VINUM.IN – novi časopis o vinu

U zagrebačkom restoranu Fino&Vino, minulog ponedjeljka, 23.rujna 2019., predstavljen je VINUM.IN – novi časopis o vinu. Na svečanoj promociji glavna urednica Dijana Grgić predstavila je svoje suradnike, vinare i koncept časopisa. VINUM.IN će izlaziti tromjesečno, a cilj mu je promovirati vino kroz različite oblike.

U prvom broju vino je povezano s arhitekturom, poezijom i kolačima. Osim hrvatske vinske scene koja je predstavljena putovanjem kroz kontinentalnu Hrvatsku, Dalmaciju i otoke, zavirilo se na vinsku scenu susjedne Srbije, a suradnik Matija Lesković putovao je do daleke Južne Afrike. Temu broja – rajnski rizling – predstavio je Ivo Kozarčanin.

Tomislav Radić je čitateljima pripremio tekst o kraljevini, a Željko Suhadolnik mali isječak iz svojeg prebogatog iskustva iz vinskih putovanja po inozemstvu. Marija Vukelić je u rubrici „Vino na visokoj peti“ ugostila enologinju Evu Krištof te intervjuirala Željka Suhadolnika u rubrici „Razgovor s vinom o vinu“. Ivana Erhardt Draganić kroz rubriku „Vinska mušica“ predstavila je vina Slavonije i Baranje, dok je dr. Nina Levičnik prikazala vinsku arhitekturu na primjeru jedne hrvatske vinarije, a Domagoj Jakopović Ribafish ispričao je kako nastaje bajkovito vino Potribica vinarije Boškinac.

Modernim dizajnom časopisa pokazao se smjer u kojem se želi ići, a odlične fotografije zbrinuo je urednik fotografije Julio Frangen. Već s drugim brojem drugačijeg, modernog, zanimljivog i edukativnog časopisa ide se na police kioska kako bi bio dostupan svim vinoznalcima. Prvi, promo broj, je posebno izdanje, a distribuira se slanjem besplatnog primjerka na adrese vinara, restorana, wine barova, vinoteka, hotela, vinskih udruga i mnogobrojnih vinoljubaca.

Tokom promocije gosti su imali priliku kušati i neka vina, pjenušce i rakije koji su predstavljeni u časopisu. Uskoro stiže i web izdanje gdje će se časopis moći on-line prolistati, a sam web imati će formu vinskog portala na kojemu će se pratiti aktualnosti između dva broja.

(Tekst: Marija Vukelić, Foto: Ognjen Karabegović)