Velikom četverodnevnom svetkovinom proslavljeno proštenje sv. Ane u Hlapičini i 25. godina blagoslova crkve sv. Ane

Proteklih dana u našoj župi u mjestu Hlapičina pripravljali smo se duhovnim programom – trodnevnicom kako bismo svečano proslavili proštenje sv. Ane i 25. obljetnicu blagoslova crkve sv. Ane u Hlapičini.

Trodnevnica je započela u četvrtak večernjom svetom misom koju je predvodio vlč. dr. Kristijan Kuhar, župnik u Štrigovi. On je u svojoj propovijedi posebno naglasio važnost četvrte Božje zapovijedi, odnosno poštivanja roditelja i starijih. Sv. Joakim i Ana roditelji su blažene Djevice Marije.

Nakon misnog slavlja domaći župnik održao je tribinu o crkvi sv. Ane u obliku prezentacije. Prezentacija je obuhvatila tri isječka filma o gradnji crkve, blagoslovu crkve i zvona, te dosta fotografija uz prigodan tekst.

Nakon prezentacije u crkvi bilo je druženje pored nogometnog igrališta u Hlapičini uz prigodnu okrepu, koju su osigurali  grad Mursko Središće, NK Mura Hlapičina i župnik.

Drugi dan trodnevnice misu je predvodio vlč. Tihomir Ciglar, koji je u svojoj propovijedi posebno objasnio važnost našeg izvanjskog ponašanja kada ulazimo u crkvu i kad smo u crkvi, jer to je i odraz našeg unutarnjeg raspoloženja prema Božjoj milosti.

Nakon misnog slavlja odličan koncert duhovne glazbe uz nekoliko tradicionalnih pjesama održao je Dominik Padarić u pratnji na klaviru Patrika Zamude i na gitari Ivice Goričanca.

Treći dan trodnevnice misu je predvodio mons. Antun Perčić, generalni vikar naše biskupije.  Naglasio je u svojoj propovijedi važnost i ulogu blažene djevice Marije koje je kći sv. Ane.

Nakon misnog slavlja bila je procesija sa svijećama po Hlapičini.

U nedjelju svečano misno koncelebrirano slavlje predvodio je biskup Juraj Jezerinac, koji je i prije 25 godina blagoslovio crkvu sv. Ane u Hlapičini. Uz biskupa bili su prisutni generalni vikar naše biskupije mons. Antun Perčić, vlč. Kristijan Stojko – župni vikar u Ludbregu (rodom iz Hlapičine) te ostali svećenici. Bile su prisutne dvije časne sestre rodom iz naše župe: časna Margareta Srša i Margareta Šprajc.  U propovijedi je biskup istaknuo važnost i ulogu majke kao one koja se uvijek brine za nas, te naglasio kako je sv. Ana majka bl. djevice Marije i da sigurno i ona ima zasluge da je bl. djevica Marija prihvatila Božji poziv. Prihvatiti Božji poziv znači štititi ljudski život od začeća do prirodne smrti.  Istaknuo je biskup i žalosnu činjenicu kako postoje i oni koje ne žele Boga u svojem životu, pa tako ne žele štititi život najslabijih koji još nisu ni rođeni.

Podsjetio je biskup i na izvrsne rezultate naše nogometne reprezentacije te naglasio kako je to znak zajedništva, ali i otvorenosti prema Bogu, što je posebno  više puta istaknuo izbornik Zlatko Dalić, koji javno svjedoči kršćansku vjeru.

Na misi uz mnoštvo vjernika  su bili prisutni i predstavnici javnog i društvenog života: ministar u vladi Republike Hrvatske Darko Horvat, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik mjesnog odbora Hlapičina Dragutin Stojko, načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i njegov zamjenik Martin Srša.

U večernjim satima održana je i prijateljska nogometna utakmica selekcije svećenika i NK “Mura”Hlapičina (veterani) na igralištu NK Mura.

(tekst vlč. Ivan Herceg, foto Zlatko Rihtarec, GMS)