27. siječnja – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Na današnji dan, 27. siječnja, obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kao podsjetnik na sve žrtve nacističkih režima u 2. svjetskom ratu. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj Ujedinjeni narodi su donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Tim su povodom župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini te Izaslanstvo i članovi Židovske općine Čakovec položili bijele ruže i zapalili svijeće kod spomen-obilježja srušenoj čakovečkoj sinagogi.

S dubokim poštovanjem prisjećamo se milijuna nevinih žrtava holokausta i odajemo počast našim rođacima, prijateljima i sugrađanima čiji je život prekinut do tada nezabilježenim zločinom, no ne smijemo dopustiti da se povijest zaboravi.

U svijetu je ubijeno preko 6 milijuna Židova, a među njima 7 000 hrvatskih Židova i oko 700 međimurskih Židova. Židovski narod u mnogočemu je doprinio razvoju Međimurja, a njihove patnje moramo se prisjetiti s dubokim poštovanjem.

Služba za poslove župana