VATROGASCI ČUVALI ISUSOV GROB

Nakon Isusove smrti na križu i polaganja u grobnicu na Veliki petak, grupa njegovih protivnika s vođama, okupila se nakon Pashalne večere da razgovaraju o svojim bojaznima naznake o Isusovoj tvrdnji da će treći dan uskrsnuti od mrtvih. Oformili su odbor koji je sljedećeg dana trebao otići do Poncija Pilata sa zahtjevom da se postavi straža pred Isusov grob, jer su strahovali da bi njegovi učenici mogli ukrasti Isusovo tijelo i proglasiti da je uskrsnuo. Idućeg dana su  svećenici izložili svoj zahtjev Ponciju Pilatu, koji je odobrio desetak rimskih legionara da čuvaju Isusov grob.

U znak spomena na taj događaj održava se čuvanje Isusova groba po svetištima i crkvama na Veliki petak i Veliku subotu. Danas su tako Isusov grob u crkvi Svetog Ladislava i Kraljice Marije čuvali vatrogasci DVD-a Mursko Središće i članice Društva žena. Prema vatrogasnom Vježbovniku iz 1932. godine postave se dva člana, jedan s lijeve, drugi s desne strane groba u svečanoj odori s kacigama na glavama u stavu mirno. Izmjena se vrši svaki sat uz vođu koji je za tu svrhu određen.

Čuvanje kristova groba i sudjelovanje vatrogasaca na vjerskim obredima i misama vatrogasna je tradicija u Murskom Središću u čemu naši vatrogasci učestvuju revno i časno.

(rt, foto Tin Tomanić)

IMG_1819

IMG_1824

IMG_1838

IMG_1846

IMG_1851

IMG_1858

IMG_1859

IMG_1867

IMG_1868

IMG_1877