Uskoro multimedijska izložba Jama i online radionica Klitopismenost u zgradi Scheier

U idućem tjednu nemojte propustiti dva zanimljiva društveno-kulturna i umjetnička programa koji se organiziraju u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier.

Od utorka, 22. rujna do petka, 2. listopada, posjetite zgradu Scheier u Čakovcu i iskusite jedinstveni doživljaj multimedijske izložbe  Jama autora Barbare Tomečak i Roberta Jamesa Hudulina koja spaja književnost, glazbu i vizualnu umjetnost. Izložba će biti dostupna i online na Scheier web stranici.

Online otvorenje izložbe u ponedjeljak 21. rujna u 18 sati će biti održano s autorima Barbarom Tomečak i Robertom Jamesom Hudulinom te će se uživo moći pratiti preko Scheier Facebook stranice.

U subotu, 26. rujna od 18 do 20 sati održavat će se besplatne online edukacije koje spajaju pozitivnu i edukativnu perspektivu na žensko tijelo i 3D printanje pod nazivom Klitopismenost. Prijave su otvorene do utorka, 22.rujna 2020. u 23:59 sati putem prijavnice na linku, a broj sudionika je ograničen.

O izložbi Jama

 

Poema Jama pjesnika Ivana Gorana Kovačića jedno je od najvećih djela svjetske proturatne književnosti. Ispjevana u najcrnjim danima Drugoga svjetskoga rata, Jama je strahoviti krik nad užasima rata i ljudske netrpeljivosti, svevremenska misao o odnosu dobra i zla, jednom riječju književno remek djelo.

 

Posjetitelji će ovom prilikom moći „Jamu“ Ivana Gorana Kovačića doživjeti na nov i atraktivan način te osjetiti jeziv sadržaj izvornog teksta kroz glazbu kao medij prenošenja prosvjeda na sve ratne strahote.

 

Društveno-kulturni i umjetnički program Jama čini audio zapis desetodijelnog glazbenog djela Jama autora Roberta Jamesa Hudulina izvedeno uz klavir i vokale, vizualni dio ispisanog teksta Jame te scenski dio lebdećih forma autorice Barbare Tomečak koje dočaravaju upravo jedan od najprepoznatljivijih stihova Jame, onih početnih, “Krv je moje svjetlo i moja tama”.

Ulaz na izložbu je besplatan, a vrata zgrade Scheier za vrijeme izložbe otvorena su svakog dana, od ponedjeljka do petka, od 15 do 20 sati.

Izložba će biti održana pridržavajući se svih propisanih mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite te se posjetitelji mole da prije posjete izmjere temperaturu te ulaze u prostor zgrade Scheier samo ako im je temperatura ispod 37,2°C.

Online edukacije s fokusom na žensko tijelo i 3D printanje

Kako se potiče pozitivan diskurs o ženskim tijelima, a ujedno i upoznaje s korištenjem novih tehnologija, poput 3D printanja?  Prijavite se na edukacije Klitopismenost i saznajte odgovor na ovo pitanje.

Edukacije obuhvaćaju 2 predavanja: predavanje o tehnološkoj popularizaciji potpune anatomije klitorisa držat će Karla Horvat Crnogaj, a drugo predavanje o 3D printanju vodit će Mario Pavlić. Sudionicima će nakon edukacija biti poslan rezultat drugog predavanja, 3D model klitorisa.

Klitoris je najoptimističniji aspekt ženske tjelesnosti, kao jedini organ čija je funkcija isključivo zadovoljstvo. No povijest bavljenja njime obilježena je cenzurom i dezinformacijama, te Queer Zagreb zato donosi niz aktivnosti osmišljenih u svrhu uvećanja vidljivosti cjelokupne anatomije klitorisa, u obliku programa „Klitopismenost“ (prema projektu američke umjetnice Sophie Wallace). Potičući pozitivan diskurs o ženskim tijelima (i istovremeno pružajući sudionicima nova znanja i vještine od vezenja do 3D printanja), normalizira se tema ženskog zadovoljstva u javnom i medijskom prostoru i na široj razini djeluje osnažujuće na populaciju žena općenito.

Projekt od svoje pilot verzije iz 2018. ostvaruje pozitivne reakcije javnosti i medija. Dio interesa proizlazi i zbog korištenja novih tehnologija, poput 3D printanja. Tijekom 2020. projekt Klitopismenost se proveo u Rijeci, Puli i Zagrebu.

Novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu se pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram).

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.

Valentina Nedeljko,

Koordinatorica edukacija, događanja i studijskih posjeta

Platforma za Društveni centar Čakovec

Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier