ZAŠTITITI ĆE SE IME SERJOJNSKIH MAŠKORA V CIMEJRAJ

Mjesni odbor Murskog Središća na svojoj je drugoj sjednici donio odluku o zaštiti imena serjojnske maske Cimer. Maškori v cimejraj tradicionalne su središćanske maske jedinstvene i specifične za Mursko Središće.

Desetljećima su izrađivane u kućnoj  radinosti i u prošlosti nisu postojale druge maske na našem fašniku nego je cijelo mjesto bilo obučeno v cimejre. S vremenom i probojem umjetnih maski i raznih kostima one su počele polako nestajati pa je način njihove izrade ostao poznat samo nekim starijim mještanima.

Jedna od njih je i gospođa Ana Žilavec poznata kao dugogodišnja čuvarica te naše tradicije i velika obožavateljica fašnika. Zbog toga je ove godine pokrenula radionicu na kojoj su učestvovali osnovnoškolci, a cilj je bio naučiti mlade izradi ove naše izvorne i tradicionalne fašničke maske.

cim 8

U svojoj suštini tradicija znači prenošenje znanja, spoznaja i običaja s generacije na generaciju. Slijedom toga i tradicionalni proizvodi su proizvodi koji su generacijama prisutni i poznati na određenom području ili u određenoj sredini.

Zbog svega ovoga MO Mursko Središće odlučio je da se ovaj običaj, tradicija, a nadasve ime zaštiti, kako bi naš grad svugdje bio prepoznat i po maškorima v cimejraj.

(rt, foto Tin Tomanić)

cim 2

cim 3

cim 4

cim 5

cim 6

cim 7