AFERE U ZDRAVSTVU Slobodni govor dr. Andreje Marić (SDP)

Od jučer popodne do danas rano ujutro, iza 5 sati trajala je rasprava o zahtjevu oporbe (na prijedlog SDP-a) o raspuštanju Sabora. U 15 sati redali smo sve razloge zbog čega i mi, i mnogi građani tražimo što prije raspisivanje parlamentarnih izbora. DOSTA je afera, korupcije, klijentelizma, bahatosti, krađa, varanja i laganja u režiji HDZ-ove Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem.

 

Nama je dosta i građanima je dosta!

Kada govorimo o radu Vlade i svakog ministarstva, njihovo djelovanje, zbog kojeg kritiziramo njihov rad, treba gledati u 2 dimenzije: s jedne strane što se učinilo ili nije učinilo za dobrobit naših građana, jer bi vladajući trebali biti u stanju obavljati svoj posao, i drugo, smjena 30 ministara Plenkovićeve Vlade zbog afera i korupcije. Ni zdravstvo nije toga pošteđeno. Ministar Kujundžić morao je otići zbog afere, naslijedio ga je prije pune 4 godine njegov dotadašnji pomoćnik, a sada ministar Beroš. Osam godina je ova zdravstvena administracija na vlasti. Kasnimo s potrebnom reformom zdravstva, dugovi u zdravstvu su sve veći, nezadovoljni su i građani, tj. pacijenti, i zaposleni u zdravstvu. Liste čekanja, previsoka smrtnost od karcinoma i KV bolesti, devastirana primarna zdravstvena zaštita, nedostatak liječnika i medicinskih sestara, zatiranje i nerazvijanje javnozdravstvenog sustava, favoriziranje privatnika. Jesu li to razlozi za odlazak ove Vlade i resornog ministra Beroša? Da, jesu.

Jer ministar Beroš je ili nesposoban, ili je pritisnut lobijima s kojima se ne može nositi i prokazati ih, ili i sami pojedinci u zdravstvenoj administraciji imaju prste u suradnji s tim lobijima i ubiru postotak. Ili su sva tri razloga.

Svi mi koji radimo u zdravstvu nismo sretni kada građani daju ocjenu za zdravstvo (u jednoj anketi) 2.1. unatoč svem trudu zdravstvenih djelatnika. Samo u zadnja 4 mjeseca 2023. pruženo je 19.8 milijuna usluga našim građanima. No, zdravstvo je financijski, kadrovski i organizacijski devastirano i to je neodrživo!

Podsjetimo se afera i muljaža u zdravstvu:

 • platforma cijepise.hr- tvrtka Cuspis d.o.o., vlasnik Berošev poznanik Vinko Kujundžić, istraživao ga USKOK;
 • stranica koronavirus.hr- tvrtka MEDIA Val;
 • savjetodavne usluge za Ministarstvo zdravstva i HZZO- tvrtka Preclarus d.o.o. (Berošev prijatelj Drenislav Žekić);
 • IT usluge za bolnički sustav- cvjećarnica Nevada d.o.o.;
 • mladi HDZ-ov lav Filip Mihalić- muljanja s korona testovima;
 • uređaj za zračenje u Klinici za tumore plaćen 11.2 milijuna kn (a vrijedi 5.3 milijuna kn)- je li itko zbog toga odgovarao?;
 • inspekcijski nadzori Ministarstva zdravstva i Ministarstva financija prije nepune 3 godine ukazali su na moguće nepravilnosti i nezakonitosti u KBC „Sestre milosrdnice“- još nitko nije procesuiran;
 • dok nam se Klinika za tumore ne razvija, već raspada, Vlada RH proglašava strateškim projektom Onkološki centar Medikol;
 • elitna Klinika Radiochirurgia dobiva plaćeno od HZZO-a bez javnog natječaja 18.5 milijuna eura za 2023. godinu, te još 7.9 milijuna eura za 6 mjeseci 2024, unatoč tome što je istražuje USKOK;
 • tvrtka Roche- plaća joj se 6.7 milijuna eura godišnje za gensko profiliranje koje se obavlja u Njemačkoj, a nisu odradili što je ugovorom s RH određeno da za 12.7 milijuna eura oforme laboratorij za genetsku analizu, onkološku bazu podataka još 2021.g., te Zavod za personaliziranu medicinu u 2022.g., već to sada država planira povlačenjem sredstava iz EU fondova.
 • Za pretragu PET/CT plaća se privatniku-Medikolu, unazad 15 godina 150 milijuna eura, a ova zdravstvena administracija nije bila u stanju nabaviti 4 uređaja za ukupno 8 milijuna eura za javno zdravstvo.

Javno zdravstvo posluje s gubicima zato što su limiti premali za normalno poslovanje jer HZZO monopolistički određuje cijene zdravstvenih usluga koje su znatno manje nego tržišne. Privatnici dobivaju nemali novac od HZZO-a, npr. 2016.g. im je po osnovi osnovnog i dopunskog osiguranja plaćeno 43.37 milijuna eura, a 2022. godine 71.3 milijuna eura. U 2023. godini Spec.bolnici Magdalena je plaćeno 19.7 milijuna eura, Radiochirurgiji 18.5 milijuna eura, Medikolu 11.85 milijuna eura. Sada Beroš plaća za skraćivanje listi čekanja privatnicima 2 milijuna eura za 41000 pretraga. Tek sad se, prije izbora, sjetio rješavati duge liste čekanja? Što se čekalo prije? Koliko dugo će izdržati pojačani rad djelatnika u bolnicama vikendima i popodne?

Potrebnih reformi u zdravstvu nema, ali muljanja i afera ima, na račun naših građana. I zato ova Vlada i resorni ministar Beroš moraju što prije otići.

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Zastupnica u Hrvatskom saboru (SDP)

VIDEO: