Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” koncertom “Triptih” upotpunila ovogodišnje Dane Grada Čakovca

Uz osnovnu ideju prezentiranja ljepote ženskog višeglasnog pjevanja, u Čakovcu je u okviru Dana Grada održan koncert “Triptih”.

Radi se o projektu kojim se tri ansambla Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” iz ČakovcaVokalni ansambl “Contesse” iz Suhopolja i Ženski zbor KUU “Sklad” iz Bakra predstavljaju u različitim pjevačkim smjerovima: klasičnom, modernom i tradicionalnom. Prvi koncert projekta u zgradi Scheier, oduševio je sve prisutne i poslao jasnu poruku zajedništva i suradnje.

Čakovečka vokalna skupina osnovana je 2019. godine. Iako za sebe kažu da su mala udruga, svojim su izvedbama i nastupima postale prepoznatljive na kulturnim događanjima našeg kraja, te su osvajale razna priznanja, nagrade i medalje na državnim i međunarodnim smotrama i natjecanjima. Skupina trenutno broji dvadesetak žena i djevojaka, a dirigentica je Andrea Ščapec.

Vokalni ansambl „Contesse“ iz Suhopolja djeluje već nekoliko godina te svojim a cappella pjevanjem uveličava kulturno-umjetnička događanja većinom na području Općine Suhopolje, Virovitičko-podravske županije i istočnih dijelova Republike Hrvatske. U želji da svoj rad podignu na višu razinu, u srpnju 2019. osnovale su Glazbenu udrugu Contesse. Uz obogaćivanje kulturnog života svoje općine i županije promoviraju svoju lokalnu zajednicu i županiju i izvan svog kraja. Dirigentica je Irena Maras.

Ženski zbor „Sklad“ dio je kulturno umjetničke udruge “Sklad” iz Bakra koji bilježi tradiciju dugu 145 godina. Pod vodstvom dirigentice Nade Matošević-Orešković iznjedrio je kvalitetne i prepoznatljive programe u suradnji s renomiranim domaćim i svjetskim umjetnicima, mladim umjetnicima i mnogim amaterskim zborovima i društvima.

Nakon što su se tijekom večeri predstavile pojedinačnim nastupima, za sam kraj sva tri vokalna sastava pripremila su zajednički nastup uz “Vjeruj u ljubav” i dokazala želju za sinergijom i povezivanjem, kako svojih sastava, tako i triju hrvatskih regija: Primorja, Međimurja i Slavonije. Poseban naglasak stavljen je na tri narječja koja čine jezični identitet i uklapaju se u “Zlatnu formulu hrvatskoga jezika ča-kaj-što” koja Hrvatsku ujedinjuje jezično, identitetski, kulturološki i politički, a koju je Ministarstvo kulture RH stavilo na listu nematerijalne kulturne baštine.

Spomenimo da su koncert i njegovu poruku svojim dolaskom podržali župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

GRAD ČAKOVEC