Vraća se kino u Grad rudara!

Filmska je umjetnost u Murskom Središću desetljećima okupljala mlade i stare. Prvi su se filmovi u nekadašnjoj Sokolskoj dvorani, kasnije poznatoj kao Partizan, povremeno prikazivali još prije Drugog svjetskog rata. Pedesetih je godina započela gradnja dvorane današnjeg Centra za kulturu „Rudar“, a godine 1959. osnovana je ustanova Kino „Rudar“. U trenucima kad je još uvijek rijetko koja kuća imala televizor, a ako je imala, nipošto televizijski program nije obuhvaćao i aktualnije filmske naslove.

Kino je tako ubrzo postalo kultno mjesto u kojem se odvijao društveni život, stjecala su se prijateljstva i ljubavi, a uživalo se i u raznim domaćim i stranim filmskim hitovima. Dvorana je u pravilu bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Krajem osamdesetih godina i kroz devedesete videorekorderi su polako ulazili u sva kućanstva, otvarane su videoteke, najnoviji filmski hitovi bili su dostupni svima, a staro trošno kino više nije bilo atraktivno i postupno je tonulo u zaborav. Nažalost, godine 2003. dvorana je trajno zatvorena. Naporima, u prvom redu Grada, a onda i Ministarstva kulture Centar za kulturu „Rudar“ kroz proteklo se desetljeće obnavljao i reprezentativni je objekt na svetu Barbaru godine 2017. otvoren. Video projektor dio je standardne opreme, međutim, kako nije riječ o DCI projektoru, nije adekvatan za prikazivanje najnovijih i najatraktivnijih filmskih blockbustera.

Godine 2019., točno šezdeset godina nakon što je osnovana ustanova Kino „Rudar“, osnovana je i ustanova Centar za kulturu „Rudar“. Šezdeset godina nakon prvog osnivanja Kina „Rudar“ Grad Mursko Središće aplicirao je na Ministarstvo kulture opremu vrijednu više od 300.000,00 kn, digitalni kino sustav dostatan za prikazivanje najnovijih naslova. Šezdeset godina nakon osnivanja Kina „Rudar“ ostvareni su preduvjeti da se kino na velika vrata vrati u grad.

Nakon što je sprovedena javna nabava, danas, 17. rujna, gradonačelnik Dražen Srpak ispred Grada Mursko Središće i Drago Prahin ispred izvođača PRAHIN INC. potpisali su Ugovor o nabavi spomenute opreme za prikazivanje najnovijih filmskih naslova. Time je ostvaren i posljednji korak prije samog montiranja opreme i pokretanja filmskog programa. Pri otvaranju Centra za kulturu godine 2017. gradonačelnik je istaknuo da je ovo dnevni boravak Grada. Danas je dnevni boravak obogaćen za najnoviji televizor i kućno kino.

S prikazivanjem filmova započet će se najkasnije 1. studenog, a da bi kino zaživjelo i bilo dostupno svima, omogućit će se posebno povoljna cijena ulaznica za učenike, studente i umirovljenike.

(GMS)