Zahvaljujući sredstvima HTZ-a interpretirat će se etno baština u Muri i goricama

Proteklog mjeseca Turističkoj zajednici područja Mura i gorice kroz natječaj za udružene turističke zajednice odobrena su sredstva za projekt pod nazivom Mura i etno kultura – etno baština na području Turističke zajednice područja Mura i gorice. Osnovni cilj projekta je interpretirati etno baštinu na području naše Turističke zajednice. Od starih običaja, pokladnih maski, načina života, obleke, popevke, pa do legendi vezanih uz rijeku Muru.

Projektno područje tako uključuje Općine Selnica, Vratišinec, Podturen i Grad Mursko Središće, a projekt bi se provodio kroz digitalnu, multimedijalnu opremu koja je seljiva i može se koristiti na više lokacija. Prvi korak svakog projekta istraživanje je terena i kako bismo kroz aplikaciju mogli stvoriti autentičnu sliku pojedine postojeće etno zbirke oformljena je ekipa etnologa i turističkih djelatnika koja je obišla lokacije na kojima bi se projekt provodio kako bi se upoznala i dodatno istražila baština koja će biti prezentirana.

Započelo se kod etno kuće obitelji Murk u Podturnu, „Međimurskoj hiži starina“, etno zbirci koju marljivo uređuje cijela obitelj. Etno zbirka dio je nasljeđa pet generacija obitelji. Cijelo imanje od kuće sa šest prostorija i dva podruma odiše duhom prošlosti i vraća nas u neka davna vremena. U sobama se nalaze stari drveni ormari, šivaće mašine, prvi drveni sudoper, drvena izrezbarena škrinja i još mnoštvo starih predmeta i alata.

Sljedeća lokacija bio je Gornji Kraljevec i svima poznata etno zbirka Mamičina škrija koja se nalazi u Društvenom domu. Mamičina škrija sadrži brojne vrijedne predmete iz baštine ovog kraja, a dodatnom bi se multimedijalnom opremom dobilo na atraktivnosti i na moderan i današnjoj djeci popularan način prezentirala baština našeg kraja.

Posljednja kuća je u Murskom Središću, a u njoj će pažnju plijeniti interpretacija mitova i legendi ovog kraja i tematski će posebno biti vezana uz rijeku Muru. Prezentaciju novih proizvoda možemo očekivati već na sljedećoj Noći muzeja.

(GMS)