„Vodeni“ Tjedan zdravlja u DV “Vesela loptica”

Nizom različitih stvaralačkih i kreativnih radionica, DV Vesela loptica iz Preloga uključio se aktivnostima Tjedan zdravlja u vrtiću (4. – 8. travnja) koje koordinira Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu provedbe aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“.

Svakog su dana u Tjednu zdravlja mališani imali različite aktivnosti, a osnovna tema bila im je voda. Tjedan su tako započeli razgovorom zašto je voda važna za zdravlje, gdje se sve nalazi i u kakvom sve obliku može biti. Nastavili su sa nizom kreativnih, stvaralačkih te tjelesnih aktivnosti, a sve naučeno praktično su primjenjivali izvedbom različitih pokusa na zadanu temu. Posebno ih je razveselio i dolazak stomatologinje  Martine Štefičar, koja ih je naučila kako pravilno održavati oralnu higijenu.

Cilj projekta „Živjeti zdravo“ je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj. Projekt „Živjeti zdravo“ sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Sve su posebno razveselile i nasmijale izjave mališana na različita pitanja povezana s zadanom temom poput gdje možemo sve pronaći vodu?, što je led? kakva je tekuća voda?, što je higijena?…, a njihove odgovore donosimo u nastavku:

„ Vodu možemo naći na bazenu kak je u našem vrtiću, u močvari gdje živi Šrek, na labudima koji plivaju po Marini, u lokvama po kojima skačem kad je kiša i kad se mama na mene ljuti“,

„Led nastaje od snijega, tvrdi je i otapa se kad je jako vruće sunce, bijele je boje ili nekad plave, tak je trdi kaj me prsti od njega boliju i jako težak jer je ogroman“,

„Tekuća voda je slatka, a dok smo na moru je užasno jako slana, ona je nevidljiva, nema boju i fina je za piti, neje kak led tvrda, ali dok je zima ona se stvrdne i onda je škliska“,

„Higijena je kad korona dojde na prste i onda ne možemo jesti, tak mi je djed rekel“.

Na kraju „vodenog tjedna“ djeca su stekla puno novih znanja o vodi i njezinoj važnosti za svako živo biće. „Znatiželjno, sretno te sigurno dijete koje osvještava i razvija svoje potencijale nit je vodilja našeg vrtića, stoga vrtić potiče djecu da kroz igru, učenje, kreativnost, stvaralaštvo i sport izgrađuju sebe i uvažavaju druge“, zaključila je ravnateljica Jasmina Bajus.

Benjamin Bauer