Udruga Kalinka održala Dan ruske kulture – ruska kuhinja na međimurskom stolu proslavila 10. obljetnicu

Najbrojnije društvo ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Udruga ruskog govornog područja u Međimurju – Kalinka, organizirala je tradicionalni Dan ruske kulture koji je održan u subotu, 26. listopada 2019. godine u Hotelu Panorama u Prelogu. Na desetu godišnjicu manifestacije kojom njeguju rusku tradiciju i kulturu, posebno ponosna bila je predsjednica Udruge Kalinka Tatjana Mikolaj koja je istaknula trud, rad i odricanje svih članica u svakoj aktivnosti koju provode.

Slavenski korijeni, kultura i povijest povezuju nas već stoljećima te možemo biti ponosni na dobre odnose koje imaju Ruska Federacija i Hrvatska. Mnogi Rusi doselili su se na ove prostore te im je Hrvatska postala ne samo novi dom, već i prava domovina. Upravo zato je važno njegovati rusku kulturu, ali i  prijateljstvo koje imaju naše države.”, kazao je veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj  Anwar Sarvarovič Azimov.

U Hrvatskoj živi oko 1500 pripadnika ruske manjine, a u Međimurju djeluje njihovo najbrojnije društvo koje danas okuplja oko stotinjak ruskih sunarodnjaka, Hrvata i ljubitelja ruskog jezika i kulture. “Kalinke iz godine u godinu pokazuju svoju ljubav prema Rusiji, čuvaju vrijednosti i identitet te su most koji povezuje dva naroda. Međimurje je bogato svojom običajima i baštinom, no otvorenošću prema dobrim programima i projektima, želimo pokazati veliko poštovanje i zahvalnost članovima Kalinke za sav njihov trud i što svojim djelovanjem čine našu zajednicu boljom.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Svaka narodna pjesma jedna je životna priča koja riječima i melodijom govori o dalekoj prošlosti i životu predaka te su Laura Čurin i Mura Magdalenić izvedbom ruskih narodnih pjesama unijele dašak ruske kulture i duše u kulturno-umjetničkom programu. Nastupila je i  dječja vokalna skupina “Malinka”, ponos društva “Kalinka”, a članovi Mješovite vokalne skupine KUD-a Žiškovec i vokalne skupine “Kalinka” zajedničkim nastupom pokazali su kako Hrvati pjevaju na ruskom, a Rusi na hrvatskom. Zanimljivu koreografiju kojom je spojila umijeće rukovanja štapom i rusku glazbu, pripremila je Tena Gotal, dok su Jelizaveta Donskih, Karina Mlinarić i Taisa Helena Tomašić izvele plesnu točku.

Boršč, peljmeni, golubci i som u košuljici neki su od ruskih specijaliteta koje su same pripremile vrijedne članice Kalinke. Uz bogat jelovnik, moglo se degustirati brojne slastice, a neizostavna je bila i ruska vodka.

10. Danima ruske kulture pored Veleposlanika Ruske federacije u RH Anwara Savraroviča Azimova i župana Međimurske županije Matije Posavca nazočili su brojni uvaženi gosti, među kojima i prva tajnica Veleposlanstva Ruske Federacije, predstavnica Rossotrudničestva u Hrvatskoj Natalija Jakimčuk sa zamjenikom Sergejem Ždanovićem, ataše za kulturu Veleposlanstva Ruske Federacije Aleksandra Maljceva, zamjenik gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Blaženka Novak, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti MŽ Darko Radanović, pročelnica upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač, đakon u pravoslavnoj crkvi Svjetog Georgija u Varaždinu otac Uglješa Pilinger, predstavnica ruske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Svjetlana Vitaljevna Jezernik, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije Milan Mirčetić, predstavnik srpske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Milorad Sarap te brojni ljubitelji ruske kulture i tradicije.

UO za poslove župana