Župa Sveti Martin na Muri sudjelovala na proslavi 50. godina služenja mise na hrvatskom jeziku u Ljubljani

U nedjelju 13. siječnja 2019. godine Hrvatska katolička misija u Ljubljani proslavila je 50. obljetnicu slavljenja mise na hrvatskom jeziku i 31. obljetnicu božićnih dana hrvatskih katolika u Ljubljani i Sloveniji.
Tom prigodom varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je misno slavlje u franjevačkoj crkvi na Prešernovom trgu u Ljubljani, a u koncelebraciji su bili i biskup dr. Franc Šuštar, dr. Tomislav Markić ravnatelj inozemne pashe, fra Marko Prpa voditelj katoličkih misija za Hrvate u Ljubljani i drugi svećenici.


Pjevanje na misi je predvodio naš  Mješoviti pjevački zbor, a orgulje svirao Božidar Frančić.
Na početku misnog slavlja fra Marko Prpa je sve pozdravio, a pozdravima se potom priključio biskup Franc Šuštar.


U propovijedi je  biskup Mrzljak podsjetio kako Božić nije samo jedan dan, već božićno vrijeme traje. Naglasio je kako odmah iza Božića dolazi blagdan sv. Stjepana kojim si posviješćujemo kako svi ne prihvaćaju rođenje Sina Božjega, kako onda, tako i sada. Isusovo rođenje donosi mir i  ljubav. Mnogi danas žele donijeti mir i ljubav, ali bez Boga i zato nema ni mira i ljubavi u mjeri kojoj bi htjeli, jer se odbacuje Bog. Posebno je naglasio važnost krštenja i blagdana kojeg danas slavimo.
Na kraju misnog slavlja još se prisutnima obratio dr. Tomislav Markić, ravnatelj inozemne pashe i fra Marko Prpa,te domaćini.
Naši pjevači su nakon završnog blagoslova i pjesme održali kraći koncert.
Poslije koncerta fra Marko Prpa se zahvalio pjevačima i župniku te uručio prigodan poklon, a to je učinio u ime pjevača i župe Sveti Martin na Muri i župnik.


Na kraju je bilo  prigodno druženje na kojem se obratio i zamjenik načelnika Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša te dao fra Marku prigodan poklon.


Uz mnoštvo vjernika koji su sudjelovali na proslavi bilo je dosta vjernika koji žive u Ljubljani, a rodom su  iz Međimurja, a naravno i iz naše župe.

(tekst i foto: Župa Sveti Martin na Muri)