ADAPTACIJA CENTRA ZA KULTURU – GRAD JE UCIJENJEN OD SUVLASNIKA ZGRADE!

Gradonačelnik M. Središća Dražen Srpak i predsjednik GV Miljenko Cmrečak održali su danas 03.09.2015. godine konferenciju za medije povodom problematike koja se pojavila oko adaptacije Centra za kulturu.

Srpak je na početku konferencije izjavio da bi bio puno sretniji da danas održava istu sa lijepim vijestima u dobrom duhu  o početku radova na samom centru. Međutim situacija momentalno nije takova zbog žalbe uložene od privatnog poduzeća HJ-Projekti d.o.o M. Središće, djelomičnog suvlasnika zgrade, pa do daljnjega radovi nisu mogući. Bez obzira što postoji sva dokumentacija pa tako i  građevinska dozvola  te rješenje   gdje je prva žalba odbijena , suvlasnik je uložio drugu žalbu koju rješava Ministarstvo graditeljstva. Razlog koji je firma u suvlasništvu navela je taj da je kao došlo do izmjene projekta u odnosu na onaj koji je on vidio i za koji je dao privolu potpisavši je kod javnog bilježnika.

Uspoređujući dva projekta iz 2012. i 2014. godine vidljivo je prema riječima gradonačelnika da do nikakvih preinaka nije došlo pa je očito da se radi samo o pokušaju da se ovaj projekt minira.

„Vjerujem da će Ministarstvo također odbiti žalbu kao neosnovanu , ali tu se javlja drugi problem , a to je iskorištavanje sredstava koja su nam stavljena na raspolaganje. Do 15.11. trebala bi se kompletno zatvoriti ta priča te adaptirati dom. Pokušati ćemo prolongirati taj rok barem do 15.12. kako bi operativa mogla izvršiti radove. Sa vlasnikom se pokušao iznaći sporazum da se otkupi taj prostor od 124 kvadrata koji još od 2007. godine stoji zatvoren. Nezavisni procjenitelji dali su procjenu vrijednosti tog prostora od 63.500 eura i to smo bili spremni prihvatiti. Međutim vlasnik  je ucijenio Grad zatraživši za te prostore više od dvostruke cijene, 135.000 eura. Kad bi se prihvatila takva cijena svi koji bi u tome učestvovali teško bi oštetili Grad i njegove financije pa takav dogovor uopće ne dolazi u obzir. Još jedan bitan razlog oko kupovine prostora  su papiri koji bi u svakom slučaju morali biti čisti bez tereta , a prema našim saznanjima oni to zasad nisu. Ovo je investicija vrijedna 1.000.000,00 kuna, sredstva  su osigurana, no nažalost kako sam rekao radovi zasad još nisu počeli. Javnim natječajem izabran je izvođač, tvrtka iz Vinkovaca koja čeka na početak radova“ , naveo je gradonačelnik.

Miljenko Cmrečak istaknuo je da se već dugo govori o potrebi izgradnje ili adaptacije Doma kulture i sada kada je konačno sve krenulo u pozitivnom smjeru i mogao se završiti vanjski izgled zgrade pojavi se ovakav problem koji stvarno ne znamo kome i čemu koristi. Jer ovo što radi  suvlasnik čista je ucjena na koju Grad nikako ne može i neće pristati. Kad su te prostorije bile u funkciji i služile su nekoj svrsi raspravljalo se o cijeni prostora od nekih 96.000 eura da bi danas kada zjape prazne i takoreći napuštene, ucjenom se pokušava doći do nekih iznosa koji stvarno nemaju nikakve realne osnove. Vjerujemo da iza toga ne stoje neke političke stranke jer svima bi nam morao biti cilj boljitak i bolja budućnost grad , a ako kojim slučajem ima toga tada se oni koji to rade moraju duboko zamisliti čemu i kome to koristi.

Slušajući danas o problemima koji prate gradsku administraciju oko nečega što bi svima nama morao biti javni interes ne možemo se oteti dojmu da i tu vrijedi onaj naš međimurski jal. Zakaj bi to ti napravio , ako nisam ja ili ako je meni crkla krava da bi tebi barem crkle dve. Ne znamo da li je to specifičnost samo našega mjesta ili i šire u svakom slučaju nije dobro.

Pišući ovaj tekst na kraju smo dobili i jednu lijepu informaciju koja puno toga stavlja u puno ljepši kontekst , a to je da su iz Mnistarstva kulture potvrdili da ako adaptacija Doma započne do 15.11.2015. godine sredstva koja su za njega namijenjena će ostati i ne odgađaju se daljnji radovi

Nadamo se da će slijedeća konferencija o Domu kulture biti ona o njegovom svečanom otvorenju pa da se kulturna događanja ne moraju odvijati u sportskoj dvorani ili Pansionu Ilonka…

(tekst i foto Z. Rihtarec)

unnamed (2)