Vraća se Kino “Rudar”

2004. godine zatvorena je zgrada tadašnjeg Kina „Rudar“ s namjerom da se na istoj poziciji sagradi Centar za kulturu. U tom cilju izrađena je dosta skupa projektna dokumentacija, ali se zbog visine troškova nikada nije pristupilo izgradnji tog objekta.

Par godina kasnije napravljena je i isfinancirana nova tehnička dokumentacija, ali se ni po njoj nije prišlo gradnji. 2008. godine osnovan je Odbor za obnovu kina „Rudar“, a nakon što su na zgradi obavljena geomehanička ispitivanja te ispitivanja na vlagu koja su pokazala da je zgrada u gotovo savršenom statičkom stanju, a vlaga je bila minimalna te se je izradilo idejno rješenje obnove zgrade kino „Rudar“ te njena transformacija u budući Centar za kulturu „Rudar“. 2010. godine dobiveno je prvih 200 tisuća kuna od Ministarstva kulture te je tim novcem zamijenjena vanjska stolarija i napravljena fasada s istočne i južne strane zgrade.

Usporedno su također rađeni projekti obnove i dogradnje te je ishođena građevinska dozvola. Nastavak obnove i dogradnje te uređivanja vanjskog okoliša slijedi u više faza i više godina pa je tako na gradski blagdan Svete Barbare 2016. godine otvorena Gradska knjižnica i čitaonica koja se nalazi u zgradi Centra za kulturu „Rudar“, a 2017. godine svečano je otvoren moderan i funkcionalan Centar za kulturu „Rudar“ već tada kompletno opremljen sa svom potrebitom rasvjetom, multimedijom, akustikom i ostalim pratećim sadržajima. Cijena obnove i dogradnje iznosi oko 9 milijuna kuna, a 3 milijuna kuna dobiveno je od Ministarstva kulture RH.

Otvorenjem Centra za kulturu značajno je obogaćen društveno – kulturni život grada te je gotovo svaki tjedan neki događaj u vidu nastupa kulturnih društava, školskih priredbi, koncerata, predavanja, kazališta, a za mnoge događaje karte su planule u roku par sati. Već samim otvorenjem CZK-a postojala je ideja i želja da se vrate i kino predstave te se već tada počelo sa pripremama za moguće prikazivanje filmova. Ugrađena tehnika je uz male modifikacije bila odgovarajuća međutim trebalo je ispuniti niz zakonskih pretpostavki da bi se filmovi mogli legalno prikazivati.

Ovih dana došli smo do finala te priče i obzirom što Grad ne može biti registriran za tu djelatnost, u registar djelatnosti gradskog komunalnog poduzeća Murs-ekom uvrštena je i ta djelatnost, riješeno je pitanje prodaje karata, fiskalizacije, isprobana je tehnika te sa zadovoljstvom obavještavamo javnost, sve nekadašnje i buduće gledatelje filmova u kino „Rudar“ da će prva kino predstava biti 13. travnja 2019. godine (subota) u 20:00 sati, a film će biti domaći pod nazivom „Koja je ovo država“, a u nedjelju 14. travnja također u 20:00 sati film „Kapetanica Marvel“.

Termin predstava je u mjesecima od travnja do 01. studenog u subotu i nedjelju u 20:00 sati, a uskoro će početi i popodnevne nedjeljne kino predstave za djecu. Raspored kino predstava objavljivati će se tjedno na stranicama Grada, Muralista te Facebook profilu Centra za kulturu „Rudar“.

Cijene karata su 25,00 kuna za standardne filmove, 20,00 kuna za dječje filmove te 15,00 kuna za škole i vrtiće. Karte za kino predstave prodaju se na blagajni kina „Rudar“ na dan predstave, dva sata prije početka kino predstave. Ulazak u dvoranu mogući je 20 minuta prije početka kino predstave. Stoga pozivamo sve građanke i građane koji su odrastali uz Kino „Rudar“, ondje stekli prve ljubavi, uživali u projekcijama, da od idućeg vikenda budu ponovno stalna publika, a svim onima kojima će to biti prva kino predstava u Kinu „Rudar“ da također postanu stalna publika. Repertoar filmova prilagoditi će se svim ukusima publike te će se tako birati filmovi različitih žanrova.

CENTAR ZA KULTURU „RUDAR“ – KINO „RUDAR“

  1. travnja 2019. – 20,00 sati – film „Koja je ovo država“

ŽANR: komedija, TRAJANJE: 118 minuta, REDATELJ: Vinko Brešan

Kratki opis: Uz novu komediju apsurda Vinka Brešana zaboravit ćete sve što znate o Hrvatskoj jer stvarnost je puno gora i smješnija. Nemojte ni sanjati što će se dogoditi kad se u filmu pojave ministar, predsjednik, upravitelj zatvora, državni odvjetnik, general i mnogi drugi.

  1. travnja 2019. godine – 20:00 sati – film „Kapetanica Marvel“

ŽANR: akcijski, avanturistički, TRAJANJE: 124 minute, REDATELJ: Anna Boden, Ryan Fleck

Kratki opis: Priča Kapetanice Marvel prati razvoj Carol Denvers u jednu od najmoćnijih heroina Marvelovog filmskog svijeta u trenutku kad se Zemlja nalazi usred galaktičkog rata između dvije rase vanzemaljaca. Smještena u 1990-ima Kapetanica Marvel potpuno je nova avantura sačinjena od prethodno neviđenog dijela prošlosti Marvelovog filmskog svijeta.

( GMS)