USPJEŠNA GODINA ZA GRADSKI PUHAČKI ORKESTAR

Jučer je u motelu „Ilonka“ svoju redovnu godišnju skupštinu održao i Gradski puhački orkestar Mursko Središće. U svom izvješću o radu predsjednik Ivan Novak napomenuo je da orkestar pod tim imenom nastupa od 05.06.2006. godine kada se izdvojio iz KUD-a Mura, te djeluje samostalno sa osnovnim ciljem promicanja glazbene kulture na području grada, županije, države i šire, tj. u susjednim državama.

Orkestar trenutno broji 20 aktivnih glazbenika svih uzrasta od osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata i profesora glazbe kojima je zajednička ljubav prema glazbi, druženju, stjecanju novih vještina i saznanja na području glazbe puhačkih i limenih orkestara.

GPOMS rado je viđen na promocijama kulturnih zbivanja, na raznim manifestacijama i drugim priredbama koje organizira Grad i drugi organizatori. Oni su jednostavno nezaobilazni sudionik, tako reći BREND sa kojim se Grad ponosi i kojemu financijski pomaže, ali bi tu podršku mogao i morao malo pojačati.

Prošle godine naši su „puhači“ učestvovali na Serjojnskom fašniku, odsvirali budnicu za 1. svibanj, uveličali procesiju povodom blagdana Tijelova, gostovali su na glazbenoj smotri u Lendavi, u glazbenoj školi na kojoj predaje i njihov voditelj profesor Petar Novak. Bili su prisutni na svim manifestacijama vezanim za Dane grada, Ljeta uz Muru, na obljetnici zaustavljanja tenkova u Murskom Središću, na smotri puhačkih orkestara Međimurske županije u Domašincu, na proslavi ulaska Hrvatske u EU, na Adventu u Murskom Središću, kao i na tradicionalnom Božićnom koncertu koji je održan u župnoj crkvi.

Svega toga ne bi bilo da nema voditelja orkestra prof. Petra Novaka, koji posljednjih godina nije baš nagrađivan od Grada za svoj nesebični rad na tom području, kao i samih članova orkestra.

Jedini problem sa kojim se godinama suočavaju je podmlađivanje orkestra i pokušaj da privuku nove mlade članove. Odlaskom na fakultete prioriteti se mijenjaju pa tako ti članovi nedostaju, mada ima studenata koje treba pohvaliti jer uvijek nađu vremena za probe i nastupe.

U blagajničkom poslovanju bili su vrlo racionalni i sa ono malo sredstava sa kojima raspolažu. Više godina prisutna je ideja o novim odorama i zastavi Udruge, ali to na žalost nisu uspjeli realizirati te se nadaju da će možda kroz  sponzorstva ove godine riješiti i taj problem.

Na kraju svog izvješća predsjednik Ivan Novak zahvalio se svim vrijednim članovima, voditelju i svima ostalima koji su na bilo koji način pripomogli u funkcioniranju Gradskog puhačkog orkestra.

 

                                                       (R. Tomanić, foto Tin Tomanić)