Vinac Dražen Vinko Novak – fotograf iz zasjede u suradnji s Gradom Mursko Središće objavljuje knjigu o pticama

Jedan od zaključka zadnje sjednice stučnog kolegija gradonačelnika Grada Mursko Središće bio je sljedeći:

Prihvaća se inicijativa Dražena Vinka Novaka – Vinaca iz Peklenice za objavu knjige o pticama našeg područja, a na temelju njegovih fotografija snimljenih profesionalnom opremom, a koje je voljan ustupiti Gradu Mursko Središće. Za realizaciju tiskanja knjige te svih potrebnih koraka zadužuje se ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“.

Ovako nešto znači da će se ostvariti Vinacova želja da u jednoj knjizi objavi svoje fotografije ptica koje je snimio najviše na području Grada Mursko Središće.

O Draženu smo više puta pisali, a sada donosimo neke dijelove iz intervjua i članaka.

„Fotografiranjem ptica bavim se više godine, no u zadnje vrijeme gotovo svakodnevno. Poslije posla na leđa stavim opremu od nekih desetak kilograma i odlazim na obalu Mure. Do mjesta koje sam odabrao treba mi nekih 40 ili više minuta, zavisno od lokacije. Obilazim područje površine 10 kvadratnih kilometara koje obuhvaća Mursko Središće, Peklenicu, Križovec i Vratišinec. Uvijek znam što želim snimiti, koju vrstu ptica pa se za svaku priliku posebno pripremam. U to je uključena izrada čeke i postavljanje mamaca. Kada stignem na odabranu lokaciju sastavim opremu (fotoaparat, objektive, stalak) i čekam satima da bih snimio dobru fotografiju. Nikada ne ostajem kraće od 5-6 sati, ali sve to nadoknađuje zadovoljstvo i veselje, možda zbog samo jedne uspješne fotografije. Da bih snimio vodomara trebalo mi je tri tjedna. Na kraju sam ga „uhvatio“ pomoću mamca u obliku plastične boce u koju sam stavio malo šrota.

Sve snimam s profesionalnom opremom, a fotografije ne obrađujem u fotoshopu već su one onakve kakve su snimljene. Fasciniran sam našom međimurskom prirodom, bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta i ne žalim truda ni vremena kako bih zabilježio bar jedan dio ovog raja za koji mnogi ni ne znaju da postoji. Sve ovo me jednostavno odmara i smiruje i riječima ne mogu opisati zadovoljstvo koje time dobivam.

Želio bih snimiti sve ptice na ovom našem području, a onda to katalogizirati i objaviti u nekoj knjizi.

Professional Nature and Animals Photographer – Vinac Dražen Vinko Novak fotografijama međimurskih ptica osvojio 1. mjesto na natječaju

Poznati i popularni Pekleničar s dva prezimena, jednim imenom i jednim nadimkom Vinac Dražen Vinko Novak svakako je osebujna osoba koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Njegova najveća značajka je ta da je stalno u pokretu ili na nekom zadatku kojeg si je sam postavio, a mirovanje je za njega nepoznat pojam. Ono čime se bavi ili se bavio u slobodno vrijeme mogli bi kratko opisati kao nešto što iz običnog hobija polako prerasta u opsesiju i strast što ga na kraju u obrnutom procesu ispunjava velikim zadovoljstvom.

Kada se Vinac nečega prihvati znači da će to odraditi temeljito i gotovo savršeno jer kod njega ideja nije apstraktni pojam već realiziranje i pretvaranje imaginarne zamisli u svakodnevni život, ma kako god ona čudna bila. Ni jedan zadatak za njega nije nemoguća misija, što on bio zahtjevniji i teži, to su želja i volja da se savlada sve veće.

Ono što je snimio šalje na natječaje pa je tako osvojio je 1. mjesto na onom koje je organizirao Professional Nature and Animals Photographer.

(R. Tomanić, foto: Vinav Dražen Vinko Novak)

U prilogu donosimo samo nekoliko njegovih fotograija