Vratišinec u sjećanju na akademika, zapaljene svijeće jednom od najvećih Hrvata

Pred točno 131. godinu, 1890., rođen je jedan od najvećih hrvatskih melografa, muzikologa, zapisivača narodnih plesova, popijevki, obreda i običaja, Vinko Žganec. Tom prigodom, „Mješoviti pjevački zbor dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca s općinskim vijećnikom Općine Vratišinec Damirom Perhoč zapalili su lampinjone na grobu akademika dr. Vinka Žganca i time odali počast svemu što je učinio za Međimurje i Vratišinec.

Prigodnim govorom s ponosom su se  prisjetili svojeg vratišinčara, koji je ostavio neizbrisiv trag u rodnom Vratišincu. Vinko Žganec rođen je 22. siječnja 1890. godine u Vratišincu. Svoju prvu pučku međimursku popijevku zabilježio je u rodnom Vratišincu 1908. godine, nazvana „Megla se kadi“. Do 1973. zabilježio je ili snimio dvadesetak tisuća pučkih popijevaka, melodija za razna glazbala, plesova i kola te raznih narodnih običaja krajeva naseljenih Hrvatima

Svake godine u Vratišincu obilježava se obljetnica rođenja i smrti akademika dr. Vinka Žganca te tako Vratišinec postaje poprište stotinjak pjevača, tamburaša i folkloraša koji s ponosom prezentiraju međimurske popevke po zapisu Vinka Žganca na Festivalu žgančevih zapisa nazvanih „Vincekova zipka“, „Vratišinske vesle vurice“.  Ove godine zbog COVID situacije izostati će njegovo obilježavanje rođendana.

Dr. Vinko Žganec je svoj život posvetio međimurskoj pjesmi, a njegov rodni Vratišinec postao je hrvatska glazbena „Atena“, i s njime se ponosi svaki mještanin. Dokaz da kulturni život Vratišinca jest po uzoru na Vinka Žganca su mnogobrojne udruge i građevine koje nose naziv njegov imena:

  • Kulturno umjetničko društvo, „dr. Vinko Žganec“, Vratišinec,
  • Osnovna škola „dr. Vinko Žganec“, Vratišinec,
  • Osnovna škola „dr. Vinko Žganec“, Zagreb,
  • Međimurska zaklada za obrazovanje „dr. Vinko Žganec“,
  • Mješovito pjevački zbor „dr. Vinko Žganec“, Vratišinec,
  • Dom kulture „dr. Vinko Žganec“, Vratišinec,
  • Mnogobrojne ulice diljem Međimurja.

U Međimurju su podignute tri biste u čast akademika dr. Vinka Žganca. Dvije u Vratišincu (kod Osnovne  škole i ispred kapele Sv. Križa) te u Čakovcu na dvorištu učiteljskog fakulteta.

Umro je nesretnim slučajem u Zagrebu 1976., a pokopan je u svom rodnom Vratišincu.

MEGLA SE KADI:

Megla se kadi, hajdina cvete.

Što bo tu hajdinu žel,

Da ga na njoj zrnja ne!

Mlada Aga žela bo,

Koja već devojka ne.

Megla se kadi, hajdina cvete.

Što bu tu hajdinu mlatil,

Da ga na njoj zrnja ne!

Mladi Martin mlatil bo,

Koji je već junak ne.

Dr. Vinko Žganec /1908., Vratišinec/

 

Damir Perhoč

VIDEO: