Zaklada Kultura Nova u Čakovcu predstavlja publikaciju o tendencijama i praksama sudioničkog upravljanja u kulturi

Poštovani,

 

ovim putem Vas pozivamo na predstavljanje publikacije “Uradimo zajedno. Prakse i tendencije sudioničkoga upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj.” koja će se u Čakovcu održati 11. veljače 2019. godine u 19:00 sati u zgradi Scheier (Matice Hrvatske 1).

Zbornik će predstaviti dr. sc. Dea Vidović (upraviteljica Zaklade “Kultura nova” i urednica zbornika) i Leda Sutlović (članica istraživačkog tima projekta o sudioničkom upravljanju), a na predstavljanju će sudjelovati i Teodor Petričević (direktor ACT Grupe, članice Platforme za Društveni centar Čakovec).

Zaklada “Kultura nova” objavila je zbornik u okviru dvogodišnjeg projekta “Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions” koji je Zaklada provodila uz podršku UNESCO-vog Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD). Pored širokog teorijskog obuhvata i analize koncepata, kao što su sudjelovanje u kulturi, decentralizacija, lokalni razvoj i sudioničko upravljanje u kulturi, zbornik je uključio i sedam studija slučajeva kojima je obuhvaćeno sedam različitih modela sudioničkoga upravljanja društveno-kulturnim centrima koji se razvijaju u različitim dijelovima Hrvatske: Društveno-kulturni centar Lazareti u Dubrovniku, Društveni centar Čakovec u Čakovcu, Društveno-kulturni centar u Karlovcu, Molekula u Rijeci, Društveni centar Rojc u Puli, Dom mladih u Splitu te Pogon-Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade u Zagrebu.

Zbornik treba poslužiti dionicima uključenima u prakse sudioničkoga upravljanja u kulturi kako bi unaprijedili svoje kapacitete i izgradili međusobno povjerenje za daljnje zajedničko upravljanje. Dodatno može poslužiti kao podloga svima onima koji u sudioničkom upravljanju kulturnim resursima prepoznaju vrijednosti održivog i dobrog upravljanja te stoga odluče pokrenuti nove inicijative. Zakladi “Kultura nova” kao i svim drugim kreatorima javnih politika i donosiocima odluka zbornik će služiti u daljnjem poboljšanju institucionalnoga i zakonodavnog okvira za razvoj sudioničkoga upravljanja u kulturi kao podloge za unapređenje demokratičnosti kulturne politike i kulturnog sustava u Republici Hrvatskoj. Slijedom navedenoga publikacija pridonosi kontinuiranim raspravama u cilju stvaranja konkretnog i usklađenog doprinosa nužnim promjenama u hrvatskoj kulturnoj politici, osobito u registru decentralizacije (ovlasti) i sudioničkoga pristupa kulturnom upravljanju i razvoju.

Urednica zbornika je dr. sc. Dea Vidović, upraviteljica Zaklade “Kultura nova”.  Uz Deu Vidović, autori tekstova su Ana Žuvela, Davor Mišković, Mirko Petrić i Leda Sutlović. Zbornik je dizajnirao Dario Dević.

E-izdanje zbornika na hrvatskom jeziku možete preuzeti ovdje, na engleskom jeziku ovdje, a na promociji će se moći preuzeti i besplatan tiskani primjerak knjige.

Nakon predstavljanja publikacije i prigodnog druženja, kao najava budućih događanja projekta „Nove prakse – suradničko upravljanje zgradom Scheier“ bit će održan i konceptualno-muzički performans Eikonoise. Projekt provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom.

(Marta Jalšovec)