Županijsko natjecanje „Danas mali, sutra veliki majstor – Modelarska liga 2024.“, održana i Godišnja skupština Društva

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije je u četvrtak 11. travnja 2024. organiziralo Županijsko natjecanje „Danas mali, sutra veliki majstor – Modelarska liga 2024.“. Natjecanje je održano u III. osnovnoj školi u Čakovcu.

Na natjecanje se prijavilo osamnaest timova. Dvanaest iz redovnih osnovnih škola: Petar Zrinski Šenkovec, Jože Horvata Kotoribe, Domašinec, III. OŠ Čakovec, Sveti Juraj na Bregu, Lopatinec i Gornji Mihaljevec, tri iz udruga, Foto-kino kluba Ivanovec i Aerokluba Međimurje iz Čakovca i tri tima učenika s posebnim potrebama iz Centra za odgoj i obrazovanje. Tim čine dva učenika od 5.- 8. razreda i mentor.

Propisane i optimalne uvjete za natjecanje osigurala je „tehnička ekipa“ Društva i škole, predsjednica Jelena Tuksar, tajnik Željko Medved i domaćin u školi Zvonko Ljubić. Učenike su za natjecanje pripremali: Renata Martinec, Mihaela Novak, Franjo Jambrović, Radovan Petković, Leonardo Belović, Kristina Najman, Vedran Vurušić, Zvonko Ljubić i Jelena Tuksar.

Reprezentativno ocjenjivačko povjerenstvo činili su Ivan Rajsz, tajnik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture, Svjetlana Seljanec Savković, tajnica Društva pedagoga tehničke kulture Zagreb i Danijel Labaš, predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin.

Učenici su dobili zadatak da izrade „Naočale“. Nakon trosatnog rada Ocjenjivačko povjerenstvo je proglasilo da će Međimursku županiju na državnom natjecanju koje će se održati od 17. do 19. svibnja 2024. u Stubičkim Toplicama, predstavljati tim Klara Miljančić (7.r.) i Antonija Vinković (8.r.), mentor Franjo Jambrović iz OŠ I. G. Kovačića, Sv. Juraj na Bregu. Drugo i treće mjesto su osvojili timovi Lara Bočkaj (5.r.) – Jelena Kolarić (6.r.) i   Tena Baksa (6.r.) – Anja Kolarić (8.r.) iz OŠ Domašinec s mentoricom Renatom Martinec. Četvrti je bio tim Jelena Pongrac (8.r.) – Marija Damiš (8.r.) iz OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, mentorica Mihaela Novak, pete su bile Izabela Perhoč (5.r.) – Tea Bočkaj (5.r.) iz OŠ Domašinec, mentorica Renata Martinec. Ostali timovi dijele šesto mjesto.

Prema pravilima natjecanja za učenike s posebnim potrebama, našu Županiju će predstavljati I. tim Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u sastavu Leonardo Fučec (6.r.) –  Danijel Mesarić (7.r.), mentor Vedran Vurušić. Drugi su bili Lara Ignac (5.r.) i Ivona Fučec (7. r.), mentorica Kristina Najman. Treće mjesto je osvojio tim kojeg su činili Santino i Domagoj Oršuš (5.r.) s mentorom Vedranom Vurušićem.

Za sve sudionike natjecanja, izdavačke kuće  „Alfa“, i „Profil Klett“ osigurale su prigodne poklone. Za okrjepu sudionika natjecanja pobrinulo se Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije.

Natjecanje je vodila Jelena Tuksar.

Za vrijeme održavanja Županijskog natjecanja kada su učenici radili, članovi Društva održali su Godišnju skupštinu.

Nakon podnijetih izvještaja za 2023. i ponuđenih planova za 2024. godinu članovi su u raspravi zaključili da je 2023. bila jedna od najuspješnijih godina u 40 godišnjem djelovanju Društva.

Najznačajnije aktivnosti su bile, Zimski, Proljetni i Ljetni kamp tehničke kulture „Učenje tehnike kroz igru“ s po 11 radionica, na kojima je bilo preko 350 učenika. Partneri su bili Aeroklub, Radioklub i Foto-kino klub Ivanovec.

Organizirana su školska/klupska i županijsko natjecanje iz 13 područja natjecanja i smotra radova i fotografija. Na državnom natjecanju osvojena su dva druga mjesta, treće i još nekoliko pri samom vrhu.

Na državnom natjecanju Modelarske lige učenici iz Centra za odgoj i obrazovanje bili su drugi.

Na AgroArci u Prelogu Društvo je imalo samostalni štand s učeničkim inovativnim radovima. Ocjenjivačko povjerenstvo za mlade inovatore Zajednice inovatora Hrvatske dodijelilo im je jednu srebrnu i pet brončanih medalja te nekoliko pohvalnica. Na izložbi „Inova 2023.“ u Zagrebu našim učenicima dodijeljene su dvije zlatne, po jedna srebrna i brončana medalja. Rad Lovre Erdeljija iz OŠ Jože Horvata Kotoriba, mentorica Jelena Tuksar, proglašen je za najbolju inovaciju osnovnih škola Republike Hrvatske. U Iloku, na Sajmu inovacija “Inventum“, jedan je učenik dobio zlatnu i jedan srebrnu medalju. Na državnoj smotri učeničkih radova u organizaciji Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture u Zagrebu radovi naših učenika osvojili su prvo i treće mjesto, a na 21. međunarodnoj izložbi inovacija Arca, održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu osvojene su srebrna i brončana medalja. Temeljem tih odličnih rezultata učenici su dobili pozive da izlažu u Sloveniji, Madžarskoj i Srbiji, te na još nekoliko izložbi mladih autora u Hrvatskoj.

Uz podršku Društva djeluju COD Club Mursko Središće i COD Club u III. OŠ Čakovec. Tu se za učenike besplatno provode STEM radionice prema programima svjetske mreže COD Clubova.

Društvo je za svoje članove organiziralo nekoliko radionica stručnog usavršavanja, dobro surađuje s nekoliko Društava pedagoga tehničke, posebno dobro s Društvima iz Varaždina i Zagreba. Članovi su na Državnom stručnom skupu „Primjeri dobre prakse“ iznijeli nekoliko dobrih primjera iz svog i rada Društva. Nekoliko je članova sudjelovalo na „Ljetnoj školi pedagoga tehničke kulture“.

Društvo se posebno dobro predstavilo na Danu tehničke kulture održanom u Svetom Martinu na Muri, gdje je organiziralo svoj štand ispred i u prostoru Ribičkog doma. Organizirana je izložba učeničkih radova i fotografija i održano je nekoliko različitih radionica iz STEM područja za učenike nižih i viših razreda. Najave i aktivnosti Društva prikazane su na Varaždinskoj televiziji u emisiji „Vekerica“.

Željko Medved

Željko Medved