82 UČENIKA I STUDENATA DOBILO POTPORU ZAKLADE „DR. VINKO ŽGANEC“

82 učenika i studenata dobilo potpore Međimurske zaklade za obrazovanje Dr. Vinko Žganec

 

Da Međimurska županija u svom obrazovnom kadru, među učenicima i studentima ima pravi spoj izvrsnosti i uspješnosti, dokazano je novim natječajem Međimurske zaklade za obrazovanje Dr. Vinko Žganec. Temeljem rezultata ostvarenih u školovanju, uz socijalni kriterij natječaja, dodijeljeno je novih 62.500 kuna, sveukupno 82 studenata i učenika. „Zahvaljujem najiskrenije u ime svih dobitnika potpora, ovo je jedna poruka da se Međimurska županija, uz sva ostala ulaganja, brine za nas mlade i preko svoje Zaklade. To nam je potrebno, da zaustavimo odlazak mladih iz Hrvatske, jer razlog je upravo nedostatak sredstava u obrazovanju“, rekao je na konferenciji za medije učenik 1. razreda čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, Matija Srša.

Rad Zaklade potiče obrazovanje, uz usklađivanje potreba u gospodarstvu

 

Uz to što je Međimurska županija jedina u zemlji koja ovakvim vidom potpora obuhvaća srednjoškolce, sam rad Zaklade služi kao direktni poticaj obrazovanju, a prema riječima župana Međimurske županije Matija Posavec, ujedno i upravitelja Zaklade, kako bi došlo do prijeko potrebnog povećanja broja visokoobrazovanih osoba u Međimurju. „Uz to što Zakladom želimo pokazati solidarnost, želimo poticati izvrsnost, uz sve ostale vidove ulaganja u obrazovanje pokazati da su mladi naš prioritet, time olakšavajući roditeljima financijski, a školarcima i studentima rad i učenje. I ove ćemo se godine posebno baviti spajanjem gospodarstva i obrazovanja, točnije usklađivanjem potreba na tržištu rada sa stanjem u gospodarstvu i obrazovanjem. Svako ulaganje u obrazovanje gledamo kao investiciju, nikako trošak“, objasnio je Posavec i dodao kako mu je drago što preko učenika kao što je Matija može čestitati svim uspješnim mladim ljudima i prenijeti poruku da ostaju na putu prema usavršavaju, jer će im Županija i dalje činiti taj put lakšim i prohodnijim.

Primjer u zemlji! Županijski vijećnici i članovi UO Zaklade odriču se djela naknade

 

Ukupno je ove godine dodijeljeno 19 potpora za srednjoškolce, dok za studente temeljem socijalnog kriterija 40 potpora te 23 potpore po kriteriju izvrsnosti. Ako gledamo od kraja 2012. godine, kada je Zaklada oformljena, dodijeljeno je 190.650 kuna, uz potpore, ujedno i interventna sredstva. Da se uključe u rad Zaklade, sve potencijalne donatore pozvala je zamjenica župana i predsjednica UO Zaklade Sandra Herman te objasnila kako se uz pružanje ovakvog vida pomoći osim učenicima i studentima, pomaže i postdiplomantima i doktorandima, ali i potiče cjeloživotno učenje, na ćemo će se upravo staviti naglasak u novom natječaju. „Treba zahvaliti i vijećnicima Skupštine Međimurske županije te članovima Upravnog vijeća Zaklade koji se jedini u Hrvatskoj odriču dijela svojih naknada upravo kako bi pomogli rad zaklada, kako Dr. Vinko Žganec, tako i Međimurske zaklade solidarnosti Katruža“, dodala je.

Međimurski župan najavio je ujedno kako se ulaganja u obrazovanju nastavljaju, ovo je dakako tek jedno u nizu ove godine te naglasio kako će se skoro objaviti i natječaj kojim će se dodijeliti jednokratne potpore svim studentima, njih oko 3000, a početkom veljače i potpisati ugovori o potporama djeci hrvatskih branitelja kojima će osobno uručiti zasluženo. Kako se upravo na današnji dan obilježava 260. obljetnica rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta, glazbenog virtuoza koji je već s 4 godine svirao violinu i čembalo, Posavec je poručio kako se u svakom čovjeku krije potencijal, na čovjeku je da taj potencijal otkrije i njemu se posveti, dok na zajednici da to potiče. „Mi to radimo uz projekte osiguranih udžbenika, prijevoza, stipendija, kredita, pa i projekt asistenata u vrtićima i školama, a kruna svega je rad ove Zaklade. Naš kraj, donatori i volonteri, pokazuje socijalnu osjetljivost za naše Međimurje, te ne želimo samo deklarativno govoriti o potrebi većeg broja obrazovanih osoba, već sustavno i radimo na tome“, za kraj je objasnio upravitelj Zaklade.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

1