VELIKO SLAVLJE I CJELODNEVNI DUHOVNI PROGRAM U MALOJ SUBOTICI

U Maloj Subotici, posvećeno je 22. kolovoza 2009. prvo Hrvatsko Šenštatsko svetište, jedno od dvjestotinjak identičnih svetišta na svih pet kontinenata. Danas je povodom sedme obljetnice održan cjelodnevni duhovni program i slavlje koje je okupilo veliki broj vjernika, hodočasnika. Sve je počelo u 11 sati Svetom misom, a nakon ručka održalo se svjedočanstvo o životu s Kraljem, uvod u obred i obred krunjenja, klanjanje pred Presvetim, blagoslov slika Hodočasničke Gospe, a program je završio poslije 17 sati.

01.jpga

Svetište u Maloj Subotici posvećeno je Majci Triput Divnoj, Kraljici i Pobjednici Schönstattskoj. Je li ono još jedno u nizu gdje se okupljaju Marijini štovatelji na pobožnost? Ne, nipošto samo to! Ono je posebno, ono je milosno mjesto gdje nas Majka i Kraljica odgaja za nove ljude u novoj zajednici. Godine, 2014, točnije 18. listopada, Međunarodna schönstattska obitelj proslavila je 100. rođendan. Sve je počelo u malom mjestu Vallendaru (kod Koblenza) uz Rheinu gdje se nalazi izvorno svetište (Prasvetište). Svećenik palotinac, Joseph Kentenich, 18. listopada 1914, na početku ratnog vihora, okupio je gimnazijalce kojima je bio duhovnik i započeo jednu duhovnu avanturu kojoj tada nije slutio zamah svjetskih razmjera. Zamolili su Mariju da se nastani u maloj napuštenoj i obnovljenoj kapelici svetog Mihaela. Zapravo je otac Kentenich svoju ideju o novom čovjeku u novoj zajednici pokušao ostvarivati poticanjem mladića da s Majkom Božjom sklope Savez ljubavi te da ih Ona odgaja u slobodne i čvrste svećeničke karaktere.

02.jpga

S vremenom se iskristalizirala svrha pokreta: vjerske i moralne obnove svijeta Crkve s ciljem: novi čovjek u novoj zajednici. Pokret je organiziran prema riječima utemeljitelja da svatko može imati svoje mjesto u pokretu: mladi, obitelji, muškarci, žene, majke, djeca, bolesnici, svećenici (svećenički kandidati) i redovnici koji se bore za ljudsku i kršćansku formaciju čovjeka današnjice. Iz svega rečenog, vidljivo je da ovo svetište u Maloj Subotici nije još jedno u nizu marijanskih svetišta, nego je to centar i središte šenštatske duhovnosti kojoj je krajnji cilj svetost svakodnevice s povjerenjem u Božju providnost po uzoru na Mariju. Majka Božja nas uvijek želi uvoditi u sve dublju ljubav prema Ocu, Sinu i Duhu Svetome. Stoga imamo razloga sa zahvalnošću reći: Ona je uistinu jedna divna žena i majka – koja Vas sa mnogo ljubavi čeka u svom svetištu!

03.jpga

U sklopu šenštatske duhovnosti, nudi se niz susreta, duhovnih obnova, zajedničkih pobožnosti. Tako šenštatska duhovnost nudi susrete Liga majki, Liga obitelji, susreti djevojčica, Akciju Hodočasničke Gospe. Ravnatelj svetišta u Maloj Subotici je pater Christoph Horn.

(m, foto A. Jurak)