novi Zakon o državnoj imovini gdje će biti puno lakše doći do takvih zemljišta, ili putem darovanja ili putem prava korištenja ili putem prava služnosti. Iznio je kako zaista na tom potezu vidi nešto i kako tu treba dobro razmisliti i vidjeti čemu bi taj lokalitet mogao služiti.

Vijećnik Milorad Mihanović pitao je što je s aglomeracijom u zadnjoj ulici u Sitnicama, tamo gdje se planira graditi multikulturalni centar.

Gradonačelnik je odgovorio kako mu je to prvi glas i kako će se provjeriti s Međimurskim vodama.

Vijećnica Darija Dunjko Manhard upitala je gradonačelnika tko je vršio nadzor nad asfaltiranjem ulica. Iznijela je kako je u nekim ulicama, kao na primjer u ulici Brezje asfalt već propao i da sami šahtovi vire nekoliko centimetara iznad asfaltnog sloja.

Gradonačelnik je odgovorio kako je to županijska cesta koja je u obuhvatu aglomeracije i kako je nadzor iz aglomeracije, ako želite možemo im uputiti pitanje vezano uz Vaše pitanje. S time da sam ja već više puta napomenuo da zbog silnog prekopavanja može doći do propadanja.

Vijećnica Darija Dunjko Manhar postavila je gradonačelniku sljedeće pitanje: u više navrata sam upozoravala na stanje prometa u Ulici Brezje, nedavno se dogodilo i slijetanje vozila s kolnika zbog neprilagođene brzine. Obećavali su se i neki usporivači brzine pa me zanima u kojem je to procesu.

Gradonačelnik je odgovorio kako on nema problema s tim da se komunicira sa Županijskom upravom za ceste obzirom što je njihova cesta, da se proba iznaći neko rješenje. Tamo gdje je naša ingerencija možemo vrlo brzo reagirati kao na primjer u Poljskoj ulici u kojoj je sad izgrađena nova staza i malo prošireni kolnik, i tu će se postaviti u našem trošku tri usporivača prometa. Također, molim uputiti dopis Policiji da tražimo da se pojačano kontrolira brzina u ulici Brezje, pa čak i na cijelom području grada, dok savjetnika za gospodarstvo i graditeljstvo molim da se pošalje dopis ŽUC-u vezan uz pronalazak idealnog rješenja oko navedenog.

Vijećnica Darija Dunjko Manhard postavila je gradonačelniku pitanje vezano uz pješačku stazu u Poljskoj ulici, da je staza preuska recimo za ljude koji imaju kolica za blizance, i koje bi se tu moglo naći rješenje da se to riješi.

Gradonačelnik je odgovorio da je učinjeno sve ono što je bilo moguće, čak su se u hodu mijenjali projekti da bi se postigao maksimum. Kad se negdje otvara nova ulica onda se to može posložiti međutim ovo je sve limitirano s pravno imovinskim odnosima. Projektant je izvukao najbolje što je mogao i to trebamo razumjeti. Također, savjetnik za gospodarstvo i graditeljstvo je istaknuo kako je širina zadovoljavajuća i kako možda mora neko vrijeme proći da se ljudi naviknu.

(GMS)