VELIKA FOTOGALERIJA Hodočašće u Rim

Moguće je da će povjesničari za dvijesto – tristo godina, kad se do kraja slegnu dojmovi i sto puta provjere svi navodi iz ove objave, ustvrditi kako je hodočašće murskosredišćanskih župljana 2024. u Rim bilo (skorom) spektakularno putovanje. Neka su potovanja posebna jer je vrijeme posebno, neka jer su prilike posebne, neka jer su putnici Netko, a neka jer su mjesta kud se putuje posebna. Za hodočasničko putovanje murskosredišćanaca navezale su se baš sve nabrojene posebnosti. Osobiti zaslužnici su svakako vlč. i župnik Marijan Horvat, vodič, vozač i animator Tihomir Golub iz Taubek Toursa, voditeljica crkvenog zbora Danica Sabo sa svim pjevačicama i pjevačima, čitačice Martina Horvat, Zvjezdana Balent i Sonja Jepure i oni ipak najvažniji – obični putnici od prvog do zadnjeg sjedala.

Nije teško postići da te „sveti i vječni” grad Rim osvoji, ali putnici na ovom putovanju smiju ustvrditi da su snažne dojmove na sve nas ostavili i S. Giovanni Rotondo, Monte Sant’Angelo i Loreto. Nije naglasak na broju stanovnika, modnim ili tehnološkim ostvarenjima niti arheološkoj starosti pojedinog grada već na dva detalja koji fasciniraju čovječanstvo već tisućama godina. Prvo se na svim tim mjestima vidi i osjeća dodir Neba, a potom ono drugo, neizbježivo – nevjerojatna slikarska, kiparska i aritektonska ostvarenja koja spektakularnošću boja, materijala, kompozicija i proporcija zadivljuju današnjeg čovjeka koji, da to ne gleda svojim očima, ne bi nikom na svijetu povjerovao da su ta i takva djela nastala još prije petsto, šesto, tisuću pa i više godina.

Iz albuma od tisuću fotografija nepravedno je izdvojiti stotinjak, a i to je za format portala previše. Preobiman je i tekstualni prilog, ali posjećena mjesta i hodočasnici zaslužuju da se ispišu bar utisci i ono najsuvislije – ruta kojom su putnici prošli:

1.DANMursko Središće – Italija

Polazak autobusom iz Murskog Središća u 22:00h. Vožnja autobusom uz pauze na putu kroz Sloveniju i Italiju…

2.DANRim 1

Dolazak u Rim u jutarnjim satima, malo iza 10:00h. Posjet novom dijelu Rima (Roma EUR), mjestu mučeništva sv. Pavla (Tre fontane), bazilici sv. Pavla izvan zidina i katakombama sv. Kalista. Sveta misa u katakombama. Slobodno vrijeme za osvježenje. Razgled bazilike sv. Križa Jeruzalemskog s relikvijama Isusove muke. Razgled “majke i glave svih crkava”, bazilike Sv. Ivana Lateranskog sa svetim stubama i krstionicom te kapelom sv. Venancija. Vožnja do hotela. Smještaj, večera. Noćenje.

3.DANRim 2 – Vatikan

Raniji doručak. Nakon doručka, odlazak do Vatikana na audijenciju kod pape. Slobodno vrijeme za osvježenje i kupovinu suvenira te posjet Vatikanu. Razgled Trga i bazilike Sv. Petra. Obilazak čuvene Michelangelove kupole sv. Petra. Šetnja do rijeke Tiber, Anđeoske tvrđave i anđeoskog mosta. Sveta misa u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4.DANRim 3

Doručak. Nakon doručka nastavak razgleda grada: bazilika Sv. Marije Velike, sveta misa u crkvi redemptorista, crkva sv. Petra u okovima s Michelangelovim Mojsijem, Koloseum, Forum Romanum, Kapitolij, crkva sv. Marije od Nebeskog žrtvenika, Piazza Venezia, Oltar domovine, crkva Il Gesu (prva barokna crkva), Piazza Navona, Panteon. Pauza za ručak. Crkva sv. Marije iznad Minerve, crkva sv. Ignacija, Fontana di Trevi, Španjolski trg sa stubama. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5.DANS. Giovanni Rotondo – Monte Sant’Angelo

Doručak. Nakon doručka, odjava iz rimskog hotela. Napuštanje Rima, vožnja autobusom do svetišta sv. Padre Pia u S. Giovanni Rotondo. Razgled svetišta i kraće slobodno vrijeme. Vožnja do gradića Monte Sant’Angelo. Razgled svetišta sv. Mihaela arkanđela. Sveta misa. Slobodno vrijeme. Smještaj u hotelu. Večera. Noćenje.

6.DAN – Loreto – Mursko Središće

Doručak. Nakon doručka, odjava iz hotela. Nastavak putovanja do Loreta. Razgled poznatog svetišta Nazaretske kućice. Sveta misa u svetištu. Slobodno vrijeme za osobne potrebe. Nastavak putovanja kroz Italiju i Sloveniju prema Hrvatskoj, uz pauze na putu. Povratak u Mursko Središće oko ponoći.

Mursko Središće – Roma – S. Giovanni Rotondo – Monte Sant’Angelo – Loreto – Mursko Središće [01. – 06. travnja 2024.] Taubek Tours, osoba za kontakt – Tihomir Golub, 091 508 8248

Tekst i foto: Ivan Goričanec