Zabranjeno voće za završetak proslave Dana Grada Mursko Središće

Zadnjeg dana održavanja Dana Grada 20. svibnja 2018. godine s početkom u 19,00 sati manifestacija je završila predstavom Kazališne družine Kulturno umjetničke udruge „Seljačka sloga“ Nedelišće „Zabranjeno voće“ redatelja Dejana Buvača. Predstava se odigrala u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće pred 150 posjetitelja koji su uveličali ovo događanje.

Kazališni amateri iz Nedelišća do sada su odradili 74 izvedbe svojih predstava te osvojili ukupno 20 nagrada i 23 nominacije. Kazališna družina KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća obnovljena je 2008. g., a prvu predstavu „Ženidba“ odigrali su 2009. g. povodom 60-te obljetnice postavljanja na scenu i izvođenja tog komada u Nedelišću. Ove godine na Festivalu kazališnih amatera Međimurja predstavili su se predstavom Carla Goldonia „Zabranjeno voće“ koja je osvojila 2 nagrade i 3 nominacije.

Mnogobrojne nominacije u svim kazališnim kategorijama i osvajanje brojnih nagrada na domaćim i stranim festivalima doveli su Družinu na sam vrh kazališnog amaterizma. Svojom izvedbom i nevjerojatnim kostimima koji su unikat te su šivani samo za potrebe predstave možemo potvrditi kako je izvedba očarala mnoge posjetitelje.

Carlo Goldoni bio je jedan od istaknutijih talijanskih komediografa i reformatora komedije. U središtu radnje ovog njegovog komičnog komada nalazi se ugovaranje braka između dvoje mladih iz obitelji imućnih venecijanskih građana. Njihov brak se ugovara po tadašnjim strogim običajima prema kojima se mladenci prvi puta sreću tek na dan vjenčanja. Iz toga nastaje čitav niz komičnih i apsurdnih situacija uz atraktivne obrate i duhovita nadigravanja ženskog i muškog principa. Sama radnja smještena je u vrijeme održavanja karnevala u Veneciji. Predstava je svoju praizvedbu imala 1760. godine u Teatru San Luca u Veneciji.

Grad Mursko Središće zahvaljuje se svima koji su sudjelovali i posjetili ovu manifestaciju Dani Grada 2018. g. koja je trajala prekrasna dva tjedna u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

(GMS, Marta Tuksar, foto Tin Tomanić)