VELIKA GOSPA Katolici diljem svijeta hodočaste Blaženoj Djevici Mariji, a evo što se slavi

Velika Gospa svetkovina je Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza, a taj dan je državni blagdan u Hrvatskoj.

Uznesenje Marijino na nebo jedna je četiri dogme Katoličke crkve o Blaženoj Djevici Mariji. Prva je da je Marija Bogorodica, druga da je djevica, treća da je bezgrešno začeta, a četvrta da je dušom i tijelom uznesena na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Proglašenju je prethodila tradicija stara gotovo kao i kršćanstvo.

Na taj je dan Blažena Djevica Marija dušom i tijelom, po završetku zemaljskog života, uznesena u slavu neba u društvo s uskrsnulim sinom Isusom. Hrvati imaju dugu tradiciju štovanja Blažene Djevice Marije kojoj su se redovito utjecali u svim nevoljama. Stoga su i brojne crkve, molitve i pjesme posvećene Gospi koja se časti i kao “kraljica Hrvata” i najvjernija odvjetnica ili “fidelissima Advocata Croatiae”.

‘Kraljica Hrvata’

Povezanost Hrvata s Marijom vidljiva je i u tradicionalnom kršćanskom pozdravu kojem je dodana Marija pa on sada glasi “Hvaljen Isus i Marija”. Stoga svake godine Hrvati hodočaste Mariji u marijanskim svetištima ponajviše u Mariji Bistrici, Sinju, Trsatu, Aljmašu, Voćinu i Krasnu.

Mariji u čast posvećena su 1162 vjerska objekta i osam katedrala u Hrvatskoj, a među kojima su katedrale: u Zagrebu, Splitu, Puli, Dubrovniku, Varaždinu, Poreču i na Krku, a Navještenju Blažene Djevice Marije posvećena je katedrala u Gospiću. Uz to, Uznesenju Djevice Marije posvećena je i konkatedrala u Senju i bivša katedrala na Rabu. Navještenju Djevice Marije posvećena je bivša katedrala u Pićanu te Svetoj Mariji posvećena je bivša katedrala na Osoru.

U Hrvatskoj, među najpoznatija marijanska svetišta spadaju: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Hrvatima izvan Hrvatske važna su marijanska svetišta: Svetište Gospe Olovske, Svetište Gospe od Kondžila u Komušini, Svetište Kraljice mira u Međugorju i Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, Svetište Crne Gospe u Subotici i u Bunariću u Bačkoj te Svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu u Srijemu te Gospa od Škrpjela u Boki kotorskoj i Svetište Gospe Letničke u Letnici na Kosovu.

(Izvor: DIREKTNO.hr, https://direktno.hr/. foto: rt)