ŽVS “Ftičice” na manifestaciji Zuberfest u Varaždinu

U Varaždinu je održana jedinstvena manifestacija zborskog pjevanja koja je bila posvećena cijenjenom glazbenom pedagogu, dirigentu i dugogodišnjem direktoru Glazbene škole Varaždin, prof. Marijanu Zuberu. Prof. Marijan  Zuber odgojio je generacije glazbenika, učitelja glazbene kulture i zborovođe koji su nakon završene glazbene škole  nastavili promicati glazbenu kulturu u sredinama gdje žive i rade. Svojim predanim radom, pedagoškim  znanjem i neiscrpnom energijom  promicao je  diljem Europe i svijeta Grad Varaždin kao grad baroka i cvijeća,  grad pjesme i  grad  glazbene kulture. Odgojio je niz glazbenika koji su stekli svjetsku slavu: Ruža Pospiš Baldani, Nevenka Petković Sobjeslavski, Franjo Petrušanec, Vlatka Oršanić… Ljubav prema glazbi i pjesmi na osebujan način prenosio je na svoje učenike koje je neizmjerno volio, a i oni su  voljeli njega. I zato je ova trodnevna manifestacija zborskog pjevanja samo mali doprinos, zahvala i uspomena na dragog nam profesora Zubera.

Na trodnevnoj manifestaciji Zuberfest sudjelovali su neki od najboljih  zborova Republike Hrvatske: AKADEMSKI ZBOR  „IVAN GORAN KOVAČIĆ“, MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR KUD-A „INA“ MJEŠOVITI ZBOR“ KAPELA PAULINA VARASDIN“, DJEČJI ZBOR GLAZBENE ŠKOLE VARAŽDIN, HPD „SLAVUJ“ PETRINJA, PJEVAČKI ZBOR „ JOSIP VRHOVSKI“ NEDELIŠĆE , AZ „VLADIMIR PRELOG“, MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR KUD-A KLENOVNIK I ŽVS „FTIČICE“ KUD-A MURA MURSKO SREDIŠĆE.

Ftičice su se predstavile vrlo raznolikim repertoarom: obradama međimurskih, slovenskih, istarskih i slovačkih pjesama. Publiku su posebno obradovali izvedbom rusinske narodne pjesme „ Nevjeste“ koju je obradio prof. Zuber.  Oduševljena publika nagradila je Ftičice dugačkim pljeskom, a nakon koncerta mnogi glazbeni pedagozi i pojedinci iz publike  uputili su čestitke i pohvale Ftičicama, solisticama: Marini Breglec, Mirjani Bregović i Renati Kramar te dirigentici i voditeljici Ženske vokalne skupine Ftičice, Mariji Trstenjak.

Druženje uz pjesmu nastavilo se na poznatom Stančićevom trgu  u Varaždinu. Pjesmi su  se pridružili i građani koji su prolazili trgom  ili ispijali svoju jutarnju kavicu.

Bila nam je velika radost i čast pjevati u  spomen na dragog nam profesora Zubera. u velikoj koncertnoj dvorani HNK  Varaždin i u društvu velikih zborova i glazbenika.

Tekst i foto: M. Trstenjak