AKTIVISTI HDZ-a I SDP-a SKUPLJALI POTPISE ZA KOLINDU I IVU

Danas tijekom prijepodnevna u centru Murskog Središća aktivisti HDZ-a i SDP-a skupljali su potpise za svoje predsjedničke kandidate Kolindu Grabar-Kitarović i Ivu Josipovića. Ovo je već druga takva akcija u našem gradu, a prva je bila u četvrtak na sajmeni dan kada su to isto radili na gradskom placu. Potpisi će se u cijeloj Hrvatskoj skupljati do ponoći 6. prosinca. Svakog kandidata potpisima mora podržati 10.000 birača, s time da svaki birač može potpisati za samo jednog kandidata.

Izbori za predsjednika Republike Hrvatske održavaju se, u pravilu, svakih pet godina, koliko traje jedan mandat predsjedniku Republike, a novi će se održati 28.12.2014.

potpis 2

Dosad su se održali pet puta od stjecanja neovisnosti:

1992. godine kada je Franjo Tuđman pobijedio na prvim predsjedničkim izborima od neovisnosti, pobijedivši u prvom krugu Dražena Budišu,Savku Dabčević-KučarDobroslava ParaguSilvija DegenaMarka VeselicuIvana Cesara i Antuna Vujića s 56,73% osvojenih glasova

1997. godine kada je Franjo Tuđman pobijedio na drugim predsjedničkim izborima od neovisnosti, pobijedivši u prvom krugu Zdravka Tomca i Vladimira Gotovca sa 61,41% osvojenih glasova te tako osigurao sebi drugi mandat.

2000. godine kada je Stjepan Mesić nepredvidivo pobijedio na predsjedničkim izborima, koji su se održali nakon smrti njegova prethodnika. U drugom krugu pobijedio je Dražena Budišu.

2005. godine kada je Stjepan Mesić pobijedio u drugom krugu Jadranku Kosor te osigurao sebi drugi mandat za predsjednika Republike.

2010. godine kada je na izborima za trećeg hrvatskog predsjednika Ivo Josipović pobijedio u drugom krugu Milana Bandića. (rt)

potpis 3